walk on wings, tread in air: Raya 2016 Part 1 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Raya 2016 Part 1
2016-07-14

Pagi raya, macam biasa. Mak Aji punya siren berbunyi lebih awal dari biasa.
Padahal takde apa sangat pun nak buat setakat masak kuah lodeh and panas-panaskan lauk je.
Tapi biasa la kan, Mak Aji. Memang schedule dia tiap pagi raya macam tu. Hahahaha.

Tahun ni En Wan tetiba buat plan pi book studio untuk raya fotoshoot.
Bosan la pulak asik bergambar dalam rumah je.
Gambar pun selalunya tak semenggah.
Tahun ni, lepas solat raya, semua bergerak ke studio. Kali ni alhamdulillah satu famili beraya sama.



Menjak berlakikan orang Tganu 15 tahun lepas, every year rumah Mak Aji memang ada ketupat palas, walaupun tahun tu bukan turn beraya kat Bangi. Mak mertua aku memang akan tempah siap-siap 200 biji ketupat palas utnuk besan dia. Semenjak hari tu, rumah Mak Aji memang takkan miss ketupat palas. Tapi kitorang tak makan dengan serunding, but rendang. Orang sini tak reti pagi raya makan serunding. Rendang jugak yang dia carik. Barulah raya.

Kalau mak mertua aku memang takde keje dia nak menggoreng ketupat palas ni. Dia akan kukus je. Aku pulak tak suka makan ketupat kukus. mesti nak yang goreng. Jadi pagi tu keje aku menggoreng ketupat. Insyallah, open house rumah aku nanti ketupat palas ni ada. Aku dah standby 300 biji. Cuma aku tengah pikir sape yang nak menggoreng sampai 300 biji tu nanti. Aku ke, aku?



Tahun ni first time pagi raya kat Bangi ada nasik dagang.
Siti yang masak. Tapi nasik dagang Kelate lah. Nasik dagang Tganu sape yang nak masak.
Aku memang tak reti nak masak nasik dagang, Yang aku reti, mentekedarah nasik dagang. 
10 kali mak mertua aku ajar, 10 kali aku tak paham. Givap mak mertua aku ajar.



Aku buat ni je pandai.
Kalau everytime mak mertua aku masak nasik dagang pun, memang part ni je aku tolong.



Alhamdulillah, sampai jugak Syawal.
Sementara nak menunggu Syawal, naik berbuih mulut aku menjawab soklan Rayyan.

"Ma, raya esok ke?"
"Ma, raya pagi ke malam?"
"Ma, raya one ke, two?"

Macam nak menangis aku tunggu raya tahun ni. Cepatlah raya. Jenuh aku pagi petang siang malam menjawab soklan bila nak raya bila nak raya ni. Tu yang kadang-kadang aku selotape je mulut Rayyan ni terus. Bingit aku tau.

Rayyan takde masalah nak pakai baju raya.
Sebab dia memang suka bergaya. Sementara nak tunggu raya ni pun dah 3-4 kali dia try baju ni.
Yang susah nak pakai baju raya selalunya Redza time kecik dulu.
Tapi menjak dah besar ni dah ok dah. Sebab bapak dia memang akan angkut dia pi solat raya sekali so nak tak nak kau kena pakai gak baju raya tu.



Sebelum bersalam-salaman dan pergi studio, makanlah dulu. 
Kang dibuatnya lambat kat studio kang ada yang pitam kebulur.



Yang bestnya beraya kat Bangi, rutin bersalam raya style Jawa ni.
Kalau kat Tganu takde, melainkan tahun tu turn kitorang balik beraya kat sana.
Rasanya belah sana tak praktik bersalam raya style ni kot sebab pagi tu manusia paling gelabah sekali si Siti.
"Nak cakap apa ni...nak cakap apa...?" Hahahaha. Kesian dia. 

Dan sememangnya bersalam style Jawa ni akan ikut turutan dalam keluarga.
Walaupun En Wan ada dalam toilet, adik-beradik aku yang lain takkan mulakan salam.
Dorang akan tunggu En Wan dulu ke depan. That's the beuaty of salam raya Jawa.



Entah apa la yang dia cakap sampai mak bapak aku dengar dengan penuh teliti tu.



Aku macam biasa la.
Salam Mak Aji ngan Pak Aji aku boleh kontrol lagi.
Tapi time salam En Wan, pegang je tangan dia, aku dah melalak. 
Tu tanda-tanda banyak dosa kat laki tu.



Menambahkan lagi aku melalak bila En Wan punya turn pulak bercakap.
"Terima kasih masih sudi jadi isteri abang".

Sebab dia je yang sudi kat aku sebenarnya. Kahhhhhh.



Cair mekap mata aku masa ni. 
Terpaksa touch up balik.



Lepas tu baru giliran Azrul and Aiman.

Ada yang tanya siapa Aiman?

Aiman Lee ni anak angkat Pak Aji. Dia Chinese revert to Muslim.
Pak Aji ambil dia jadi anak angkat so that dia ada family yang beragama Islam selain dari family dia sendiri. Selalunya raya family Aiman akan datang beraya ke Bangi, tapi sebab tahun ni Aiman and Dill busy prepare things untuk pindah Qatar agaknya, so parents dia tak datang.
Aiman lagi tua dari aku, tapi aku tetap kakak. Kah Kah Kah.

Aiman kawen dengan cousin aku, Dill.
Dill ni duduk Qatar. Selama 3 tahun dorang duduk berjauhan sebab Aiman keje kat sini.
Tapi 2 hari lepas Aiman pindah ke Qatar ikut Dill, keje kat sana. Lepas ni jarang lah Dill balik Malaysia sebab laki dah ikut ke sana.

Kesian Aiman ni.
Mak Aji cakap Aiman ni berhenti kerja sebab majikan dia tak sporting.
Majikan dia marah bila dia keluar solat Jumaat.
So Aiman mintak cuti every Friday, and gantikan bekerja hari Ahad (dia keje site).
Majikan tak kasi, sebab tu dia benti keje. Sangat nekad kan dia? Hanya kerana tak allow solat Jumaat dia sanggup benti keje. Agak-agak kita ada tak yang dah dibagi waktu solat Jumaat tapi tetap tak pegi? Eh.




Masa aku tanya dia "Ädik taknak salam mama ke?"
Dia jawab "Ädik nak salam Mama. tapi adik taknak nangis"

Agaknya dia ingat nangis time salam tu wajib kot.



Ima and Azrul ambik kat bucu dinding bersendirian untuk bersalam raya.
Takut orang nampak dia nangis lettewww.



Dia ni panjang sikit tazkirah Pak Aji bagi. 



Studio ni kat Seksyen 7 Bangi. Dekat je.
Mujurlah kitorang awal. Awal sikitttt je pun. Elok je lepas kitorang daftar, berjujuk orang masuk nak bergambar. Nasib baik lah. Ko just imagine kalau kena tunggu lebih dari sejam? Mau berlendir anak-anak aku berpencak kat dalam tu sementara nak tunggu turn. Dalam 20 minit tunggu, lepas tu turn kitorang pun sampai. Legaaaa. Tapi masa ni mekap aku memang dah cair dah sebab lupa touch up lepas nangis-nangis tadi. Ah gasak lah.



Hanya Pak Aji je aku suruh pakai kasut sebab dah pasti dia memang akan duduk depan punya. 
Kitorang ni dok belakang-belakang konfem punya. So pakai selipar pun takpe, tak nampak.


 Sakit ati betul aku tengok Ima. Dia memang always over kalau bab free style ni.
Rayyan punya free style adalah "buat muka takde perasaan".


 Gambar ni yang kitorang frame-kan untuk letak kat hall Mak Aji.
Hanya Mirza je yang tak pandang kamera. Dia tak suka flash kamera.
Nasib baik Redza dah hilang sikit penyakit tak suka bergambar.


 Tahun ni beraya aku bergambar dengan bos aku dengan anak-anak dia.
*bunyiknya macam skandal je kan?*


 Inilah gambar terbaik yang Ima ada. 
Mirza taknak bergambar, so candid je lah.


Ni boleh jadi model Fleur ni sebab laki bini pakai brand yang sama.


Muka abang kawasan mintak kena lempang ngan aku memang macam ni.


Yang belah kiri tu kalau bab posing bagi je kat dia.

Gambar-gambar lain akan bersambung di entry akan datang ya....

By the way, seronok sangat bila orang start hantar gambar beraya dengan koleksi baju-baju dari Fleur by Mrs Him. Aku sendiri dapat rembat selai je. Yang lain untuk size aku dah sold out. Kalau ada sesape nak share gambar, sangat dialu-alukan ya. Terima kasih untuk customer yang kat bawah ni sebab beraya dengan Fleur by Mrs Him :










posted by aveo757 @ 1:32 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER