walk on wings, tread in air: Pen-rilek dan Pen-gabra <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Pen-rilek dan Pen-gabra
2016-07-19


Status aku petang semalam.

Dulu, zaman aku skolah, bukan takde kawan-kawan aku yang mak bapaknya sepesen macam mak mertua aku. Yang jenis tak ganggu anak dalam minggu exam. Tak ramai, tapi ada la sorang dua yang aku kenal. Waktu tu aku rasa wow beruntungnya korang. Minggu exam boleh tumpukan sepenuhnya kat study. Tak sangka pulak rupanya laki sendiri beruntung macam tu.

Mak mertua aku cakap, En Wan ni jenis yang tak payah disuruh untuk blaja. Dia sendiri tau bila masa nak blaja. Apa subjek yang dia lemah, dia sendiri cari tempat tusyen. Mak ngan pak mertua aku tau bayarkan je. Kata mak, sebulan sebelum exam dia sendiri tau stop tengok TV, stop sports, kurangkan tidur segala. Balik dari sekolah, terus memerap dalam bilik tak keluar-keluar untuk study. Mak ketuk pintu bila nak panggil makan je. Macam poyo sangat kan? Kahhhh.

Mak cakap, En Wan pandai create jadual waktu belajar dia sendiri.
Aku? Jangankan kata jadual belajar sendiri, jadual waktu kelas pun aku tak pernah salin. Esok nak skolah, malam ni call kawan tanya esok subjek apa. Mbahhhhaahah.

Jauh beza dengan masa aku skolah dulu.
Ye lah, Mak Aji bukan surirumah macam mak mertua aku. Dia bekerja pagi sampai petang, ofis hour.
Dia dah masakkan lauk seawal pukul 5 pagi dah besar rahmat. Takyah aku balik skolah kebulur. Jadi, nak taknak, aku kena tolong dia jugak. Pandai-pandai cari masa nak study. Be it on exam week ataupun tak, rutinnya tetap sama. Takde exemption. Mak Aji tau pukul berapa aku akan sampai rumah, dia akan call. Selalunya pukul 1.45pm tu memang panggilan dia je lah yang masuk.

"Kau dah makan?"

"Jangan lupa sidaikan baju"

"Basuh baju satu pusingan dulu, malam kang takde la banyak sangat nak basuh"

"Baju kat depan jangan lupa angkat"

"Sapu porch sikit"

Manjang je la ada pesanan.
Itu pesanan tau.
Rutin tetap tetap ada. Hat tu tak payah dipesan-pesan, iaitu kemas rumah.

Balik je dari sekolah selalunya aku makan dulu, pastu mandi.
Lepas tu aku on mesin basuh.
Sambil mesin tu membasuh, aku menyapu hall, dapur sampai ke porch.
Yang ni hari-hari kena sapu.
Selang 2 hari, sapu rumah atas bawah. Masa ni Ima dah masuk asrama, jadi aku kena handle kemas rumah sendiri.
Lepas siap kemas rumah, sidai baju.
Baju yang dah kering, angkat, terus lipat and susun. Kau jangan buat pasal lipat dan longgok dalam bakul. Memang berbakul-bakul kau kena nanti.

By the time settle semua kerja, selalunya dah nak pukul 4pm.
Kul 4.30pm Mak Aji dah balik. Nak tido pun tak sempat.
Kadang-kadang habis berkemas awal, aku dah kepenatan. Tertidur. Ni keje skolah tak buat lagi ni. Belum lagi kira nak buat revision.
Tapi takpe. Keje skolah buat malam-malam pun boleh. Tapi keje Mak Aji ni kena settle dulu. Aku lagi rela kena denda ngan cikgu dari kena pekik dek Mak Aji, so baik keje dia aku siapkan dulu.

Macam tu la rutin aku, walaupun minggu periksa.
Takde de ko nak nampak aku pulun memerap dalam bilik study on exam week.
Kalau aku memerap dalam bilik study, siap la dia memetir dari dapur "Kita ni macam nak terbalik memasak, membasuh, dia boleh tak keluar-keluar dari bilik. Kau ingat mak kau ni hamba kau eh?"

Pehhhhhh!
Bersedingggg telinga.
Terus lupa segala formula kimia yang aku hafal 2 jam lepas.

Nak lagi best dia press lebih.
"Kalau la tetiba mak kau terbongkang mati keras kat dapur ni, baru korang rasa agaknya!"

Aku kan kalau dia dah start main bab-bab mati aku dah malas nak argue.
Saya yang menurut perintah je lah jawabnya.

Mak Aji selalu tau mengungkit kat aku kisah dia "Mama dulu pun skolah jugak. tapi balik sekolah, kena pegi carik kayu api. Kadang tu masuk dalam kebun getah tu. Lulus jugak aku skolah".

Haihh.
Kalau setakat nak lulus aku on je. Masalahnya demand nak Pangkat 1 lah apa la.
Tapi hikmahnya, aku boleh work under pressure.
Maybe sebab dah di well-trained oleh Mak Aji. Kah Kah Kah.

Berbeza ngan En Wan, dia kurang berkebolehan work under pressure.
Contohnya masa dia buat bisnes Superdry dia dulu kan.
Aku memang tak campur. Aku just perati je.
Bila setiap kali aku naikkan promo barang-barang dia kat blog, start dari malam tu order akan masuk macam air terjun.
Kau nak tengok dia gabra masa ni lah.
Kunci pintu bilik tak kasik aku masuk sebab taknak ada gangguan.
Padahal keje dia sort order ngan packing je pun. Tapi dia punya gabra ya ampunnnn, macam buat bisnes perkapalan!

Dan setiap batch produk dia WAJIB ada salah hantar barang.
Samada salah hantar size, atau salah hantar kaler.
Tapi memang ada.
Boleh dikatakan every 30 packs yang di sent out, 1 akan return.
Tak caya tanya mak mertua aku. Aku selalu cakap kat mak "Abang ni mak, buat keje siap berkunci pintu bagai, tapi salah jugak hantar barang"
Aku dalam masa yang sama buat Fleur, buat Ephyra, buat XZIZ Biotech, rilek je.
Dia baru buat Superdry seketul dah kelam-kelibut.
Maybe sebab dari kecik dia sentiasa diberi 'ketenangan'. Dia tak biasa apa itu pressure.

It's good to see how Tuhan pairkan kita semua.
Laki aku banyak lalui zaman kesenangan masa kecik. Aku sebaliknya.
And now we are together, dalam kebanyakkan masa memang aku always sabarkan dia. Dan dia akan 'ketuk' aku kalau aku terlampau santai.
Dia kata aku ni terlampau rileks.
Kena perli rilek, sangkut kat jem rilek, duit dalam purse tinggal RM10 pun rilek, terlupa bawak purse gi ofis pun rilek.
Ye la, nak buat kalut lupa bawak purse. Pinjam la kejap duit member, esok bayar balik. Bukan takde duit, purse tertinggal je. Apa la nak kalut nau.
Entah lah, aku tak rasa pulak aku rileks. Tapi maybe macam aku cakap, aku dah di well-trained oleh Mak Aji, sampaikan aku rasa, aku survived Mak Aji, maknanya I can survive all. Hahahahaha.

En Wan tu punya perfectionistnya, sampaikan kalau toll takleh detect smart tag dia pun dia stress.
Series aku dulu tak percaya orang sebegini wujud tapi hakikatnya hari-hari aku tido ngan orang camni.

Anak aku yang bakal ikut En Wan nampak gayanya Rayyan.
Sebab Rayyan ni mak mertua aku 'pegang' dari kecik.
Dia punya perangai perfect tu sebijik sebijon cam bapak dia.
Lipatan sleeve panjang 2cm sebelah pun menyebabkan dia taknak keluar rumah. Tu yang kadang bila mak mertua aku berpaling muka arah lain seminit je, tapak tangan aku pun sampai kat muka Rayyan. Geram pulak aku budak ni.
Aku takleh pukul time mak mertua aku pandang, kang aku kena sound balik.

Redza sebijik aku.
En Wan pun akui.
Dari dia punya blur, sampailah ke dia punya selenga.
Apa yang ditanya semua jawapannya "Tak pasti".
Sampai aku tanya soklan periksa dia semalam "Soalan apa keluar tadi"
"Redza pun tak pasti"
Eh, kau ni ambik exam ke tak?

Yang tu pun sebijik aku.


posted by aveo757 @ 4:57 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER