walk on wings, tread in air: Kenalpasti dulu kulit. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kenalpasti dulu kulit.
2016-07-23

Lately ni banyak dah artikel-artikel kat FB viral tentang produk-produk local yang banyak mendatangkan masalah dan bagi mudarat katanya. Antara yang selalu aku nampak is produk kecantikan (krim muka). Macam biasa, apa-apa jugak kes yang berlaku kat Malaysia ni, be it kes rogol, culik budak, pukul bini, dera anak kat taska, korang perasan tak bila berlaku satu kes, tak lama lagi akan muncul 10 kes yang sama berturut-turut. Sama macam kes krim muka. Bila satu artikel tentang ni naik, akan menyusul 140 artikel yang released testimoni yang sama.

Aku bukan major in biokimia jadi pengetahuan aku tak strong sangat. Tapi one of the subject yang aku kena score memang biokimia. Jadi serba sikit tu tak lah jugak. Takde la bangang nau.
Mana-mana produk kecantikan especially krim muka takkan bagi hasil yang sama kepada semua orang. So kalau sorang kata dia pakai tak ok, belum tentu yang lain pun tak ok je.

Kebanyakkan local produk hanya hasilkan dua jenis krim - day & night, satu jenis serum dan satu jenis toner.
Takde produk khas untuk for oily to oily combination atau oily to dry combination atau dry to dry combination.

Jangan salah faham.
Produk tak salah.
Yang salah adalah pengguna sebab tak kenalpasti apa jenis kulit masing-masing.
Sebab tu ada yang pakai ok, ada yang jadi tak ok malah semakin teruk.

Kebanyakkan krim muka ada kandungan minyak untuk melembapkan kulit. Selalunya kalau tak guna minyak, dia akan guna lanolin.
Kalau kulit kita jenis lembap, of cos jerawat akan tumbuh bila ko pakai produk tu.
Pendedahan kepada krim muka berminyak (kandungan pelembap yang tinggi) boleh jadi salah satu faktor utama tumbuhnya jerawat, apetah lagi kalau muka kau jenis lembap juga.
Whiteheads dan blackheads akan timbul bila liang muka tersumbat dengan minyak, sel-sel kulit mati dan bakteria. Bila liang tersumbat, kawasn tu akan jadi infected, dan hasilnya jerawat teruk.
Jadi, bukan semuanya salah produk, tapi salah kita yang tak faham kesesuaian kulit sendiri.

Kulit muka aku walaupun jenis oily, tapi kurang bermasalah.
Aku rasa sebab kulit aku hitam. The melanin menyebabkan aku kurang ada masalah kulit walaupun kulit oily.
Aku dah cuba macam-macam jenis produk, dari produk kat farmasi, kedai jamu sampailah ke kaunter.
Aku pernah guna SKII, Shue Uemura, Chanel, Dior, Shiseido and Clinique.
Macamana aku try produk lain pun, setakat ni aku patah balik ke Clinique.
Kalau korang perasan, Clinique sangat sangat sangat jarang gunakan advertisement gambar pompuan muka flawless untuk jual produk tapi dia iklankan gambar produk je. Dia memang konfiden nau dengan produk dia.
Alhamdulillah, maybe serasi ngan aku.

Kalau korang yang belum pernah try Clinique, ce try.
Dorang akan test kulit kau dulu.
Masa aku belum guna Clinique, aku tak tau pun kulit aku jenis combination oily to oily. Bila dah start pakai semua produk Clinique dari jenis oily to oily, kulit aku lebih banyak improvement.



Aku pakai ni untuk day cream.
Oil free cream.
Aku pakai krim siang je, malam tak pakai sebab aku tak suka muka aku ditepek apa-apa masa tido.


Kadang-kadang kalau krim even better dah habis, aku beli mosturizing gel ni pulak.
Sama je fungsi dia, dua-dua pun untuk type 3-skin (oily to oily).
Cuma even better tu dia ad function even color tone.


Sabun muka pun aku pakai oily to oily.
Kadang-kadang kalau yang ni habis tak sempat beli, aku belasah je pakai sabun mandi. 
Takde hal.


So, bila ko pakai any produk, tak kira lah local ke, import ke, kenalpasti dulu jenis kulit. Bukan main beli je. Bila kulit muka meragam, mula lah kecam produk. Padahal orang lain pakai ok je. 
Tak semua yang ok pada orang, akan ok pada kita.
Kalau nak cuba, silakan cuba.
Bila tak ok, tengok pulak adekah semua orang pakai pun tak ok?
Kalau semua pakai tak ok, barulah boleh merempan.
Kalau ada kelompok yang pakai dan takde kesan buruk apa-apa, maknanya produk tu tak sesuai untuk kau, bukannya tak sesuai digunakan lansung oleh semua orang.
Ada beza kat situ.

Orang Malaysia ni pulak pe'el dia, asal local produk je, semua tak bagus. Low class.
Asal dia pakai tak ok je, viralkan.
Asal dia pakai muka jadi melecet, viralkan.
Orang lain pakai tak apa-apa pun padahal.
Jangan cepat melatah, plis?








posted by aveo757 @ 10:26 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER