walk on wings, tread in air: Apa sebab aku dapat tukar booth kat Mood Republik JB yang lepas. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Apa sebab aku dapat tukar booth kat Mood Republik JB yang lepas.
2016-06-28

Alhamdulillah, lepas satu, satu event selesai.
Tinggal satu lagi event penghabisan sebelum raya, hari Sabtu and Ahad ni (2-3 July) kat Karnival Mega Raya Stadium Melawati Shah Alam (stadium tertutup).

Ok, entry dimulakan dengan company's berbuka puasa.
Ada la kot 2 minggu lepas punya cerita ni, tapi tak teringat nak cerita sebab aku tak ambik gamba. Yang ambik gambar En Wan, jadi dia pun baru je bagi gamba-gamba ni kat aku.


Tiba-tiba jadi CIK.


 Big bos malam tu pakai kurta rekaan sendiri.

Kitorang makan kat hotel paling dekat dengan Putra Heights, new business hotel kat Seksyen 26. Senang sikit sebab anak-anak dara ni kang kena drive gelap-gelap pulak nak balik rumah, jadi pilih hotel yang tak jauh sangat. Mula-mula masa En Wan kata nak book majlis berbuka puasa untuk company, aku ingatkan kat Kota Kemuning Golf Club tu sebab tu memang tempat feveret dia. Bila dia kata "restoran biasa-biasa je kali ni", aku macam laaaa..kalau setakat nak makan kat restoran biasa-biasa baik makan kat rumah aku je. Entah-entah aku masak lagi sedap.

Rupanya dia ajak pi new hotel ni.
Not bad jugak, ramai gak yang datang makan buffet kat situ. Aku pun tak tau menahu situ ada hotel.
Nama hotel tu Hotel Nexus Business Suite.
Food selection untuk buffet buka puasa boleh tahan sedap.


Banyak-banyak stall, yang ni yang En Wan dok ulang-alik.
Keropok lekor, keledek and pisang goreng panas-panas. Memang layan lah minum ngan teh O panas.


Malam tu ada fish fillet masak cheese, ayam tandori, rendang daging, sayur campoq, tauhu Jepun, nasi putih, nasi beriyani, ayam rempah, udang goreng kunyit, bubur lambuk, mushroom sup, 10 macam jenis ulam, rojak, eh banyak!


Petai jering pun ada!
Yang best tu macam-macam keropok ada. Keropok lekor, keropok keping, keropok belinjau, keropok emping, keropok sayur.


Macam-macam jenis kerabu and salad.
Kuih-kuih melayu like seri muka, kaswi, cara berlauk, sagu gula melaka, bingak ubi, and kek-kek pun ada.


Tapi memang ini yang orang tuju.
Kambing golek.

Yang penting, sekepala cuma RM48 saja!
Surau kat level yang sama dengan cafe, so takde masalah.
Telekung pun ada kat surau tu kalau terlupa nak bawak.



Sepatutnya semalam (Isnin) sampai esok (Rabu) kitorang ada booth kat Menara TM Bangsar.
Tapi malam lepas wrap Mood Republik JB, En Wan jual booth Menara TM tu kat orang lain sebab dah tak banyak baju yang tinggal sedangkan kitorang ada satu lagi big event yang terakhir kat Stadium Shah Alam. Nasib baik ada yang nak beli booth tu, lagipun tak mahal, cuma RM880 je. Kalau booth MR tu maybe berkira-kira jugak orang nak beli kalau dah sampai RM5K.  Jadi, event Menara TM terpaksa kensel. Nanti kita jumpa kat Stadium Shah Alam je lah ok?

Mood Republik JB.
Kenapa JB?
Sebab saje je. Malas nak berhiruk pikuk sangat kat PWTC. Lagipun hujung tahun karang kitorang join MR YES PWTC, so biar raya ni ke JB je lah.
Aku dah cakap siang-siang kat En Wan, aku pegi ni sebab nak teman dia drive je, bukan nak teman dia kat booth. Aku memang tak boleh tempat sesak, rimas. Sebab tu aku malas pi Pasar Ramadhan. Aku nak muntah tempat ramai orang, tak kisahlah beraircond ataupun tak, rasa rimas gila.


 Jumaat pagi, gerak ke JB. Duduk kat Pan Pac, sebab sebelah je dengan Persada, senang nak ulang-alik. Sepanjang jalan cuaca best, mendung and renyai. Sedap je aku membuta dalam kereta. Terlupa pulak aku sebenarnya patut teman En Wan drive. Tapi takpelah, dia ok. Hehe..
Memang terpaksa angkut Rayyan sekali sebab kalau bagi dia duduk kat rumah konfem bertekak je keje ngan abang dia, kang satu hal mak mertua aku nak melayan karenah dorang. Jadi, kena pisahkan. Aku angkut Rayyan sekali. Lagipun dah janji dengan dia kat JB nanti boleh main dengan anak Ima, Jannah. Tu yang excited nak join tu. Sepanjang perjalanan asik tanya pukul berapa nak sampai hotel. Tak sabar nak jumpa Jannah.


 Antara order pertama malam tu kat hotel.
Boring tak tau nak buat apa kan, sebab En Wan dari pukul 3pm dah duduk dalam hall setup booth dengan anak-anak dara dia. So aku kejenya mentekedarah je lah kat hotel.



Ini semua gambar yang En Wan snap hantar kat aku.
Aku tak snap gambar pun sebab aku tak gi booth.
Ni masa pagi-pagi sebelum hall dibuka.
Memang setiap exhibitor WAJIB sediakan at least 80 goodie bags untuk tetamu.
Ada la jugak yang bengkek dengan rules ni. Aku sempat gak baca kat IG Mood Republik ada yang tak puas hati bila diwajibkan sediakan goodie bags, Ye lah, aku paham, tak semua yang join tu benar-benar berduit. Ada yang nak bayar sewa tapak pun semput. Tapi dah syarat dia macam tu kan, kena lah ikut.

Sebab tu Mood Republik advertise "10,000 goodie bags percuma untuk 10,000 terawal!". Tu semua goodie bags dari exhibitors la tu. Nasib-nasib kau lah dapat goodie bags yang mana satu.
Inilah namanya marketing. Bila kita semua sediakan goodie bags, ramai lah yang akan datang berjujuk beratur. Memang ada yang datang untuk beli barang tapi kebanyakkannya balik berlenggang dengan 1 beg. Dan sah-sah la itu bag percuma, bukan yang dibeli.


 Macam biasa, Didie Alias MC tetap Mood Republik.









Makhluk yang datang memang ramai.
Aku sebenarnya datang kejap pagi tu, sebelum pintu hall dibuka.
Lepas 1 jam pintu buka, aku cabut sebab Rayyan merengek nak balik hotel mandi kolam.
Masa aku balik tu, walaupun dah sejam pintu hall bukak, queue masih panjang sampai ke main road!
Gila tak gilanya manusia nak bershopping. Dari bilik aku boleh nampak tak ada tanda-tanda orang nak surut. Memang ada je orang masuk ke Persada.


 Aku balik melayankan budak ni nak main kolam.
Sorang-sorang pulak tu main, takde sape pun mandi. Tapi sejam jugaklah aku layan dia berendam.




Apa yang aku boleh cakap, kat mana-mana booth, termasuklah kat MR, crowd terbahagi kepada 2.
Satu yang datang tak tau nak beli apa.
Lagi satu, datang dan tahu dah nak tuju kat mana.

Yang dah tau nak tuju kat mana ni selalunya memang followers kepada brand-brand tertentu.
Yang tak tau nak tuju kat mana ni selalunya datang untuk beli barang bawah dari harga RM100.

Yang datang booth Fleur by Mrs Him kebanyakkannya tuju terus nak beli kurung Ivy and kurta.
Yang ni aku tau memang followers FB Fleur, (bukan reader blog aku sebab dia tak kenal pun aku).
Yang takde hala tuju tu bila masuk booth aku, akan capai jubah bawah harga RM100 ke bawah.


 Dari tingkap bilik aku.




 Pukul 3pm, Jannah sampai.
So, turun kolam balik semula untuk second round.


Ima buat aksi terjun tiruk kat kolam petang tu sampai lencun terpaksa beli baju kat Persada.
Sebab anak dia tergelincir dalam kolam, takde pulak life guard kat kolam tu, maka emaknya terjun tiruk. Aku macam nak terkencing gelakkan Ima. Gila stunt betul!


Tiba-tiba En Wan whatsapp gambar dia ngan Kimi (CEO Mood Republik).
Aku macam "Eh?? Ni mesti ada hal ni".



Sejam pastu aku dapat whatsapp ni pulak.
Booth dah bertukar betul-betul kat pintu masuk. Hahahahah.
Ni namanya rezeki.

Ok kisahnya macam ni.

Malam sebelum berangkat ke JB tu, Mood Republik baru release-kan layout booth.
Pastu kitorang perasan booth kitorang bukan dalam main hall tapi DI LUAR HALL.
Bukan luar building. Masih dalam building tapi kat luar main hall.
Aku pelik lah, eh apesal dorang letak booth aku kat luar?
Nak kata lambat bayar, aku bayar cash on the spot kot tahun lepas masa registration. Sedangkan ada yang join MRJB hari tu on pagi tu baru nak buat settlement, tapi dapat booth kat dalam.
Masa aku suarakan pertanyaan kat dalam group Whatsapp, ada yang respond "Jangan risau, Mood Republik pengunjung memang ramai, booth luar ke, dalam ke, tetap orang akan singgah".

I tell you, bukan macam tu caranya kalau nak optimis.
Jangan pasrah sebelum berusaha,

Betul, kita kena percaya pada rezeki.
Rezeki Allah ada kat mana-mana.
Ulat dalam batu pun lagikan hidup.
Tapi, kita diberikan akal dan kudrat untuk berusaha.
And usaha aku adalah untuk dapatkan tempat DI DALAM HALL. Sebab aku yakin, kedudukan di dalam hall lebih berbaloi. Orang akan mudah habiskan duit dalam hall, bila dia keluar, dia akan spend sikit saja, ataupun tak spend lansung sebab duit semua dah habis kat dalam.

Tapi, aku tak sangka pulak En Wan pi sound management MR terus siang tu.
Memang kedudukan booth kitorang masa tu tak strategik lansung.
Terceruk ke dalam. Booth aku sorang pulak tu terceruk.

Bila En Wan dah bising, tak sangka CEO sendiri pi jengah booth kitorang and dia pun macam agree kedudukan booth tu tak sesuai, pastu dia offer kitorang masuk dalam hall and ambik pulak booth dorang.
Aku macam tak percaya kitorang dapat booth Mood Republik sendiri. Depan-depan pintu lak tu.
Sebab tu aku cukup takut nak libatkan En Wan dalam bisnes aku ni dulu.
Sebab aku sangat faham style Jepun dia ni. Jepun ni kejam sikit cara bekerja dia. Tapi setakat ni aku boleh follow lagi.


 Ni masa tengah setup booth kat new location.


 New location, dalam hall. Nampak tak booth sebelah tu?
Sebenarnya dua-dua booth ni MR punya, tapi CEO bagi satu kat kitorang, so dorang pun satu je kat sebelah.


 Ranggi pakcik ni.
En Wan tak sempat nak ambik banyak gambar kat MR sebab booth sentiasa ada orang jadi dia pun sama busy walaupun dah ada 3 anak dara tolong. Tapi pakcik ni memang belanja habis-habisan. Dia borong kurta, anak-beranak pakai kurta pagi raya.


 Ni dah pukul 10 malam tau, tapi queue panjang lagi padahal hall tutup 12 malam.


 Aku memang sejam je pagi tu kat booth dan tak masuk-masuk dah.
Jadi keje aku gini lah, asik order eskrim je.


 Malam tu aku dah tetido, penat oii melayan panglima.
Tiba-tiba En Wan balik bawak makanan untuk sahur.
Sebenarnya hotel sediakan sahur buffet kat bawah dari 2.30am sampai 5am, tapi En Wan nak makan beradap-adap dengan aku jugak. Tak dapat lah kan, sebab Rayyan dah tido, so menapau lah warung kat depan tu, makan dalam bilik. Nak sangat makan beradap-adap.


 Ini the next day, (Ahad).
Kebetulan dapat buat pitching, so En Wan memang tak kasik channnnn.
Dia tapau mic tu terus kehulu-hilir sampai MC pulak yang terpaksa mengekor dia. Malu ai.




 Hari Ahad tu aku lepak lama sikit, 2 jam setengah.
Sebab ada yang dah bagitau nak datang jumpa aku, so aku datang.
Thank you pada yang sempat jumpa. Yang tak sempat jumpa, insyallah ada rezeki kita jumpa lagi kat JB ya?



 Ahad tu, Singapore banyak turun.
So paham-paham la kan Singapore berbelanja. Memang dia borong kaw-kaw.
Ada sorang aunty tu borong 8 helai jubah terus, nak pakai sekeluarga untuk wedding katanya.


 Ni lah keje mak-mak.
Laki masing-masing sibuk bekerja, kita bawaklah anak-anak main kat park sambil bergossip.
Tapi banyak gossip tak sempat habis ni. Takpe, Isnin depan balik Bangi sambung lagi.






Nanti esok aku senaraikan apa aje yang akan aku bawak ke Stadium Shah Alam ok?
Yang pastinya GreenAard memang ada kat stadium.



Harga GreenAard kat booth macam biasa :

♥ RM78/botol untuk GC Plus. (harga online RM90/botol)
♥ Beli 3 botol dapat free 1 botol Nutrijuice. (ni valid kat booth saja)

♥ RM50/botol untuk Nutrijuice. (harga online pun sama sebab ini introductory price)
♥ RM90/2 botol (offer yang sama ada kat obline jugak).

TAPI SPECIAL UNTUK RAYA NI :

Sesiapa yang tak dapat ke booth untuk beli GreenAard, boleh beli secara online dengan harga RM78/botol TAPI KENA BAYAR DUIT POS*.

Please whatsapp "GREENAARD 78" ke 012-7728976.

Thank you.


*tak jamin dapat before raya sebab pos laju cakap pick up sehingga 29th saja yang dijamin dapat sebelum raya.


posted by aveo757 @ 11:10 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER