walk on wings, tread in air: Ranking <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Ranking
2016-05-19

Dulu masa aku galak memblogging, tahun-tahun awal dulu, 2007-2010 (ni tahun-tahun galak), reader rajin tanya "Macamana nak jadikan blog kita famous?"

Tapi aku tak rasa aku berjaya jawab soalan tu.
Sebab zaman aku blog, aku blog for fun. Tak kuasa aku nak kelebet blog aku ni femes ke tak femes.
Kau nak baca, baca.
Ko taknak baca sudah.

Sekarang, memang ramai yang berlumba-lumba men-famous-kan blog sebab blog dah jadi salah satu punca pendapatan tambahan untuk certain people, melalui review iklan.
Kalau dulu Nuffnang lah.
Now dah tak pakai Nuffnang pun takpe.
Sebab bukan Nuffnang sorang je yang nak pakai khidmat blogger, ramai lagi yang nak gunakan khidmat blogger especially yang buat online bisnes.
Yang korang kena pastikan adalah, update blog selalu.

Tapi, sehari 14 kali update entry pun tak guna kalau kau meraban tak tau hujung pangkal, tau-tau je entry habis.
Orang yang membaca pun....eh kau merepek apa, bangang??

Tahun-tahun awal dulu orang kenalkan aku dengan Alexa ranking.
Sebenarnya aku pun tak pernah tau ranking-ranking website ni.
Ada salah satu blog dulu dia letakkan ranking blog dia sebesar-besar alam kat header blog, jadi aku pun try lah check ranking aku.
Aku lupa lah berapa rankingnya sebab aku pun tak pasti ranking tu boleh bawak ke mana, maybe seronok-seronoklah agaknya.

Now, bila blog dah jadi antara medium yang hot untuk iklankan produk, barulah nampak fungsi ranking ni.
This is one of the way untuk korang estimate ke-berbaloi-annya mengiklankan kat blog orang tu.
Dari situ jugak maybe korang dah boleh bajet harga yang korang kena prepare untuk bayar review dorang.

Ni antara yang korang boleh consider untuk iklankan. Ini semua global ranking ya, bukan Malaysia ranking :


Masa aku mula-mula setup GreenAard, admin aku pernah suggest untuk mintak dia review GreenAard. Tapi sampai sekarang dah masuk tahun baru setengah tahun, belum hantar-hantar lagi untuk dibuat iklan. Kalau tak salah aku, RM1000/iklan dia charge. Itu harga tahun lepas lah. Tahun ni tak tau. Aku tak tau dia ni cerita pasal apa kat blog dia. Boleh la pegi check.


World ranking dia hebat kan? Padahal bukan blog omputih.
Tapi dia ni buat cerita pasal artis, so memang expected lah ranking dia tinggi macam ni.
Orang Malaysia memang suka gossip. Hahahah.
Aku tak sure dia buat review iklan ke tak. Boleh tanya dia.
Tak salah aku founder Ephyra pernah bagitau aku dia charge RM3000/iklan.


Ni Vivi Fashion Valet.
Aku dulu rajin baca blog dia, tapi sekarang aku dah kurang masa nak kelebet blog orang, so aku follow IG dia je lah. Yang ni pun kira ok lah ni sebab walaupun rank dia 700,000, tapi ini world ranking. Cuma aku tak sure dia buat review iklan ke tak. Dijangka rank ni akan meningkat lepas dia buat TV show sendiri.


Dia ni pun not bad gak populariti dia. Tapi blog dia bahasa omputih.
Tapi dia ni fesyen blogger, so kalau korang buat fashion bisnes maybe boleh contact dia kot.
Eh tapi aku tak sure la dia buat iklan fashion ke tak sebab dia pun ada fashion label sendiri.


Ni pun femes ni.
Banyak job Nuffnang dia dapat. Siap pegi-pegi oversea lagi buat review Nuffnang.
Tapi kat blog dia tak buat iklan review kot sebab blog dia banyak review Nuffnang.
IG dia buat, RM350/iklan.


Dia ni kuat menganjing orang dulu, so abaikan.

Ko tengok berapa banyak aku punya rank drop?? Orang lain drop sikit-sikit je. Aku punya drop sampai sejuta! Hahahaha. Aku harap yang 1,400,431 tu semua haters. Maklumlah, blog aku dah hawa-hawa ustazah skarang kan, dah tak kuat menganjing orang, so haters pun dah takde bahan nak maki aku. Boring lah blog dia ni skarang, jom lah kita blah dia kata. Alhamdulillah....syukur ada Pamoga.

Sebenarnya gini, aku mencari blogger-blogger dan Insta famous yang nak iklankan produk aku.
Ada sesape nak ke depan?

Contact aku kat : aveo757[at]yahoo[dot]com ya.

Jangan malu-malu.
Nyatakan website korang apa, IG apa, and bagitau charge sekali.
Kalau ada pakej blog + IG review, bagitau.




Ni hadiah untuk diri sendiri sempena wedding anniversary + mother's day + teacher's day.
Dari aku, kepada aku.
Lepas tu pos laju sampai buat-buat excited.

Annick Goutal. Nak sebut nama dia pun aku tak tau sebenarnya sebab tu beli online, kalau beli kat kaunter, malu nak sebut. Kah Kah Kah. Tapi rasanya perfume ni takde kat Malaysia lagi.
Ni kawan aku jual. Kawan-kawan sehawau kat UNIMAS dulu. Dia jual branded goods like henbeg, jam, perfume, makeup.
Senang sikit beli ngan member, kurang sikit kebarangkalian nak kena kencing.
Barang kalau RM50 takpe. Ni beratus. Kalau henbeg dah konfem beribu.
Jadi, better aku beli ngan member je.

Ada yang mintak review perfume ni.
Perfume ni baudia okey je tapi aku sebetulnya suka bau-bau fresh macam Kenzo, Green Tea and Miracle Lancome.
Bau Annick ni menyengat sikit. Perfume mahal-mahal ni bau mesti menyengat, aku tak tau apesal.
Mujur En Wan suka bau ni, kalau tak terpaksa aku buat sale lagi kat blog. Suka lettewwww.

Tapi nak mengeluarkan botol perfume tu jenuh la aku korek atas korek bawah, tak keluar-keluar.
Macam tak kasik orang pakai je.
Rupanya kena tarik tali kat botol tu. Patut la ada tali.
Menyusahkan betul.
Aku rasa perfume ni mahal kat kotak je ni.

Kalau korang nak shopping henbeg raya boleh ke IG kawan aku @oohmybags (Cheq).

Ok, jangan lupa blogger-blogger dan instafemes sekalian, email aku ya.



posted by aveo757 @ 4:14 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER