walk on wings, tread in air: Bukan ko sorang je nak jadi alim, dorang pun nak jugak. Jangan gelupur, plis? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Bukan ko sorang je nak jadi alim, dorang pun nak jugak. Jangan gelupur, plis?
2016-04-26


Hari tu aku nampak ada orang share ni kat timeline.
Aku save and simpan.

Tak dapat dipastikan apa motif orang ni up status macam ni, tapi sangat mengundang tak sedap hati orang yang membacanya. Termasuklah aku.
Konsepnya simple.
Takkan ko sorang je nak beribadat.
Orang lain pun nak gak.
Melainkan dia mengganggu dan menghasut penduduk setempat, itu another story.
Tapi rasanya semua pun maklum kebebasan menjalankan upacara dan aktiviti keagamaan masing-masing. Why must create something yang mengganggu keharmonian? Tak cukup huru-hara lagi ke dalam negara ni maka nak tambah api lagi?

Aku paham kerisauan orang ni.
Dia takut kalau anak-anak dia akan 'tergoda' dengan aktiviti keagamaan bangsa lain.

Macam tu la agaknya kerisauan Mak Aji masa aku melayan lagu cina hari-hari sampai sanggup tak makan semata-mata nak kumpul duit belanja buat beli kaset cina.
Tak cukup dengan kaset, asal ada cerita cina semua aku layan.
Kalau boleh berita cina pun aku nak tengok. Punyalah cintanya dengan cina Hong Kong. Tak dapat tengok cerita cina Hong Kong, cerita cina Malaysia pun aku belasah tengok.

Biasala tu, semua mak bapak pun takut kalau anak cenderung minat dengan bangsa lain.
Abis ko ingat mak bapak bangsa lain tu tak takut ke anak-anak dia cenderung ngan bangsa kita?
Semua orang pun sama ada perasaan risau tu, tapi tak perlu lah jadi paranoid sampai macam tu sekali nak mencetuskan ketidakselesaan antara kaum.

Jiran lama aku masa aku sekolah rendah dulu, cina.
Nama dia Teo Yee Loo. Dia umur setahun muda dari aku.
Sebab jarak umur tak jauh beza, so kitorang selalu main sama-sama.
Rasa-rasa mak Teo tu risau ke tak anak dia pagi petang siang malam bercampur ngan budak-budak melayu?

Mak dia pernah menjerit bila Teo ni azan depan rumah.
Aku pun nak tergelak.
Ye la kan, dah surau belakang rumah.
Memang la 5 kali sehari azan, lama-lama dia hafal.
Budak-budak, memang tak tau apa dia buat. Apa yang dia azankan tu pun aku yakin dia tak tau.
Tapi, nak salahkan anak ke kalau dia buat apa yang dia tak tau?
Or, nak salahkan sekeliling ke hape?

Ni kan kekdahnya sama la macam orang yang dok marah si Fareeda jual tudung singkat.
Tak patuh syarii katanya.
Sama jugak dengan those yang dok perli-perli orang jual seluar jeans ketat.

Benda ni macam susah aku nak hadam.

Pemahaman aku, kalau kau taknak pakai, kau jangan pakai.
Kalau kau taknak buat, kau jangan buat.
Kalau kau tak kasik anak kau pakai, kau cakap kat anak kau jangan pakai.
Bukan kau marah orang tu jual sebab takut anak kau terpengaruh.
No, tu bukan caranya.

Sebab, manusia memang fitrahnya mudah terpengaruh dengan persekitaran.
Kalau kita kata orang luar boleh mempengaruhi akidah dan akhlak anak kita, maka kita juga boleh pengaruhi anak kita supaya ikut cakap kita. Apa bezanya kita dan orang luar? Kita dan orang luar adalah sama-sama "persekitaran" anak-anak kita.

Ada segelintir orang kita, asal kaum lain bukak kuil sikit, bukak gereja sikit, dia punya menggelabah kemain lagi. Tapi diri sendiri takde pulak rajin ke masjid. Tu yang aku selalu perati. Sebab aku pun ada gak pengalaman ngan set-set ni. Kalau bab membangkang nombor satu. Tapi bila ada majlis ilmu sorang tak penah nampak muka. Tapi time makan kang dia sampai. Nak je aku terajang sorang-sorang.

Aku rasa Mak Aji antara mak yang paling risau di dunia bila anak dia meniti alam remaja dengan minat lagu-lagu cina. Minat bukan sikit-sikit punya ni. Siap print baju muka artis Hong Kong. Semua rancangan cina nak tapau. Sanggup taknak balik kampung sebab nak rekod semua cerita cina time raya cina. Raya melayu pun aku tak penah gaduh nak tengok cerita melayu tau. Tapi raya cina boleh mogok lapar kalau tak dapat tengok filem-filem cina kat TV. Cuma aku tak berangan nak kawen ngan cina. Tapi kalau Leslie nak kawen ngan aku, aku tak tolak.

Tapi alhamdulillah, walaupun aku jahil dalam banyak perkara, tapi akidah aku tak berubah.
Maknanya persekitaran aku (keluarga) kuat walaupun hari-hari aku mentelaah lagu-lagu cina.
Dari muda membawak ke tua ni, tanyalah En Wan, kat opis, kat kereta, kat bilik, setiap hari mesti aku pasang lagu cina. Dulu, susah nak nyanyi lagu cina, takde orang tolong translate. Now dah senang, En Wan pandai baca kanji, so aku tanya je dia apa maksud. Nak sing along pun tak susah, dah banyak dah pinyin romanize kat internet. Type je lagu apa aku nak, dah boleh nyanyi sekali. Aku siap SMULE lagu Leslie tu.

Kalau kita ada rasa kegelabahan dengan rumah ibadat kaum lain, itu bagus.
Tapi transform-kan kegelabahan tu dengan banyak-banyak ke majlis ilmu.
Itu caranya untuk kita jaga akidah.
Bukan dengan cara menakutkan-nakutkan orang lain dan create sesuatu yang menggugat keharmonian.

Nah, ambik ni buah tangan dari akak untuk semua pembaca.
Ni bukan Leslie, tapi lagu Leon Lai ni sedap. So aku share.


video



Menjak last week lagi orang dok PM aku tanya apa offer Ephyra bulan ni.
Kali ni lambat sikit aku naikkan promo sebab dok ralit buat benda lain.
Nasib baik belum ramai lagi yang order. Kalau tak menyesal korang.

Oh bukan ya.
Bukan.
Takde kaitan dapat free telefon or beg baju dalam gambar tu.
Tu saje je letak.

Roughly itu offer bulan ni.
Yang utama adalah offer yang tengah-tengah tu.
2 kotak Ephyra dengan harga RM360 only. Jimat RM34, sape nak bagi? HQ Ephyra pun taknak bagi okeh.

Ada a few more option lain untuk korang pilih.
Masuk website ni, kelebet-kelebet dulu option yang ada. Dah puas hati baru order.
--->> KLIK SINI.

Atau order sini je lah :



Ok settle hal Ephyra.
Hal-hal produk lain akan dibincangkan esok lusa.


posted by aveo757 @ 9:48 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER