walk on wings, tread in air: Nak murah boleh, tapi jangan demand macam-macam. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Nak murah boleh, tapi jangan demand macam-macam.
2016-04-22

Ok sebelum tu nk bagitau semalam kita dah ada pemenang untuk Jubah Laurel.
Ada 2 pemenang :

1. Ayu Rafikah
2. Nisya Hashim

Ayu Rafikah dah terima jubah Laurel.
Nisya rasanya belum lagi sebab dia tak respond kepada email.
Kalau ikut tracking sistem, dia join the contest melalui blog, so harapnya baca entry ni and please check your email and respon to our admin the soonest possible.

Thank you kepada yang participate.

Ok enough with that.

Dari dulu sampai sekarang, apa-apa pun kita nak beli, mesti nak beli dengan harga murah.
Tapi, kualiti nak tip top.

Tak kira lah, be it makan nak sedap tapi harga nak murah.
Melancong nak stay tempat best, convinient ride, tapi nak harga bajet.
Baju nak cantik, nak kain kualiti, nak jahitan kemas, tapi nak harga mampu milik.
Wedding nak gempak, nak pakai fresh flower susun dari lantai sampai ke ceiling, tapi nak bajet ciput.

Segala benda nak murah.

Tak salah nak murah.
Murah bukan bermakna tak berkualiti.
Tapi kebanyakkan orang lupa, bila dia sebut nak harga murah, how murah is murah?
Murah untuk dia, belum tentu murah untuk kita.
Berbaloi untuk dia, belum tentu berbaloi untuk kita.

Kalau nak beli harga mampu milik, maksudnya mampu dimiliki oleh siapa? Oleh kita sorang ke?
Sebab kalau kita rasa kita mampu, belum tentu orang lain pun sama mampu.
Kalau kita rasa kita tak mampu milik, belum tentu semua orang pun tak mampu milik.

Hari tu masa kat event Vendeur Festival, ada booth yang jual shawl RM10 sehelai.
RM10 tu dah harga mampu milik sangat.
Tapi masih ada jugak customer yang komplen, "Ingatkan double loop tu, rupanya yang ini. Patut la RM10"

See?

Kau pun tau "rupanya yang ini" tu layak dengan harga RM10.
So kalau double loop tu patut jugak ke harga RM10???
Eh sendiri boleh pikir kot.

Semalam first time aku tau rupanya model pun ada orang mintak harga murah.
Tapi masing-masing nak pakai model yang mukanya dah naik kat billboard. Tapi nak harga murah.

Aku ada shooting malam tadi.
Model yang aku guna ni dah a few times aku pakai service dia.
Semalam dia keje 2 jam 15 minit, jadi aku dah calculate siap-siap setiap minit waktu kerja dia and aku bagi extra just supaya aku tak kurang bayar. Manalah tau kan kot terkurang bayar, malas aku nak menjawab kendian hari.
Masa aku bayar tu dia cakap "Kak Di takde mintak kurang pun. Ada setengah client tu dah habis keje tetiba mintak kurang"

Aku dengar pun macam ... eh seriesly memang ada orang buat macam tu ke?
Model tu dah settle kerja menyengih depan kamera berjam-jam, buat macam-macam pose untuk kau, lepas settle kerja kau mintak kurang??
Eh cuba pulak kau dah habis buat kerja beria-ia, tetiba hujung bulan time gaji bos kau mintak kurang gaji, boleh?

Fotografer pun sama rupanya.
Nak pakai fotografer gempak, tapi nak harga junior fotografer yang baru lepas grad.

Macam yang aku cakap tadi lah.
Ni bukan isu murah ke mahal dah.
Ni isu takde otak punya orang.

Sebelum kau decide nak ambik service orang atau nak beli barang, itulah gunanya buat survey dulu.
Buatlah survey harga 3-4 orang model/forografer dulu.
Mintak quotation, nego, lepas tu baru decide.
Bukannya kau dah decide siap-siap nak ambik sape, baru kau mintak kurang harga.

Aku pun dulu masa awal-awal nak try studio fotoshoot, aku tanya ramai fotografer.
Tanya harga, tanya lokasi.
Berbaloi tak harga yang dia bagi dengan lokasi untuk aku berangkut ke sana pulak.
Fotografer ni pun harga lain-lain.
Kalau junior murah sikit. Tapi hasil keje kadang-kadang tak kena dengan kehendak kau.
Kalau fortografer level principal ni, kau takyah cakap apa dah, dia sendiri tau nak shoot angle apa yang the best.
Kadang-kadang tu dia tengok baju-baju yang kau bawak pastu dia decide background apa yang sesuai untuk bagi gamba lebih cantik.
Kadang tu dia akan suggest model tambah mekap mana yang perlu.

Kena tanya harga model. Model ada banyak rate.
Selalunya model yang pandai mekap sendiri ni lagi mahal rate dia.
Yang model profesional kau takyah jaga apa-apa semua dia buat sendiri pun ada.
Kau datang studio and tengok je dia pose, takyah ajar apa-apa dah.
Yang ni rate memang tinggi.
Tapi keje kau senang. Nak pulak jenis macam aku yang tak reti nak ajar posing, tak reti nak ajar ikat tudung. Jadi, semua benda tu aku ambik kira.

Kalau tak reti mekap, kena survey harga MUA pulak.
MUA banyak rate.
Ada MUA yang charge harga mekap lain, harga dia kena tunggu sampai habis shooting pun lain.
Kalau kau rasa MUA tu perlu stay untuk touch-up model, maka kau kena consider semua tu.

Lepas dah survey, BARU DECIDE!
Bukannya lepas habis keje baru kau decide berapa nak bagi dia. Tu kurang aja namanya.

Dulu mula-mula aku blaja ambik gamba studio aku ambik yang paling murah dulu antara harga-harga yang aku dah survey.
Bila dah try yang murah, nanti baru kau tau samada ok ke tak hasil kerja dia.

Camana nak tau hasil kerja dia ok ke tak sedangkan itulah pertama kali kita try?

La, kan kita yang hire dia.
Kita sepatutnya tau apa yang kita nak dari dia.
Kita patut tau hasil keje yang macamana kita mahu.
From there dah boleh plan samada forografer ni masih boleh diajak berkerjasama lagi in future atau try guna orang lain pulak.

Macam aku, reason aku bertukar fotografer adalah sebab lokasi.
Aku selalu shoot malam, jadi aku perlukan lokasi yang lebih dekat.
Kebetulan fotografer yang dekat dengan lokasi aku harganya takde yang murah sangat.
Tapi takpe, disebabkan takde choice, ambik jugaklah yang mahal.

Memang ada beza rate RM150/jam dengan RM259/jam.
Sangat ada beza!

Yang harga RM150 ni, aku kena adjust balik warna gamba sebab bila dia snap warna baju dah jadi lain sikit.
Lepas tu aku kena crop sendiri.
Eh satu keje lah pulak.
Baiklah aku bayar yang mahal, lepas tu keje aku settle malam tu jugak takyah nak sambung-sambung kendian hari.

Macam tu jugak dengan model.
Nak cari yang muka cantik, ramai yang cantik.
Tapi yang kita nak cari ni yang kamera friendly, yang tak kejung depan kamera, yang pandai pose, yang pandai ikat tudung 10 jenis ikatan, etc.
Aku pernah guna model yang cantik. Amateur.
Tapi baju 5 helai shoot sampai 2 jam.
Mak oiii letih oiii.
Sampai fotografer pun hilang mood.
Hasilnya, gamba nampak kaku sangat walaupun dia senyum depan kamera.

Aku pernah guna profesional model rate RM300/hr yang pakai 45 helai tudung dalam masa 2 jam.
Puas hati.
Walaupun bayar mahal, tapi tak makan banyak masa fotografer. Jimat sewa studio.

Sometimes, client sangat berkira dengan duit yang setakat RM300/jam.
Tapi dia lupa dengan duit yang dia dah spend berpuluh ribu untuk beli stok.
Hanya kerana berkira dengan harga model yang bagus, fotografer yang bagus, lama-lama stok kau jadi aset tak gerak-gerak.

Sama la macam makan.
Makan nak sedap tapi harga nak murah kaw-kaw.
Bila ajak makan tempat best-best, membazir!
Tapi kalau kita kata kita belanja, eh laju pulak.

Ini bukan masalah ekonomi.
Ini masalah individu!

posted by aveo757 @ 2:08 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER