walk on wings, tread in air: Umrah 2015 - Part 5 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Umrah 2015 - Part 5
2016-01-05


Nasiblah Rayyan ni jenis tak merengek mintak balik kalau papa dia nak lepak masjid lama-lama.
Maybe sebab tak panas and tak sesesak mataf.
Agak-agak lama sikit especially time Asar to Isyak tu, dia tido je. Bantai la tido tepi rak kasut pun janji bahagia. Dan selalunya En Wan akan cari port solat tepi tiang sebab tak mengganggu orang lain solat kalau Rayyan nak tido. Dan orang lain pun tak kacau kalau dia nak tido. Hahaha.

Orang-orang belah sana memang suka budak-budak especially kalau yang bangsa tak reti duduk diam cam anak aku ni kan. Pergi sana orang cubit pipi, pergi sini orang tarik duduk atas riba. Pulak tu panglima ni sikit tak takut. Tu yang buat aku cuak je. Sebab tak reti takut.
Aku terjegil-jegil bijik mata kat dia, harammmm dia nak paham.
Lagi dia tanya aku balik lagi ada "Nape Ma?"

Ada satu time tu Rayyan solat ngan aku, dia main tablet, volume dia kuatkan sikit dari biasa sebab waktu tu bukan waktu solat. So memang dalam masjid agak bising sikit.
Aku beliak-beliakkan mata kat Rayyan, pastu makcik Turki sebelah aku tepuk bahu aku cakap "Biarkan anak-anak ni main masa kecik supaya dia tak membesar jadi orang dewasa yang keanak-anakkan".
Fuhh, meresap terus dalam jiwa.

Budaya dorang agaknya memang macam tu. Sebab tu dorang tak kisah bawak anak kecik masuk masjid. Asal time solat je, start lah melalak-lalak anak dorang nangis kat belakang. Tapi mak-maknya terus je solat macam takde bunyik apa-apa.
En Wan sampai sekarang belum berani lagi nak bawak Rayyan pi solat Jumaat.
Sebab penerimaan orang kita belum sampai ke tahap tu lagi. Tak khusyuk. Padahal khusyuk tu bukan bergantung pada persekitaran tapi pada kesiapsediaan kita mengadap Tuhan. Bising ke sunyi ke, tetap khusyuk. Belum tentu solat dalam gua sorang-sorang pun boleh khusyuk.

Sebab tu ada perkatakan DIRIKAN solat.
Macam aku, masih lagi di tahap TUNAIKAN solat je. Sebab kadang tu solat sorang-sorang dalam bilik sendiri yang senyap sunyi pun macam-macam benda melintas dalam kepala. Alahaiiii...

Aku ingat lagi satu ceramah Syeikh Ali Jaber, dia kata tok guru dia (di Makkah) kalau angkat saja takbir dalam solat, anak dia berlari-lari tepi and jatuh kepala berdarah meraung pun dia tak sedar. Lepas solat dia boleh pulak sambung baca Quran macam takde apa berlaku.
Bila orang bagitau anak dia jatuh tepi dia baru dia tau.
Orang macam ni memang hebat lah.
Bila dengar kisah-kisah menakjubkan macam ni, tertanya-tanya ada ke space untuk aku dalam syurga?



On the way nak ke Masjidil Haram untuk tawaf selamat tinggal.

Pukul 11.30am, jemaah berkumpul di Masjidil Haram untuk buat tawaf wida sama-sama.

Masa ni aku dah risau camana nak buat ngan Rayyan ni.
Dia ni tak suka tawaf sebab sesak. Kalau sampai 7 pusingan tu kesian laki aku. Dah la bergerak dalam kumpulan. Lama-lama aku cakap takpelah, En Wan buat dulu, aku jaga Rayyan.
Lepas En Wan dah habis, aku buat pulak. Maknanya aku tak join tawaf berjemaah.

Tiba-tiba mutawwif mintak buat tawaf di Ring 1.
Lebih lapang, sesuai kalau pergi secara berkumpulan.
Lega dengar.
Kalau ring atas ni memang lapang cuma kau kena hati-hati dengan wheel chair. Yang tukang tolak ni selalunya main tolak je. 
Tapi alhamdulillah, memang betul-betul lapang. Wheelchair pun tak ramai. Sebab dah 1130 am kan. Lagi sejam nak Zuhur. Selalunya waktu-waktu ni kebanyakkannya dah ambik port dalam masjid. 
Alhamdulillah, mudah urusan. Dapat tawaf wida dengan tenang.

Rasa terkilan lepas Subuh tadi tak iktikaf lama-lama dalam masjid sebab semua pun balik nak pack baju, semua kena check out 10.30am.
Sebak je rasa sambil tawaf sambil pandang Kaabah.
38 tahun hidup atas dunia, Tuhan izinkan 14 hari di Makkah. Tak tau la bila boleh sampai lagi.
Ada ke tak peluang aku ke sini lagi.



Sampai Madinah pukul 10pm.
Hotel Al-Rawdah International.
Madinah tak kalut sangat tentang jarak ke masjid sebab memang semuanya dekat-dekat.
Tapi ada juga yang katanya 150m.
Kalau kat Makkah, 150m tu tak jauh sebab dataran Masjidil Haram sendiri dah besar.
Tapi kalau kat Madinah jarak 150m ni dikira jauh.
Macam aku sangat-sangatlah dekatnya. Keluar pintu hotel nampak dah pintu masuk ke Nabawi dan terus masuk pintu ruang solat perempuan. Mak pergi masjid tanpa aku pun takde hal.

Malam tu kitorang nak pi Raudah tapi ustazah tak kasi sebab dia kata terlalu padat, kitorang pun baru balik perjalanan jauh jadi dia mintak rest dulu. Tapi kalau nak pi solat sunat, boleh.
Aku dah start demam dah malam tu sebab dehydrated sebab terlampau kurang air.
Jadi semua gi masjid, aku tido lepas makan ubat.


Follow me....to Nabawi.

Esok pukul 3 pagi aku ke Nabawi sorang-sorang.
Seronok bila akhirnya dapat solat dalam Nabawi.
Umrah tahun 2013 aku tak dapat sebab aku period di Madinah.
Nabawi lebih tenang. Tak kalut macam Masjidil Haram.
Kau datang lagi 10 minit nak azan pun insyallah boleh dapat tempat lagi kat dalam, solat di ruangan ber-carpet.
Tapi kau kena 'melangkah' beribu umat lah.
Sebab Nabawi ni pisahkan ruangan solat wanita with anak dengan wanita tanpa anak.
Wanita with anak solat di belakang, dekat dengan pintu keluar/masuk.
Wanita tanpa anak solat di sebelah dalam.
Kalau time kau datang tu ruangan wanita with anak dah penuh, kau kena gigih 'melangkah' sorang-sorang untuk ke depan.
Selalunya di depan memang ada space lagi. Tapi disebabkan ruangan belakang dah sesak jadi kau takde jalan nak masuk ke dalam.

Tapi be it di Masjidil Haram, atau di Madinah, walaupun ruang kat dalam masih kosong, still ada jugak orang yang suka solat kat luar.
Nak dikatakan tak kuat berjalan, semuanya muda-muda.
Kalau yang tua-tua ni kita paham lah, mungkin dia nak elakkan dari bersesak kat dalam, especially time nak keluar nanti.
Tapi yang muda-muda ni aku memikir kenapa taknak solat kat dalam.
Kebanyakkannya taknak bersesak time keluar nanti.

Macam Prof Kamil cakap, selama dia tinggal di Madinah 3 tahun memang dia selalu tegur jemaah Malaysia (khususnya) yang suka bersolat di dataran sedangkan ruang dalam ada lagi.
Rugi kita ada di Madinah cuma 40 waktu saja.
Entah kan sepanjang kita hidup di dunia ni 40 waktu tu saja lah kita berada DALAM masjid Nabawi.
Jangan sia-siakan peluang tu.



Anak aku kan memang suka pakai baju kaftan aku selama ni.
So bila kat sana disuruh pakai jubah memang tak tolak lah. 
Nak bergamba pun suka kembang-kembangkan jubah.


Subuh di Nabawi.
Rajin anak aku bangun Subuh.
Bangun je la tapi.
Masuk masjid tido balik.


Siang tu program ziarah.
Ni dengan salah seorang jemaah, pensyarah di Kolej somewhere in Kuala Kangsar.
Rayyan suka ngan brader ni. Brader ni rajin melayan dia.



Macam ziarah umrah yang lepas, tempat pertama program ziarah di Madinah mesti Masjid Quba'.
Masjid Quba' ni sentiasa penuh. Kalaupun tak dengan jemaah yang datang for umrah, masjid ni tetap penuh dengan orang local.

Rasulullah saw bersabda "Sesiapa yang berwudhuk dirumahnya, kemudian pergi ke Masjid Quba' untuk bersolat, akan diberi ganjaran pahala sama seperti pahala menunaikan umrah".

Jadi untuk orang Madinah, inilah kelebihan yang Allah bagi pada dorang.
Dorang nak ke Makkah jauh, perjalanan 6-7 jam. Kalau nak pergi tetiap minggu belum tentu larat.
Jadi setiap minggu dorang boleh ke Masjid Quba', dapat pahala yang sama. Ya Allah, untungnya!

Bak kata orang sekarang "Untunglaaaaaaaa duduk Madinah. Boleh dapat pahala umrah tetiap hari!"

Kita yang jauh ni, camne?

Boleh jugak.
Kan Tuhan tu Maha Adil.

Sabda Rasulullah saw "Sesiapa yang solat Subuh berjemaah, kemudian duduk berzikir kepada Allah sehingga naik matahari dan mengerjakan solat dua rakaat, adalah baginya pahala seperti pahala haji dan umrah yang sempurna".

Bangun pagi berjemaah Subuh dengan suami berdua kat rumah pun boleh, asalkan namanya berjemaah. Lepas tu matahari naik sikit, terus buat solat Isyraq.
Tempoh waktu untuk solat Isyraq ni tak lama cuma 15 minit je. Jangan sampai terlajak ke waktu Dhuha pulak.
Kalau waktu sekarang ni, around 7.30am dah boleh buat Isyraq.
Insyallah, pahala umrah everyday!


Ni namanya lama tunggu aku ngan mak solat kat Quba'. maka terhasillah wefie 3 beranak.



Macam biasa, di Madinah kalau tempat ziarah mesti 'melontar' di Ladang Kurma.
Tak beli apa pun kitorang, beli 1kg kurma Ajwa je.
Oh yes, lagi satu istimewanya umrah kali ni.

Aku dah boleh makan kurma!

Aku semalam ni takleh masuk ngan kurma.
Tak pernah berbuka dengan kurma.
Takleh masuk tekak. Pernah rasa dulu tapi, entahlah. Tak tau lah kenapa takleh lekat ke tekak.
Be it kurma murah, kurma mahal, kurma Ajwa sekalipun, kurma bercoklat ke, berbadam ke, semuanya tak boleh.
Kali ni, masa on the way nak ke Madinah, mutawwif distribute kurma Ajwa.
Selalunya aku tolak. Sebab aku tau aku tak makan.
Eh tetiba hari tu ambik pulak. Laju je pastu terus masuk mulut.
Selalunya kalau benda yang tak berapa nak makan atau first time makan, aku anka belek-belek and cium-cium dulu (ye, aku memang pelik. Perangai aku yang satu ni la yang buatkan Mak Aji selalu tepuk kepala aku "Apesal kau ni cium-cium makanan?").
Tapi hari tu aku ambik dan terus ngap.

Dan menjak hari tu aku dah boleh makan kurma :)


Ni kat Ladang Kurma.


Seterusnya gi Bukit Uhud.
Redza sangat excited pergi sini sebab dia tahu kisah ni. Biasa la kan budak-budak blaja kat skolah.
Bila dia nampak Bukit Uhud depan mata sambil penerangan mutawwif seronoklah dia.
Dia asiklah melilau sana sini tengok pemandangan Bukit Uhud dari bermacam angle.


Ni sesape nak model jubah kanak-kanak boleh la consider anak aku ni.
Dah kronik sangat dah, pantang tersuluh je kamera kat dia, terus pose.


Aku tak turun dari bas sebab dah pernah sampai sini, so aku tengok Bukit Uhud dari dalam bas je.
Lagipun aku nak habiskan bacaan.
Redza kata masa mutawwif bagi penerangan kisah Perang Uhud, sedih je semua dengar.
Tapi jemaah ni tak singgah perkuburan syuhada Uhud. Masa aku pergi 2012 dulu kitorang singgah.

Lepas Zuhur, aktiviti bebas.
Aku suka.
Sebab aku memang nak lepak dalam masjid.



Hari terakhir di Madinah, waktu Dhuha, aku selesai khatamkan Al-Quran.
10 hari rupanya tak mustahil.

Sepanjang proses nak cuba khatamkan Quran di sana, aku belajar banyak benda.

Pertama, kalau kita ikhlas buat sesuatu, kita takkan merungut.
Untuk membolehkan aku khatam di sana, aku kena korbankan waktu rehat and waktu tido.
Kita belajar bahawa kalau kita nak buat sesuatu, kurang tido pun tak kisah. Janji misi kita tercapai.
Orang lain sedap tido, kita bangun 230 pagi, sebab nak masuk masjid supaya boleh baca Quran dengan tenang (tak ganggu orang tido dengan suara kita).
Dah la kat Madinah waktu malam sejuk, memang dugaan.

Kedua, belajar istiqomah.
Apa saja yang dibuat secara rutin pasti tercapai.
Pagi bangun 2.30 am, pegi masjid, solat and bacaan sampai ke Subuh.
Pastu lepas Subuh sementara nak tunggu Isyraq, sambung lagi bacaan.
Balik hotel jap, dalam kul 10am, masuk masjid lagi sementara tunggu Zuhur sambung baca.
Lepas Zuhur balik jap lunch and rest, 3pm pi masjid balik, sambung baca sampai Asar.
Lepas Asar straight sampai Isyak lepak masjid. Lagi panjang masa untuk membaca.
Buat sepanjang 10 hari, alhamdulillah aku dapat juga khatam satu kali kat sana.

Ketiga, betapa kalau kita duduk di persekitaran yang baik akan membawa kita ke arah yang lebih baik.
Maaf cakap, tapi sejak aku ke umrah tahun 2013 dan umrah yang baru ni, aku tak duduk sekelompok dengan orang-orang kita.
Atau aku elakkan dari duduk dengan orang yang boleh berbahasa Melayu.
Sebab ikut pemerhatian aku, kebanyakkan yang duduk bersama-sama dengan kelompok yang sama lebih cenderung untuk bersembang.
Dan tau-tau je la bila dah bersembang, kadang kita tak perasan kita tengah bualkan tentang orang lain.
Dan memandangkan aku ada misi nak khatamkan Quran, aku sengaja duduk di kelompok Arab supaya dia tak bersembang ngan aku.

Di sana, aura positif terlalu banyak.
Kalau dah namanya habiskan masa dalam masjid, dah tentu kita terdorong untuk buat solat, mengaji, solat, mengaji, zikir.
Buatkan aku sedar kalau kita nak berubah ke arah kebaikan, betapa pentingnya kita pilih persekitaran yang positif.
Pilih kawan.
Bukan maksud kita buang kawan yang ada aura negatif.
Tapi kita ada pilihan untuk jauhkan diri. Jauhkan diri bukan bermaksud putus kawan.

Sebab tu budak yang belajar hafazan dia boleh buat kerana dia ditempatkan di persekitaran yang mempunyai misi yang sama, ditambah lagi dengan aktiviti yang dibuat secara istiqomah.

Kita jugak boleh gunakan konsep tu untuk aplikasikan dalam kehidupan harian.

Maybe kita boleh start dengan stop baca artikel yang membawa kontroversi dan fitnah dalam masyarakat.
Dapat apa baca artikel macam tu? Dapat sakit hati ada. Dapat dosa pun ada sebab tak banyak sikit mesti kita terdorong nak menghentam juga.
Kalau nak dijadikan pedoman, banyak lagi kisah lain yang boleh dijadikan pedoman.
Sayangnya, ramai yang pilih ambik and viralkan kisah kontroversi untuk dijadikan tauladan.


posted by aveo757 @ 8:47 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER