walk on wings, tread in air: Umrah 2015 - Final <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Umrah 2015 - Final
2016-01-08

Kat Madinah aku tak banyak join jemaah melawat muzium and some other places yang aku rasa tak apa lah kalau tak pergi sebab aku nak ke masjid. Gambar-gambar ke lawatan tu memang ada tapi sebab aku tak join jadi aku tak tau nak cerita apa.

Masa on the way pi ziarah hari tu, bas lalu depan satu hotel.
Mutawwif cakap "Inilah hotel Saiyidina Uthman bin Affan".
Tak sempat aku nak tengok pun sebab tengah meriba Rayyan tido. Tak sure dah beroperasi atau sedang disiapkan.

Yang istimewanya hotel ni sebab dibina atas tanah wakaf Saiyidina Uthman.
Tanah tu asalnya kawasan perigi yang Saiyidina Uthman beli dari orang Yahudi.
Lepas tu lama-lama tanah tu subur dan dijadikan ladang kurma.
Sampai sekarang ladang kurma tu dikelolakan oleh Kementerian Wakaf kerajaan Saudi.
Lepas tu sebahagian dari kawasan tanah tu dibina hotel.
Hasilnya nanti sama macam ladang kurma, separuh dibagi pada orang miskin, separuh lagi dalam bank.
Sehingga kini bank Saudi ada akaun di bawah nama Uthman bin Affan.
Cuba kira berapa banyak duit dia dalam bank?
1400 tahun berlalu.
Berapa banyak pulak pahala dia dari dulu smapai sekarang bila hasil wakaf tu tak putus-putus diagihkan?

Betullah janji Allah.
'Berniaga' dengan Allah takkan pernah rugi.


Buah zuriat, ada yang kirim beli kat sana.
Pergilah kirim kat sape-sape yang ada di Madinah now.


Kebetulan hari pertama kitorang di Madinah (Khamis) adalah Maulud Nabi.
Rasa bertuahnya, dah la dijemput ke Makkah pada bulan Maulud, dapat pulak sambut Maulud di Nabawi. Tapi di sana tak ada sambut maulud macam kita. Kita di sini jauh, jadi bila Maulud tu ramailah yang buat majlis-majlis sambutan mengingati Rasulullah saw. Tapi di Madinah, dah memang Rasullulah ada di sana, hari-hari pun boleh 'jumpa' Rasulullah saw. Tak perlulah maulud-maulud ni.

Aku mulakan hari Maulud dengan baca Yassin untuk Rasulullah saw and para sahabat.
Lain sangat rasanya bila Baca Yassin pada tarikh lahir Rasulullah, di Madinah, di dalam Nabawi sendiri. Sebak je rasa sepanjang baca Yassin. Sangat-sangat lain perasaannya. Tak tau nak describe. Macam baca Yasin depan Rasulullah sebab dah dekat sangat.

Malam tu pukul 10 malam, jemaah perempuan berkumpul kat lobby untuk ke Raudhah dengan iringan Ustazah Saadiah (Indonesia).
Ustazah kata hari ni Maulud, jadi orang local penuh kat Nabawi untuk ziarah Rasulullah saw. Kemungkinan kesesakkan luar biasa.

Takpe, kitorang cakap kitorang nak cuba masuk juga ke Raudhah.

Ustazah cakap "Walaupun dah sampai ke sini, belum tentu kita boleh masuk Raudhah. Semua atas izinNya. Ada yang dah tinggal lagi sedepa nak ke Raudhah akhirnya give-up and balik sebab tak sanggup dah harung kesesakkan"

Kitorang angguk faham.

Bergerak keluar je dari hotel, aku terus istighfar banyak-banyak sampai lah masuk ke ruangan menunggu Raudhah.
Mudah-mudahan ada jalan untuk ke sana.
Yang datang ni bukan calang-calang dosanya. Jadi, biar aku istighfar banyak-banyak dulu sebelum jumpa Rasulullah.

Memang penuh yang tak boleh nak diexplain macamana punya penuhnya.
Sebab orang local sentiasa masuk tak putus-putus.
Dorang bagi keutamaan untuk orang local masuk dulu sebab pintu masuk Raudhah untuk wanita tutup pukul 11 malam. Yang kita ni kalau dah masuk ke ruangan menunggu tu takpe sebab dah ada kat dalam. Jadi kitorang terpaksa tunggu untuk bagi peluang orang local masuk ziarah sebab dorang of cos lepas tu nak balik rumah. Macam kita ni nak cepat-cepat nak buat apa, bukan kau nak balik Malaysia malam tu gak.

Raudhah ni tempat istimewa. Begitu juga Jabal Uhud.
Raudhah dan Jabal Uhud ni nanti akan ada di syurga. Begitulah gambarannya. Jadi, dah sampai di sana, usahalah untuk masuk.

Disebabkan kesesakkan melampau dan nak elakkan dari kena himpit kena tolak, kitorang bagi laluan pada jemaah group lain untuk ke depan.
Jemaah kitorang belakang-belakang pun takpe.
Macam-macam bunyik boleh dengar dari luar. Yang menjerit lah, yang baling selipar lah.
Inilah yang ustazah kata - dugaan.
Bukan diduga dengan perangai orang tapi diduga dengan akhlak sendiri.
Sebab tu aku cakap di sana boleh nampak dengan jelas yang 'gengster'nya kaun perempuan, bukan lelaki.
Kebanyakkannya dah macam hilang kewarasan bila masuk Raudhah.
Habis pagar-pagar makam tu dorang lap-lap dengan tudung and baju. Ambik berkat katanya.
Lepas tu meraung-raung nangis peluk tiang pun ada.

Aku terfikir sesuatu.
Kita ni kata nak mewarisi akhlak Aisyah, nak mewarisi akhlak Khadijah.
Tapi macam ni ke adab menziarah?
Menziarah kubur lak tu. Kubur Rasulullah lagi.
Rasulullah bukan tak nampak umat dia datang ziarah. Dia nampak. Aku tak sure la if Rasulullah pulak yang akan nangis tengok perangai sorang-sorang macam tu. Ada yang disebabkan nak sentuh pagar makam Rasulullah, sanggup tolak orang lain dengan siku. Sampai terkeluar-keluar rambut berebut nak terkam pagar makam.
Come on lah, makam tu tak ke mana-mana pun. Kau slow-slow gerak sudah lah.

Pukul 11.15 malam jemaah kitorang bangun bergerak ke Raudhah ikut arus sebab ramai yang menolak dari belakang.
Masing-masing istighfar istighfar istighfar ramai-ramai. Mintak Allah izinkan kami yang jauh ni masuk ke Raudhah.
Kepadatannya aku nak bagitau, sampai kau tak nampak kaki kau dah.
Orang kata karpet Raudah warna hijau.
Tak nampak!
Nak tunduk muka pun takleh. Bergerak pun disebabkan arus. Dah bukan berjalan lagi dah.

Menghampiri border Raudhah, ada ditulis "Dengan izin Allah kita semua akan masuk" (something like that).
Menitik-nitik airmata aku doa dalam hati bagilah aku masuk Ya Allah.
Sebelah kaki pun jadiklah.

Badan terus tertolak ke depan oleh arus orang belakang.
Bila dah nak sampai, mulut aku tetiba tercakap kuat "Ya Allah, satu tiang saja lagi. Aku nak masuk Ya Allah!"
Agaknya aku tercakap kuat sikit, jemaah yang tepi-tepi aku semua start menangis and semua pun start doa yang sama.
Allahuakbar aku tak tau nak gambarkan macamana kami masa tu.
Just bayangkan Raudhah jaraknya hanya 1 tiang je lagi.
Kalau Allah tak izinkan, takkan dapat masuk.
Sebelum tu depan kitorang ada Mak Arab yang patah balik sebab tak sanggup tahan sesak lagi. Padahal dia dah lagi dekat.
Mungkin ni lah yang ditulis kat notis "Kalau Allah izinkan..."

Aku bahagian depan, betul-betul belakang ustazah. Kitorang tak dapat jalan beriringan sebab terlalu padat, jadi semua berpaut dengan pinggang and bahu masing-masing supaya tak terlepas.
Dalam pada sesak-sesak tu ustazah depan aku angkat tangan kanan sebagai signal untuk kitorang di belakang dia "Kita di dalam Raudhah!".

Ya Allahhh.

Aku dalam Raudhah!

Airmata aku ni memang tak henti-henti turun.

Ustazah angkat tangan lagi bagi signal untuk kitorang terus maju ke depan.
Ustazah kata solat di depan sikit sebab belakang ni masih lagi tolak-menolak.
Sampai depan sikit, kitorang buat benteng.
Kitorang bagi 4 oarng jemaah dari grup kitorang dulu solat, gilir-gilir. Yang the rest buang benteng jaga depan and belakang. Supaya dorang dapat solat dengan selesa tak ditolak-tolak. Lepas tu rotate.
Ruang sangat sempit sebab ramai orang jadi tak boleh solat ramai-ramai sekaligus.
Tapi yang jadi benteng ni punyalah kena bertahan orang belakang dok tolak tolak tolak.
Takpe, janji semua jemaah dapat solat.

Aku dapat buat solat hajat kat dalam Raudhah. Terima kasihlah kat jemaah yang buat benteng.
Dapat bersolat dengan tenang.
Dikatakan berdoa dalam Raudhah akan makbul. Imam Nawawi sendiri berpesan kalau berada dalam Raudhah banyakkan doa. tak dapat solat takpe, tapi jangan tinggalkan doa.
Jadi aku tak pikir lain, aku cuma doa selamatkan aku dari api neraka.
Apa lagi aku nak harapkan yang the best untuk diri sendiri kan. Maka itu jelah aim aku.
Dan semasa aku sujud, aku sujud lama. Dengan harapan semoga tempat aku sujud tu pernah berada bekas tapak kaki Rasulullah berdiri di situ.


Ini laluan Raudhah untuk lelaki.
Laluan Raudhah lelaki lapang (ni dikira lapang ya. So kalau aku kata padat, maknanya memang padat).
Lapang tak lapangnya, siap boleh ambik gamba lagi laki aku kat dalam ni.



Jemaah lelaki boleh pergi raudhah sendiri-sendiri, tak perlu iringan ustazah.
En Wan dengan Redza pegi on hari terakhir di Madinah, pukul 2 pagi.


The next day tu hari kitorang berangkat balik.
Tapi pagi tu ada buat ziarah selamat tinggal untuk Rasulullah saw.
Tapi sebelum tu kitorang ziarah dulu ke muzium Al-Quran and Sokaifat Bani Saedah.



Ini Sokaifat Bani Saedah.
Ini adalah sebuah tempat yang now dijadikan taman.
Tempat ni adalah tempat pertemuan Abu Bakar, Umar dan Uthman selepas Rasulullah wafat.
Dorang bertiga di sini berbincang tentang di mana nak kebumikan Rasulullah, dan bincang siapa yang akan menggantikan Rasulullah sebagai Khalifah.

Dan di sinilah Abu Bakar bagitau sahabat-sahabat dan pengikut yang lain hanya dia saja yang tau perkara ini, orang lain tau tau.
Yang mana Rasulullah saw bagitau dia, seorang Nabi akan dikebumikan di tempat dia wafat.
Jadi sebab itulah Rasulullah saw dikebumikan di bilik Aisyah sebab dia meninggal dalam bilik Aisyah.

Sebab tu setelah Rasulullah dimakamkan pun Aisyah tetap tinggal di situ, sebab itu memang rumah dia.
Dan ayah dia pesan kalau dia meninggal nanti, dia pun nak dikebumikan sebelah Rasulullah.
Setelah Abu Bakar meninggal, Aisyah tinggal dengan 2 makam dalam rumahnya.
Lepas Umar meninggal dan Umar minta (sebelum dia meninggal) untuk dimakamkan sekali dengan Rasulullah, barulah Aisyah keluar tinggal rumah lain sebab dia taknak buka aurat dia.
Ya Allah, baiknya akhlak Aisyah. Patut lah layak jadi isteri Rasulullah.
Padahal Umar tu dah meninggal, dia tetap taknak bukak aurat dia 'depan' Umar.

Antara reason orang Syiah bengang sebab kat Sokaifat ni lah.
Dorang kata perlantikkan Abu Bakar sebagai Khalifah pertama tu tak adil sebab masa dorang berbincang tu Ali takde.
Sedangkan Ali tau sahabat-sahabat nak berbincang tapi dia yang taknak join kerana dia berada di rumah uruskan jenazah bapak mertua dia (Rasulullah saw).

Dan dikatakan dalam riwayat, dalam kawasan makam tu ada 1 makam kosong.
Sebelum Saiyidina Uthman meninggal, dia kata dia nak berada berhampiran makam Rasulullah (setelah wafat nanti), tapi dia tau tempat itu (makam) tak layak untuk dia.
Dikatakan makam kosong itu dibiarkan kosong dan hanya terisi bila Nabi Isa wafat nanti.



Kitorang check out 12.30pm ke airport Madinah.
Flight gerak 7.45pm.

Alhamdulillah, umrah kali ni sangat berbeza dengan umrah pertama dulu.
Umrah pertama dulu sebab baru pertama kali sampai jadi excited nak menziarah, nak jejak kesan-kesan sejarah.
Umrah kali kedua ni lebih istimewa sebab dapat ke sana dengan anak-anak.
Impian aku untuk habiskan lebih banyak masa di masjid tu pun tercapai.
Kali ni lebih lama iktikaf, lebih banyak qiamulalil, dapat khatamkan Quran, kebetulan dapat pulak sambut Maulud di Nabawi.
Pengisian rohani juga lebih banyak.

Semoga istiqomah.


Selamat tinggal Rasulullah.
Kita jumpa lagi.


posted by aveo757 @ 12:32 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER