walk on wings, tread in air: Umrah 2015 - Part 3 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Umrah 2015 - Part 3
2016-01-01

Total 182 kiriman doa aku terima sepanjang aku kat Makkah.
Semuanya dah aku sampaikan. Mudah-mudahan makbul semua yang diminta.
Tak, aku tak kata doa aku makbul.
Cuma menyampaikan amanah saja.

Aku cuma nak mohon syafaat Allah dengan cara mendoakan orang lain, tu je.

Sebab aku pernah baca hadis Rasulullah saw, kalau ada orang mintak sesuatu dari kita dengan menyebut nama Allah, penuhilah permintaaanya.

Kebanyakkan yang kirim doa ni semua sebut nama Allah sebab minta dari Allah, jadi aku ambik kesempatan ni untuk tolong sampaikan.

Sebab Rasulullah saw juga cakap, jika seseorang berdoa untuk orang lain maka malaikat akan memohon doa kepada Allah supaya mengabulkan pula doa-doa kita (pendoa). Macam yang aku tulis dalam entry DOA, kalau nak bandingkan doa aku untuk diri sendiri dengan doa malaikat untuk aku, dah tentu doa malaikat lebih makbul.

Aku tak dapat nak berdoa di Hijr Ismail sebab kalau nak bacakan 182 doa dalam Hijr Ismail besar harapan aku kena belasah ngan polis kat situ. Dalam tu mana boleh lama-lama sebab orang lain pun bergaduh nak masuk jugak. Jadi aku buat depan Kaabah saja.
Setiap 10 kiriman aku satukan dalam satu solat hajat.
Itu saja yang dapat aku buatkan yang aku rasakan terbaik untuk korang and aku sendiri.
Kita sama-sama continue doa and jangan berhenti ikhtiar ya.
Dalam doa, yang penting bukan apa yang kita minta tapi samada kita yakin atau tidak Allah akan bagi. Sebab Allah itu seperti apa yang kita sangkakan. Kalau kita yakin Dia bagi, maka Dia bagi. Tapi kalau kita berdoa sambil rasa tak sure if Dia nak bagi, memang lambat lah sikit.



Aku tak tau la apesal gedik nau panglima ni kalau jumpa kamera.
Sejenis sawan kamera ke apa ni?


Ada yang tanya Redza dah gemuk sikit.
Salah, bukan gemuk sikit. Gemuk banyak.
Duduk rumah mentekedarah je kejenya.
Alhamdulillah balik dari Mekah ramai kata dia susut.
Bertawaf besaie, pastu ulang-alik ke hotel dari masjid, haruslah kurus. 
Kalau tak kurus memang sesuatu sangatlah.



En Wan kata ruang solat lelaki sangat cool.
Takde la macam pompuan bertekak-tekak nak ambik saf.
En Wan heran apesal aku nak kena pi masjid awal sangat. Dia pegi lagi 10 minit nak azan pun masih ada tempat nak solat kat dalam.
Kalau pompuan jangan haraplah kau dapat tempat.
Pompuan sangat sangat ramai.
Bertepatan dengan ceramah Ustaz Kazim.
Dia kata orang perempuan lah rajin sekali solat and beribadat.
Kalau pegi ceramah agama pun memang penuh dengan perempuan.
Kalau berpuasa pun orang perempuan rajin puasa sunat.
Jadi tak heran lah kalau Masjidil Haram ni ruang solat pompuan sangat penuh.
Tapi yang rajin bertekak bergasak pun orang pompuan jugak.

Kat sana kitorang bawakkan gula-gula mentos dari Malaysia untuk sedekahkan kat orang-orang yang beriktikaf kat masjid.
Kebanyakkan yang beriktikaf tu orang yang semata-mata datang ke sana untuk ibadah. Kos datang ke sana cukup untuk ibadah je. Dorang takde tempat tinggal. Some tu siap bawak kuali lagi nak masak kat tepi jalan. Kesian.
Jadi gula-gula tu nak bagi-bagi kat orang-orang ni buat alas-alas perut hilangkan ngantuk.
Mintak di Rayyan distribute.
Kau tau, dia nak bagi kat GIRL je. Lelaki tak payah dia kata.
Dalam masjid pun nak mengayat awek.


En Wan kata keje Rayyan macam ni la.
Suka mengacau abang dia mengaji, suka kacau abang dia solat.
Seb baik abang dia bangsa yang blur blur jadi takde hal sangat.


Manfaatkan baju ye. dari pagi sampai ke malam pakai jubah yang sama ke masjid.
Aku sendiri dok mengulang 3 jubah yang sama.
Dobi kat sana mahal gila.
Sehelai baju 15 riyal. Sehelai je, bukan pakai timbang.
Seb baik dah pernah pegi sebelum ni so dari sini lagi kitorang dah beli siap-siap berus baju.
Spender semua basuh sendiri. Yang lain je hantar pi dobi.
2 kali je aku mendobi kat Mekah.


Takde keje, dia pi spray abang dia.
Spray bottle tu memang dibawa ke mana-mana.
Itu just in case wuduk terbatal, so boleh terus berwuduk dengan spray-spray je.
Sebab kalau kau nak beratur kat toilet Masjidil Haram yang berjuta umat tu, besar harapan kau tawaf besok je lah.


Ziarah berikutnya ke Hudaibiyah. Miqat Hudaibiyah juga.
Tapi di sini aku tak miqat, jadi aku tak buat umrah. Aku nak buat tawaf sunat saja.




Kali ni aku pergi ladang unta yang berbeza dari ladang unta aku pergi tahun 2013.
Kat sini ladang untanya lebih besar and unta pun banyak sikit.
Tapi panglima ni turun-turun je bas "Ma, bau apa ni? Bau apa ni, Ma? Busuk sangat ni, Ma".
Eiiii...kecik besor kecik besor je aku tengokkan.
Busuk unta tu dia kisahkan. Yang selama ni bontot dia aku basuhkan takde pulak dia nak kisah aku bau busuk ke tak.

Nasib baik En Wan memang simpan mask dalam beg.
Terus pakaikan.
Maka dia sorang je la bertutup hidung bajet pembersih nau.

Ziarah kedua ni tak lama.
Sebab takde apa sangat tempat nak pergi. Yang penting nak ke miqat tu je.

Hari tu, lepas balik dari ziarah aku tinggal dengan Rayyan berdua kat hotel.
Mak, En Wan and Redza pi buat badal umrah.
Dorang balik je hotel, aku pun siap-siap untuk keluar ke masjid pulak sampai lah Isyak.
Kali ni aku banyak bergerak sendiri.
Tawaf sunat sendiri, umrah kali kedua tu pun aku buat sorang, and iktikaf di masjid pun sorang.
Agaknya inilah yang aku mintak hari tu supaya dipermudahkan aku buat ibadat dengan tenang.
Memang betul tenang rupanya. Lansung takde gangguan sesape. Lone ranger.

Sepanjang aku di sana banyak kali aku 'terpisah' dengan En Wan sebab menjaga panglima.
Kiranya tak dapat nak buat ibadah tu bersama-sama macam first time pergi dulu.
Tapi mujur ni kali kedua, so dah tak kisah sangat nak berkepit.
Mungkin juga objektif pergi kali ni lebih jelas. Jadi aku tak kisah sangat tak dapat bergerak dengan En Wan.
En Wan risau jugak nak lepaskan aku buat tawaf sunat sorang, umrah sorang, qiamulail sorang, tapi aku cakap takpelah. Bukan tak balik tido. Tido malam sekatil jugak. Lagipun kali ni tak tau la apesal, aku macam lebih selesa bergerak sendiri.



Ni kegemaran En Wan.
Dulu pun dia belasah susu unta. Kali ni pun dia beli gak.
Aku tak tau camana rasa dia.
Padahal En Wan tu tak minum susu. Tapi susu unta dah 2 kali umrah dia minum.

Sama macam mak mertua aku.
Dia tak makan benda bersusu. Tapi kat sana dia makan.
Dan dia jugak tak makan kambing, tapi kat sana makan.

Orang akan cakap "bumi Mekah" ni lain.
Part of it, betul. Mekah ni penuh dengan rahmat Allah.
Tapi sebab lain adalah kerana KESUNGGUHAN.
Bila kita tau susu unta susah nak dapat kat Malaysia, kita ajar tekak kita untuk telan.
Bila kita tau di sana makan tak boleh pilih-pilih, kalau memilih jawabnya berlapar, maka benda yang selama ni rasa kita tak boleh makan, eh tau-tau boleh je makan kat sana. Sebab kita ajar tekak untuk terima.
Sama macam nak kawen. Rasa hantaran yang dimintak tu banyak sangat tapi kalau bersungguh kumpul duit, insyallah dapat.


Kat Hudaibiyah ni selalunya mutawwif mintak pakai ihram siap-siap dari hotel. Nak berwuduk dari hotel pun lebih bagus sebab condition masjid dia kurang selesa.


Tapi kat tempat paling tak selesa ni la kitorang bermiqat paling lama, sebab kat depan masjid Pak Arab ni jual kacang-kacang. Berbondong-bondong orang turun bas.
Kacang-kacang dia cantik-cantik. Aku beli sekilo Pistachios je sudah. Buat kunyah-kunyah lam bilik.


Aku suka sa'i.
Sebab lebih lapang, orang tak hiruk-pikuk bertolak-tolak. Lebih tenang nak berjalan sambil berzikir.
Sejuk pun ye gak.



Macam ni la kalau nak dapat tempat kat dalam Masjidil Haram.
Subuh 5.32am tapi kalau kul 4.32am baru kau datang jawabnya duduk luar. Walaupun ada lagi 1 jam sebelum azan.
Sebab tu aku datang kul 3am, lagipun aku nak qiamulail sekali. 
Ce tengok belakang aku tu punyalah takde orang. Lapang je.

Kesian mak, mata layu je kena gi masjid awal sangat. 
Dia kena ikut aku sebab kalau dia gi sendiri nanti dia tak berani. 
Walaupun En Wan hantar dia sampai ke tempat solat dia tetap tak berani. Jadi nak tak nak dia kena ikut aku pukul 3 pagi.
Tapi memang satu hari ni je la hari yang dia ikut aku. Lepas tu dia terpaksa ikut En Wan jugak. 
Laki aku tu pergi lambat sikit pukul 445am sebab kawasan solat lelaki tak menggila macam kawasan pompuan.

Again, di sini aku nampak betapa KESUNGGUHAN sangat mempengaruhi tahap kemajuan diri.
Contohnya mak. 
Dia takut nak pergi masjid tanpa aku sebab takut solat sebelah orang lain (orang Arab especially sebab takut kena gesel), at the same time dia takut sesat padahal En Wan dah kata duduk je situ nanti time balik En Wan pi ambik dia dari tempat duduk dia semula. 
Mula-mula takut. Tapi last-last dia berani jugak sebab dia tau dia tak ada pilihan. 
Samada dia ikut aku, atau ikut En Wan. 
Kalau dia tak pilih antara dua, dia akan bersolat dalam hotel which sangat-sangat rugi. Last-last dia boleh pun bersolat sendiri tanpa aku ada kat sebelah.
Betapa kesungguhan dan yakin tu sangat mempengaruhi tahap kemampuan diri.


Ni dah malam keberapa ntah di Makkah. 
Lepas Isyak aku cakap nak makan kat luar lah, taknak makan kat hotel. 
Nak ajak dorang makan kat Clock Tower Mall.


Sebenarnya bukan lah nak makan sangat benda ni tapi saje nak bawak mak and anak-anak merayap.
Asik ke masjid hotel masjid hotel kang bosan pulak. Bukan selalu datang sini kan, sesekali singgah la mall jugak.


Boleh la pulak terserempak ngan jiran belakang rumah.
Ni memang betul-betul belakang rumah aku.
Mak metua aku selalu bersembang ngan bibik dia.
Padahal duduk belakang rumah je masing-masing tapi jarang jumpa. Kalau jumpa pun time open house rumah aku, time open house rumah dia.
But dah 2 kali jumpa bersembang kat overseas. Dulu sekali kat Gold Coast, now kat Mekah.



Biasa la kan nasik arab, dia punya portion sepinggan dah macam nasik ambeng makan 3 orang.
Kitorang beli 1 je nasik, tapi muat untuk 3 perut.



Tadaaaa!!!

Ada BBW jugak kat sini. Hahaha.
Lantas merembat 3 ketul shower gel, dapat 1 free.


Yang Dark Kiss tu bila aku guna macam tak best lak bau dia. Redza pun tak suka.
Masa test kat mall sedap pulak.
Tapi White Citrus memanggggggggg wangi!



Padahal dah makan nasik arab kan, lalu depan pizza En Wan offer lak "Nak tak pizza, Di?"
Takkan la jawapannya tak kan. Macam lah tak kenal bini dia ni kuat mencekik.
Of cos lah nakkkk!!

Beli 2 pizza - cheese pizza and chicken pizza.
Dua-dua pun sedap.
Roti pizza dia rasa cam nan. Ayam atas pizza ni rasa tandoori.
Terubatlah sikit rindu nak makan cheese nan kat Barkath Maju.




posted by aveo757 @ 10:00 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER