walk on wings, tread in air: Nampak macam pelik <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Nampak macam pelik
2015-07-03

Kelmarin ada reader whatsapp aku a few gamba jubah 2015 untuk lelaki.
Sebenarnya aku nampak lama dah orang dok share gamba tu kat newsfeed cuma malas nak ambik port sangat.
Tapi dah ada orang mintak aku share thoughts, boleh la kot aku view balik gamba-gamba tu.

Kebetulan semalam lepas aku solat Maghrib, En Wan yang tengah lepak atas katil sambil tengok henfon tunjuk kat aku satu gambar "Smart la baju melayu ni..".

"Mana?"

Dia tunjuk aku pesen baju melayu lebih kurang macam gamba bawah ni :



Boleh tahan smart.
Samada baju tu yang memang smart atau sebab model yang smart ni pakai, menjadikan baju tu nampak smart.
Tapi ok jugak la design ni.
2 in 1 konsepnya.
Boleh pakai as baju melayu sekali dengan seluar, ataupun boleh pakai as baju formal ke pejabat.
Tapi sebab baju melayu ko pun dah tempah bang, jadi tunggu tahun depan je la pakai gini.



Yang ni lebih kurang macam design atas tu je cuma pada pandangan mata aku design ni too modern la untuk dipakai di pagi raya, especially kalau kau nak pakai baju ni semayang raya kat kampung berdiri sebelah-menyebelah pakcik-pakcik kat Manir tu, aku tak rasa baju ni sesuai.
Tapi mungkin sesuai kalau kau adelah Dato' Aznil Haji Nawawi yang nak hoskan Salam Syawal.

Mungkin baju melayu ni di-designed untuk tujuan itu.
Lebih kepada ke majlis-majlis formal, atau event-event yang crowd-nya di kalangan orang muda-muda, orang stylo-mylo, celebriti....agaknya la.
Tapi aku tak rasa baju macam ni sesuai kau nak pakai beraya kat kampung-kampung. Aku dok bayangkan laki aku pakai camni keluar masuk beraya kat Manir jumpa orang kampung. Gila over.



Yang ni walaupun aku nampak ada orang dok kutuk kaw-kaw baju melayu hipster, tapi aku rasa still ok lagi ni.
Boleh dipakai, tapi kena tengok gak mana tempat kau nak pakai ni.
Entahla, aku ni mungkin too conventional, traditional, typical, common-type of person kalau cerita bab-bab hari raya ni.
Sebab menjak kecik lagi aku dah diajar kalau pagi raya pertama tu lebih manis pakai baju kurung pesak. Hari besoknya kau nak pakai jubah colderoy pun sukati kau lah.
And kalau kebetulan balik kampung, dan kampung kau adelah real kampung (bukan macam aku yang kampungnya kat Bandar Baru Bangi), aku rasa lebih elok pakai yang simple-simple je.
Pak Aji always ingatkan kitorang dulu (everytime balik beraya kat Muar), pakai baju raya yang paling tak cantik time beraya rumah orang. Katakanlah tahun tu ada 2 pasang baju kurung, pilih yang kurang cantik antara dua tu. Kalau boleh, takyah pakai kasut, pakai selipar atau sandal je.

Tapi time kita kecik-kecik mana la nak terima nasihat-nasihat macam ni.
Tak nampak apa sebab pagi raya aku kena pakai baju yang less cantik.
Apa sebab beli kasut baru tapi takleh pakai time beraya.
Why? Why? Whyyyyyy???
Abis tu beli kasut tapi peruk je dalam kotak.
Sebab tu la keje aku adik-beradik asik la bukak tutup kotak cium kasut baru. Sebab takleh pakai.

Pak Aji kata, kesian orang kampung, nanti dia rendah diri bila nampak baju kita cantik, baju dia tak.
Kasut kita cantik, dia entah ada entahkan tak kasut baru.

Dalam pada aku sentap tu, tetap la ikut jugak cakap Pak Aji.
Ye lah, kau nak pi beraya naik keta dia kan.
Dah kalau tak ikut cakap dia, camne nak pi beraya.
Tak gi beraya, camne nak dapat duit raya. Gitu.

Tapi sekarang ni kebanyakkan orang kampung pun dah pandai bergaya.
Takde la kata yang susah sangat sampai takde baju baru sebab adik-beradik ramai yang dah bekerja boleh tolong belikan. Cuma kat sesetengah tempat masih ada lagi yang susah.

Baju melayu hipster ni sebenarnya cantik, provided kau pakai kat tempat yang sesuai la.
Try la pakai time semayang raya kat kampung-kampung yang majoriti dalam masjid tu pakcik-pakcik yang pakai kain pelikat, tetiba kau sorang je pakai macam ni.
Pastu kau tengok sape yang malu.
Pakcik tu yang malu sebab takde baju baru or kau yang malu sebab dah macam alien masuk kampung.



THIS!!!

....aku tak berapa nak faham camne konsep baju ni.
Samada ini adelah baju melayu yang dimodenkan atau sebenarnya baju moden yang dimelayukan.
Tapi, takleh salahkan designer.
Sebab mungkin designer tak reka baju ni untuk kita-kita yang seronok pakai baju melayu.
Mungkin baju ni direka untuk orang-orang yang tak suka pakai baju melayu unless baju tu dimodernkan macam ni.

Sebab memang ada orang-orang yang liat nak sarung baju melayu.
Dia rasa cam gila tak in pakai baju melayu.
Kalau dah dimoden macam ni, mungkin dorang nak pakai.
Cuma aku tak berapa nak dapat lagi konsep rabak kat tangan tu.
Dia rabak bahagian atas je, bawah masih cover lagi.
Okey lah, bawah tu tutup sebab nak cover bulu ketiak berselirat, ok fine.
Tang rabak kat atas tu aku masih lagi tak nampak apa tujuannya.
Nak kata bagi boleh tunjuk tattoo, lojik akal yang pakai baju melayu ni orang melayu. Dah kalau melayu, secara lojiknya, mestilah Islam. Mana pakai tattoo tattoo ni semua.

Nak bagi tunjuk parut BCG agaknya.
Barulah ganas parut BCG guwa timbul. Lu ada?



Kalau macam ni tahan lagi la. Cuma tak suai pakai songkok. Mesti pakai tanjak.
Tang duduk kat penjuru ni dan cantik dah.
Tinggal carikkan tombak satu suruh dia pegang.



Dah macam baju Polo yang dilabuhkan.
Tapi not bad, cantik jugak.
Kita yang tak biasa, memang la tak minat.
Tapi, mesti ada golongan yang minat pesen macam ni.
Aku rasa kalau jubah ni ada pair dengan jubah for kids, mesti cantik sebab kids sebenarnya yang lebih cantik pakai jubah moden like this.





3 gambar kat atas ni selalunya bila di-share kat FB akan ada caption "WHAT WERE THEY THINKING??"

Ye, sebetulnya aku pun tak berapa paham design ni.

Tapi, kita takleh salahkan pereka.
Sebab designer ni orang seni.
Orang seni cara dia nampak sesuatu benda tu berbeza dengan kita yang kurang berseni ni.
Again, maybe dia pun tak cipta baju ni untuk dipakai pada hari-hari biasa.
Ce ko tengok jubah tu. Kan ke ada tempias coat tu. Mana ada orang pakai coat kat sebarang tempat. Mestilah dia target jubah ni untuk dipakai pada certain waktu and tempat.
Hagaknya laaaa...

Baju yang pelik-pelik camni kalau nak nampak cantik, ko jangan bagi muka-muka cam aku ni pakai.
Kau kena bagi Ungku Aziz pakai, Aaron Aziz pakai, Keith Foo pakai, Zul Ariffin pakai, barulah orang nampak cantik. Tak caya kau buat. Laju habis, konfem!

Men-design baju adelah satu perkara yang best.
Dan perkara biasa kalau ada orang yang tak suka dengan design kau.
Orang ni tak suka, mungkin ada orang lain yang suka.
Cuma biasa la kan, kalau kita tak biasa nampak, kita akan rasa pelik.
Toksah kata jubah ni la, baju melayu yang kotak-kotak macam kain pelikat tu sampai sekarang aku masih tak berkenan.
En Wan pernah kata nak try buat baju melayu macam tu. Aku cakap, kalau nak pakai macam tu, besar harapan tahun tu takkan ada gamba raya sefamili.
Mata aku ni masih lagi takleh accept baju melayu fabrik kotak-kotak kain pelikat.
Padahal baju tu masih lagi baju melayu cuma guna kain bercorak je.
Tapi sebab kita tak biasa tengok dari kecik, bila perubahan tu berlaku, penerimaan pun jadi slow.

Semua ni bergantung pada penerimaan individu je.
Sama la macam konsep anak lelaki pakai blue, anak perempuan pakai pink.
Apesal pulak lelaki takleh pakai pink??



Who says guys can't wear pink?
Kemain gojes lagi Fahrin carry pink.
Okeh apa.



Today 3pm, aku akan launch batch terakhir Koleksi Raya Fleur by Mrs Him.
Jubah Awliya.

3pm.



posted by aveo757 @ 11:36 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER