walk on wings, tread in air: Macam rumah hantu!! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Macam rumah hantu!!
2015-04-13

Entry dimulakan dengan kisah Khamis petang.

Khamis lepas aku balik dari keje kul 3pm kalau tak salah.
Tekak terasa nak makan nasik tomato with daging merah.
Terus pi Giant beli bahan-bahan.



Maka jadilah begini.

Nak resepi?

Untuk Nasi Tomato :

2 cup beras
2 sudu besar minyak sapi
3 ulas bawang merah dihiris
5 ulas bawang merah dihiris
1 inci halis dihiris
1 biji tomato potong dadu (nak hiris pun boleh)
4 beradik secukup rasa - bunga lawang, bunga cengking, buah pelaga, kayu manis.
2 sudu besar tomato puree
Garam sukati.

Untuk Daging Merah :

3 sudu besar minyak sapi.
1/2 kilo daging.
1 labu bawang besar (blend)
4 ulas bawang merah (blend)
3 ulas bawang putih (blend)
1 inci halia (blend)
1 inci lengkuas (blend)
1 sudu besar cili (blend)
1 batang serai (dititik)
1 paket kecil serbuk kari
2 sudu besar tomato puree
2-3 biji tomato dihiris
Sos tomato secukup rasa


Untuk nasi, mula-mula basuh beras and sukat air siap-siap.
Then, panaskan kuali guna minyak sapi.
Tumis semua bahan-bahan.
Dah naik bau, pindahkan ke dalam rice cooker yang dah sedia beras tadi.
Done.

Untuk daging, panaskan periuk dengan minyak sapi.
Tumis semua bahan blend termasuk serai yang dititik.
Lepas naik bau, masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan sedikit air and tomato puree.
Lepas 5 minit, masukkan daging.
Tambah air sikit bagi empuk.
Last sekali perasakan dengan garam and sos tomato ikut suka.

Senang kan?
Of cos senang. Aku tak suka masak benda yang menyusahkan aku.
Kalau teringin nak makan tapi nak memasak payah nau, aku makan kat kedai je. Habis cerita.



Jumaat, laptop baru aku sampai.
Laptop aku selama ni setahun sebijik berganti. Naik fedap aku.
Las-last yang baru ni aku punya spec senang je. Aku cakap sukati la apa brand pun janji ok tapi yang penting ada Office for Business. Tu je yang paling penting.
Sebab laptop ni aku pakai time gi outstation je.
Hari-hari biasa ada desktop. So tak heavy sangat penggunaan laptop ni.

Aku dapat ASUS.
Masa aku terima tu aku macam huh?? ASUS ni ok ke?
Engineer aku cakap ok, aku pun ok ja la.
Best gak ASUS yang ni - touch screen and boleh lipat 360 darjah.
Bagus, takyah aku bawak laptop lain, iPAD lain lepas ni kalau nak buat presentation. Bawak laptop ni je sebijik. Done.

Tapi, sejak Jumaat lepas sampai skarang, aku tak berpeluang test keje aku pun.
Sebab tuan besar ni punyakan terus melayan Upin Ipin 24 jam.

Jumaat aku balik awal gak, dalam kul 4.30pm (awal lah sangattt).
Sampai-sampai je rumah mak tanya "Nak masak apa hari ni?"
Aku pun dah naik tak tau nak masak apa dah.
Camne la agaknya surirumah sepenuh masa mikir pasal masak-memasak ni kan?
Aku yang cara-cara kejap masak kejap tak ni pun dah naik fedap pikir nak masak apa. Sampai tak reti dah.
Last-last aku mintak mak tolong rendamkan bihun sementara aku naik mandi.




Mee Singapore for dinner.

Nak resepi jugak?

Mee Singapore

Setengah paket bihun yang dah direndam and ditos (rumah aku tak ramai orang)
2 sudu bawang merah (blend)
4 ulas bawang putih (hiris)
Setengah sudu serbuk lada putih
Sotong potong kecik
Isi ayam potong kecik
(kalau nak letak daging or udang pun boleh)
1 inci halia
Tomato sebijik dihiris
Sos cili and garam secukup rasa

Tumis bawang-bawang, halia and serbuk lada putih.
Dah naik bau, masukkan ayam and sotong (tambah sikit air jika perlu).
Lepas 5 minit, masukkan tomato.

Agak-agak ayam dan empuk, tomato dah lembik, perasakan dengan garam.
Tuang sos cili sikit maybe dalam 3-4 sudu besar.
Lepas tu masukkan bihun. Kacau rata.
Siap.

Bila nak makan WAJIB letak cili api yang dah direndam dalam cuka.
Mee ni kalau tak makan dengan cili jeruk tak jalan.

Malam tu tengah aku mengadap komputer, En Wan suruh siap-siap.
Rupanya dia dah booked Fast & Furious 7 pukul 11pm.
Padahal dia tau dah aku tak layan citer macam ni.
Aku mintak dia gi ngan Redza je. Dia taknak, nak aku ikut jugak. Ok, layankan je.



2am, depan porch.
Aku ingatkan dia ajak aku ikut kot-kot la lepas tu nak pekena murtabak ke, cheese nan ke.
Takde pun. Menyesal aku ikut.
Dah la aku ni jenis tak masuk cerita-cerita macam tu.
Memang aku pernah layan sekali je F&F3.
Jadi, jangan tanya la aku menangis ke tak di hujung cerita, sebab aku tak follow sequel so the feeling tu tak berapa nak ada.
Tapi boleh tahan jugak cerita dia.
Cuma tang action tu dah boleh bersaing dengan Padaiyappa.
Sebab dah bergolek bergulung kau jatuh gaung tetap takde luka takde patah takde apa.
Tak ke Padaiyappa sangat tu?

Tapi takpelah, mentang-mentang citer omputih kan.
Kalau citer Tamil ni dah lama kena kutuk kaw-kaw.




Ini lunch hari Sabtu.

Pagi tu tengah melayan mak mertua siram pokok bunga aku check mini kebun aku kat dapur.
Baru la terperasan cili aku empat-empat pasu semua dah berbuah banyak.
Actually cili ni memang dah banyak kali aku guna, cuma weekend lepas nampak masak ranum sangat empat-empat pasu.
Pastu lengkuas menjadi.
Serai menjadi.
Pokok limau purut pun menjadi.
Terung pun dah berbuah.
Suka gila!
Cuma daun kari and bunga kantan asik mati je. Ntah hape kena ntah.

Lalu, mendapat satu idea nak buat tomyam menggunakan some bahan-bahan kat mini kebun.

Ada orang minta resepi bergedil ikan tenggiri (gambar atas).

Bergedil Ikan Tenggiri

Sekeping ikan tenggiri (lebar and tebal)
3 biji bawang merah dihiris nipis.
2 biji kentang.
Setengah sudu kecil jintan manis.
1 biji telur.
Garam.

Kupas kentang and rebus.
Sementara nak tunggu kentang empuk, ambik isi ikan tenggiri. Asingkan.
Bila kentang dah empuk, tumbuk kentang with ikan tengiri.
Masukkan jintan manis, bawang and garam secukup rasa. Gaulkan.
Pecahkan telur, kacau.
Kepalkan bahan gaul tadi (ikan) and rendam dalam telur.
Goreng.

Kalau nak lagi sedap letak daun kucai sikit.
Tapi pokok kucai aku baru nak tumbuh jadi aku takde kucai nak dipotong.



Ini aku rasmikan dulu instant shawl terbaru Fleur by Mrs Him.
Tapi aku tak shoot lagi.
Jubah pun sama, aku tak shoot lagi sebab aku tunggu kurung siap. Biar sekaligus aku ambik gamba.

Instant shawl kali ni, material cotton jersey. Of cos memang tak panas punya.
First time aku try instant shawl.
Untuk yang tak reti nak melilit, instant shawl adalah option yang baik untuk korang.
Untuk aku yang memang pakai shawl style lilit macam ni, dah tak kisah dah kau instant ke kau tak instant aku capai je.

Ada 40 pattern : english roses, tribal and paisley motif.
Insyallah, aku akan release nanti.



Malam Sabtu aku malas nak masak lagi dah.
Sebab lunch tu dah masak.
En Wan ni kalau jenis boleh makan lauk perangat takpe la jugak. Dia memang taknak.
Dia nak lauk fresh. Mengada-ngada kan?
Jadi, aku ajak dia makan kat Nando's Main Place je.
First time masuk Nando's kat sini, cantik.
Tak macam Nando's lain yang aku penah masuk.
Kemas je tempat dia.
Sofa dia pun lain dari Nando's lain yang aku penah masuk.
Sebab tu anak aku macam jakun sikit kat belakang terkinja-kinja.



Eyebag yang sangat kritikal.
Eyebag aku ni satu masa dulu pernah surut sebab aku memang jaga waktu tido.
Now, jangan harap la. Tido pun dah tak menentu dah ni. Asal sempat je. Kadang-kadang atas sejadah pun jadikkk.
Tak kuasa pulak aku nak kelebet ada bag ke tak. Janji ada eye.
Tapi kalau korang ada guna apa-apa eye treatment essence ke, gel ke, share la ya. Kot la aku boleh tenyeh sama.




Sepluh kali masuk Nando's pun, menu aku tetap sama - 3pcs chicken wings hot peri-peri with garlic bread and soup.

Tak penah lagi aku try menu lain.
Tu pun aku tak abis sebab soup tu dah potong selera bagi kenyang awal.
Disebabkan Rayyan dah makan siap-siap kat rumah, jadi aku bagi dia eskrim je upah untuk bagi duduk senyap sekejap.



Hmmmm....sedappppppppppppp!


Lagiiiiiiiiiiiiiii sedap!


En Wan punya.
Apa tajuk meal ni aku tak tau.



Ini aktiviti Ahad.
Ni another pattern instant shawl Fleur by Mrs Him.

Aktiviti Ahad bermula awal pagi.
Lepas Subuh, aku ngna En Wan siap-siap untuk keluar pi Tampin.
Kena keluar awal so that Rayyan tak ikut. Kalau dia ikut, jawabnya huru-hara.
En Wan ada hal nak kena jumpa kawan. Aku pulak dah alang-alang gi Tampin kan, mesti lah nak singgah kubur atuk and Pak Unggal. Boleh jenguk rumah nenek sekali.


Tapi sebelum tu pekena roti canai dulu kat warung kawan En Wan.



Hala nak ke kubur tu singgah rumah nenek jap.
Alahaiii, frust gila aku tengok rumah arwah nenek and atuk jadi macam ni.
FRUST!!

Aku tak tau la apa jenis manusia yang duduk menyewa dalam semak samun macam ni.
Sorry to say la, tapi aku rasa orang macam ni takyah duduk dalam rumah pun takpe.
Duduk terus dalam hutan, takde beza kot.
Ni aku snap bahagian depan je ya.
Aku lupa nak mintak En Wan snap bahagian tepi. Lagi teruk!!
Padahal depan rumah nenek aku ni dulu lapang, hanya ada tanah yang berpasir. Kereta boleh parking depan tu kalau kat porch tak cukup tempat.
La ni tengok penuh ngan rumput and lalang.
Tepi rumah nenek ni ada jalan ke belakang. Jalan tanah berpasir. Now ni aku rasa kalau nak ke belakang kau kena masuk dalam rumah and bukak pintu belakang.
Takde jalan untuk kau lalu kat tepi rumah ni dah.
Tu pun aku tak sure pintu belakang dia penah bukak ke tak.
Kalau aku, aku tak bukak sebab memang lalang sampai ke depan pintu dapur!

Fine, kalau kau malas sangat nak tebas rumput, takpe.
Call kita, nanti kita upah orang. Bukan selama ni tak penah upah pun.
Selama arwah nenek aku masih hidup dulu pun kitorang upah orang datang sebulan sekali racunkan rumpur and kemas laman semua. Tak jadi hal.
Semua benda boleh bincang.
Tapi kalau dah dasar pengotor tu memang payah la nak dibawak berbincang kan.



Semalam aku dah hangin satu badan tengok rumah nenek aku macam tu, terus aku melepaskan hangin ni kat Mak Aji. Aku memang terasa nak gegar je gate tu semalam. Tapi lupa pulak tuan tanah tu adelah Mak Aji. Seb baik. Kalau tuan tanah tu aku, semalam jugak aku tolong kemaskan semua barang-barang dia.

Aku tak mintak pun kau cat dinding rumah nenek aku segala.
Tapi dah nama kau duduk rumah tu, tak boleh ke kau rajinkan tangan kau sikit untuk tebas-tebas lalang?
Seriesly, aku kenal sangat dengan Mak Aji.
Mak aku ni jenis berlebih kurang je orangnya.
Kalau kau bagitau kau guna duit bulan ni untuk kemas halaman, aku tak rasa Mak Aji tergamak nak mintak duit sewa. Takpelah, bulan ni kau tolong racunkan halaman, ok fine, duit sewa takyah bayar.

Rumah sewa Mak Aji kat Bangi dulu kemain cantik lagi orang tu jaga.
Siap bercat bagai.
Tu memang jenis orang yang menghargai barang.

Ada jenis manusia yang tak reti nak bersyukur.
Segalanya berserah pada keadaan.
Yang sikit ni pun dia tak reti nak jaga pastu ada hati mintak kat Tuhan nak yang besar.
Eh, macamana la Tuhan nak tolong kalau yang sikit pun kau tak reti nak jaga, apa jaminannya yang besar nanti kau akan jaga?

Ni kalau aku cakap kat Pak Aji ni aku dah boleh bajet dah ayat dia "Takpelah Diana, janji rumah tu ada orang duduk, ada orang solat, mengaji.."

Solat and mengaji.
Good.
Tapi dalam Islam pun kebersihan diutamakan.
Macamana kau boleh tenang bersolat tinggal dalam rumah yang huru-hara macam ni?
Sedara-mara aku kat kampung pun ada gak yang tak kaya, rumah kayu, jamban pun kat luar.
Tapi takdelah bersepah macam hape je.
Eh, gila hangin pulak aku.


Tempat penyidai baju dan sekitarnya.
Bersemak!
Aku rasa dia sendiri takut nak sidai baju kat situ.


This is how tempat tu dulu (belakang).


 Dulu penuh dengan pokok bunga kat atas tu.
Now??
Tengok la balik gamba kat atas tadi.
Aku tak suruh penyewa tanam pokok bunga.
Cukup lah kau kemas jangan bagi laman nenek aku macam tempat bela ular sawa.


 Kiri : Tepi rumah. Bahagian tepi tu adelah laluan ke belakang. Aku siap boleh merepit dengan basikal lalu kat tepi tu. Now, aku rasa monyet pun taknak lalu dah.

Kanan : Pandangan dari rumah menghala ke gate. Kemas dan lapang. Dulu.


And this is pandangan the latest laman nenek aku.
Kalau orang kata ni rumah berhantu pun aku percaya.
Memang macam rumah tinggal!



Lepas tengok rumah, terus ziarah kubur atuk.
Menjejes-jejes airmata aku, sedih sangat bila kenangkan rumah arwah atuk jadi macam tu.
Rasa nak mengadu kat atuk macam-macam.

Lepas ziarah kubur Pak Unggal, terus balik.
Dah la kubur Pak Unggal pun tak bersiap-siap lagi. Pagi-pagi lagi dah buat aku nangis.
En Wan senyap je tak berani nak cakap apa-apa. Kang aku tak dapat hamun penyewa tu kang, dia pulak yang aku sergah.

On the way balik menenangkan fikiran dengan singgah beli belacan.
Senang jugak nak pulihkan mood aku ni rupanya.
Beli belacan ngan ikan masin, done. Terus mood jadi ok.


Asal muka aku macam meneran ni?





posted by aveo757 @ 3:33 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER