walk on wings, tread in air: Tokyo Kitchen and Tagging Game <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Tokyo Kitchen and Tagging Game
2014-10-20

Pergerakan tangan aku akan menjadi sedikit slow hari ni sebab tangan kanan aku bengkak.
Tak boleh nak bengkok sangat. Maka, hari ni aku duduk rumah je la jawabnya.
Puncanya, Sabtu lepas aku beria kemas rumah. Lain macam punya kemas. Segala benda aku nak angkat, segala benda aku nak sental. Tetiba saka aku rajin pulak nak buat keje jadi layankan aje lah.
Sekali bangun Ahad pagi rasa awat sengal semacam lengan kanan aku ni. Ingatkan tido tertindih badan En Wan ke apa ke. Aku pun sambung menyental mengemop membasuh segala tok nenek benda dalam rumah ni. Mengemas macam baru mausk rumah baru je kekdahnya. Pastu bila time nak masak, baru terasa yang tangan aku betul-betul sakit. Bila aku nak angkat bekas garam, bekas tu terlepas dari tangan sebab gila sakit tangan aku!!! Bekas garam je padahal.
Bangun pagi ni time ambik wuduk nak basuh tangan, tangan aku takleh bengkok. Menegak je.
Mak mertua aku cakap maybe buat keje beria sampai terkehel kat mana-mana.
En Wan cakap "Orang dah lama tak buat keje mengemop macam tu la..."
Gila santai je sound aku. Mentang-mentang mak dia ada kat depan. Takpe..aku halalkan.

Tapi series, memang tangan aku sakit. Tapi demi menaip blog, aku gagahkan jugak bengkok tangan.


Amacam?
Stailo tak saya?
Orang lain pakai sunnies yang biasa-biasa, saya punya sunnies yang luar biasa.
Cermin mata 3D!
Gasak kau lah nak.
Janji gaya mau ada.



Sabtu lepas aku malas nak masak, lagipun semua orang pi rumah Kak Ngah En Wan.
Redza pulak tusyen.
So aku ajak En Wan makan Sushi King. Tapi En Wan malas nak merayap sampai ke IOI tu, jadi dia ajak pi tengok kot-kot ada Japanese food kat One City.

One City ni sepelaung je dari rumah aku, tapi aku tak berapa suka sangat datang sini sebab tak best. Sebab takde tempat shopping. Tempat makan je bersepah. Pastu kebanyakkan restoran dia yang pelik-pelik nama aku tak penah dengar. Jarang jumpa kat kebanyakkan mall.





Tokyo Kitchen.

Ok jugak tempat dia.
Ambience dia macam coffee house Nikko Hotel kat Osaka.
Dengan bau-bau dia sekali macam tu.

Ok la jugak tempat dia, tapi kalau dibagi pilihan aku suka Sushi King lagi sebab tempat ni macam fine dining sikit. Aku suka tempat santai-santai. Dah la malap. Nyampah betul aku makan tempat malap-malap macam ni.

Tempat ni macam kebanyakkan Japanese restaurant yang lain, susah nak jumpa restoran Jepun yang ada cop Halal. Kebanyakkannya Pork Free. Tokyo Kitchen is one of them.



Tapi bila aku masuk restoran ni, betul-betul terasa macam aku kat Osaka, maybe sebab suasana dia saling tak tumpah macam coffee house Nikko Hotel. Bezanya kali ni boleh makan dengan tenang. Masa kat Osaka dulu hiruk-pikuk ngan suara Rayyan bergasak ngan Redza. Terbuntang-buntang mata aku nak telan nasik sambil melayan karenah dorang.

Yang bestnya bila masuk restoran yang penuh ketenangan macam ni, boleh dating dengan En Wan.
Dating dalam erti kata bersembang dengan penuh fokus and tenang.
Maka bermulalah plan En Wan nak ke Jepun lagi. Aku wat dekkkk je. Malas nak bagi sokongan sebenarnya sebab aku pun bukan berani sangat nak naik flight.
Tapi bila dia kata "Kali ni kita pegi dari Osaka turun ke bawah sampai Fukuoka pulak"
Hmm..macam best je idea tu.
Aku pun teringin nak carik balik mak bapak angkat aku kat Fukuoka tu. Kalau bawak En Wan best sikit ada tukang translate.
Lagipun aku rasa Jepun memang best untuk dilawati sebab aku suka suasana dia.
Bila En Wan bagitau plan dia kat sana nanti kita nak pegi mana, kita nak stay mana...rasa cam excited!!
Pastu bila dia kata "Lepas kawen Ibal nanti kita terus book flight dulu"

Ok, tang BOOK FLIGHT tu terus kepala aku jem kejap.
Nanti aku pikir dulu ya.
Kena kumpul kekuatan dulu.


Ni namanya salah pilih menu.

Aku ingatkan ni Ebi Sushi yang biasa tu, rupanya ni lain.
Masa plate ni sampai aku macam hmmm....??? Apsal lain macam je ni. Dah la udang kurus. Lembik lak tu. Rupanya memang buka Ebu Sushi yang aku biasa makan, apa ntah nama dia ni. Tapi tak sedap. En Wan test dulu, pastu dia kaat "Di tak leh makan ni rasanya".
Rupanya udang tu tak masak lansung, dia golek-golekkan atas pan je sabit nak kasik kulit turn gold. Padahal dalam lembik hanyir lagi. Pastu terus aku order Ebi Sushi lain.


Miso soup ni lain dari miso yang pernah aku makan, even kat Jepun sendiri aku tak jumpa pesen gini.
Dia punya tofu gabak-gabak dalam soup. Baru best!


Beef teriyaki dia sedap cuma liat.
Tak sesuai nak makan nga chopstick, kena makan ngan fork and knife baru jalan.
Beef teriyaki paling best aku penah makan kat Sakae Sushi. Lembut gila! Takyah gigit. Kau sedut je pun daging dia dah bercerai. Baru la boleh makan ngan chopstik.
Tapi best of the best memang wagyu la.
Macam nak kena cari wagyu beef nampaknya ni.


Apa ntah nama dia ni. Agedeshi kalau tak salah. Seploh kali makan pun tetap sploh kali aku lupa. Yang aku tahu benda ni tauhu.
Tapi kalau makan, mesti aku buang kulit dia sebab masin sangat.


Aku tak penah jumpa restoran Jepun hidangkan soft shell crab besar cam ni.
Memang besar!




Semalam aku update IG gamba 'apa ada dalam henbeg aku'.
Ni sebab ada reader mintak aku buat tagging game untuk blog.
Rasanya ni new reader, dia tak tau aku dah penah buat tag ni tahun 2007. Hehe.
Apa-apa pun thank you sebab invite main tag. Lama nau aku tak main tag-tag ni.

Beg aku dulu dengan skarang jauh beza.
Dulu aku minat pakai beg kecik. Betul, beg aku dulu comel-comel je.
Zaman muda kan, masih nak bergaya beria-ia. Larat nak angkut beg 2-3 macam. Henbeg lain, beg dokumen lain, beg telekung lain. Now takde. Semua aku sumbat satu tempat. Senang aku nak carik. Sebab tu sekarang aku suka beli/pakai beg besar-besar.

Dulu barang-barang aku semua kiut-kiut. Henfon pun comel je, boleh muat dalam genggaman.
Tapi walau kiut pun, disebabkan aku sumbat semua setempat, beg aku jadi kembung jugak.
Now dalam beg aku ada :

1. Satu buku untuk baca sebab aku malas nak melanguk time tunggu customer.
2. Pastu buku cheque and company stamp.
3. Jurnal and pen.
4. Telekung.
5. Satu beg kecik untuk aku isi mekap.
6. Wet wipes Dettol and Nivea. (Dettol untuk lap-lap kerusi meja ke apa ke. Nivea untuk basuh mekap)
7. Barang-barang emergency seorang wanita.

Dulu, dalam henbeg aku ada satu buku kecik Majmu' Syarif Kamil.
Nenek aku bagi buku ni kat aku sebab ada satu ayat tu dia suruh aku baca kalau bertentang mata dengan si tungau. Tapi dulu kan aku free hair, bila aku keluarkan buku ni dari henbeg orang yang nampak mesti macam buat muka taik kat aku. Seolah-olah macam "Kau pandai baca ke??"
Now, sejak dah ada smartphone ni, lega aku.
Bagus sebenarnya pakai smartphone ni. Nak baca Quran pun takde segan-segan. Some people bukan boleh nampak tu semua, ada je dia nak komen "Macam bagus je kau ni tunggu customer pun nak baca Quran". Ok fine. Sukati kau lah.


KLIK SINI UNTUK BACAAN LANJUT

Link atas tu bukti aku pernah buat game ni. Boleh klik untuk baca.
So, maknanya takyah buat dah game ni kan, sebab aku dah penah buat.
Lega.




posted by aveo757 @ 10:05 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER