walk on wings, tread in air: Persiapan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Persiapan
2014-10-16


Pagi-pagi ni dapat email dari Lazada yang Fleur by Mrs Him dah go live.
KLik here : Fleur by Mrs Him @LAZADA

Alhamdulillah.
Bermula dari tahun 2011, asalnya beli shawl untuk pakai sendiri.
Beli untuk diri sendiri, sambil beli lebih 2-3 helai untuk jual kat blog.
Puncanya, bila aku selfie, nanti ada yang PM ke email ke, tanya kat mana aku beli shawl yang aku pakai. Jadi, aku beli extra 2-3 helai setiap kali aku beli untuk diri sendiri.
Lepas tu slowly bawak masuk cardigan and candy color jeans.
Then, gamble je lah keluar modal untuk produce sendiri cardigan, jubah and shawl.
Alhamdulillah, dari mula-mula 2-3 helai, now 500pcs setiap design.
Thank you for your support. Aku tau ramai customer Fleur by Mrs Him adalah dari kalangan pembaca blog merepek ni jugak. The rest dari FB Fleur by Mrs Him dan bantuan pemborong.
Terima kasih banyak-banyak.
Thank you again.

Orang lain setahun je dah gah.
Aku lembs sikit.
Nak buat camne, ada keje lain sama nak dibuat.
Tapi jauh lagi la kalau nak banding dengan top-top online brand kat Malaysia ni.
Fleur by Mrs Him ni belum apa-apa pun lagi nak banding ngan brand lain.
Harapnya Lazada boleh expand-kan market label aku ni. Nak harap aku buat semua benda tak menang tangan.

Harga kat Lazada sama je dengan harga di blog and FB.
Jadi boleh pilih nak berbelanja di mana.



Nak beli melalui our website pun boleh : www.fleurbymrshim.com
Kalau nak beli melalui blog ni pun boleh je. Klik kat sidebar belah kiri, atas sekali - HIGHLITE.
Situ ada form untuk korang isi.
Tapi shawl Arana belum masuk dalam website lagi.

Tadi ada yang tanya stok shawl Aleesya plain (dalam gamba website atas ni).
Aku dah pun update warna apa yang available. Banyak yang dah sold out. Tapi boleh la tengok kot-kot ada warna yang korang berkenan : KLIK SINI

Ok stop cerita Lazada.

Now, 'kepanasan' melanda.
Dah nak habis bulan 10 ni kan, so the heat tu dah rasa - preparation kawen si itam.
Ya ampunnnnn. Aku rasa macam nak kawenkan anak!
Dah la aku je manusia yang available berdekatan Bangi kan. Memang takleh nak lari dah.
Ima kat JB. Jauh. Memang terselemat la dia.
Ibal tu takyah la nak diajak berbincang bab-bab pilih door gift ke pelamin ke apa ke. Dia semua belasah boleh je. Gila tak berseni okeh.
Pak Aji boleh diajak berbincang, tapi jangan mintak dia bagi idea la ya. Memang jahanam.



Mak Aji beria whatsapp cerita pasal door gift pesen ni..pesen tu kat kitorang.
Tetiba je bapak aku tunjuk 'door gift' paling ekonomi - tupperware buat puding gula hangus tu.
15 sen je dia kata.
Memang tak la okeh.
Aku boleh imagine Mak Aji membebel 2 jam hanya disebabkan idea Pak Aji ni.

Aku ingatkan nak buat theme tradisional. Nak bagi door gift style dulu-dulu balut telur ngan kertas tisu kaler merah tu je. Klasik apa, kan.
Tapi si itam ni nak pakai coat la bagai. Kensel plan aku.
Takpela, aku buat untuk kawen Redza je esok.


Hmm....boleh tahan idea ni.
Envelope CD je. Settle.



Bahasa Cina kat atas tu abaikan.
Kitorang memang tak paham, tapi Aiman paham. Jadi dia translatekan sekali untuk renungan bersama.
Aku kena kerahan tenaga tolong Mak Aji carikkan door gift.
Gila jenuh nak pilih. Nak acu kaler lagi, nak pilih konsep, nak pilih design pelamin, bla bla bla.
Ntah sape yang nak kawen ni pun aku tak tau la.
Mak Aji nak color block bagai untuk door gift. Layankan aje.
Berejam pilih bunga nak acukan kat tin turquoise tu, dah satisfied sekali orang kedai tu kata bunga cuma ada 100pcs je. 
Hoih!!! Dari tadi aku memilih kau tak cakap bunga takde stok. Dah berlendir ketiak aku pilih pesen bunga apa nak pakai baru kau cakap bunga takde. Penyudahnya terpaksa rombak balik konsep, cari bunga kaler lain, cari tin color lain. 



Tema adelah gabungan pastel color purple and turquoise.
Jawa kan? Gituuuu.
Of cos la. Kata perkahwinan anak Pak Aji. Elemen jawa tu jangan diketepikan.
Cuma nak kurangkan sikit kejawaan tu, kita jangan la ambik kaler bright sangat, pastel-pastel sudehh.
Next week ada food taste-testing. Aku nak tengok ada tak lauk tempe. Kalau ada, memang sah pilihan Pak Aji lauk ni.

Masa kawen Ima lagi best barkat-barkat Mak Aji prepare untuk sedara-mara bawak balik.
Kerepek ubi, tempeyek, tapai.
Kau ada?

Tapi yang bestnya bila aku memainkan peranan untuk kawen Ibal ni, aku akan cuba me-minimize-kan perkara-perkara yang boleh menyusahkan aku di kendian hari.
Contohnya apa nak diisi dalam bekas tin tu.
Mula-mula Mak Aji kata nak isi kukis.
Hoh??? Kukis???
Bekas ada 1100. Takkan nak letak kukis seketul je kot. Paling kurang 5-6pcs satu bekas.
Dah sape pulak nak menggentel kukis banyak-banyak ni??

*toleh kiri toleh kanan*

Memang takde sape yang boleh dikerah. Aku ngan Pak Aji je mangsa yang ada.
Oh no mannnnnnnn!
Nehiiiii.
Aku saiko Mak Aji supaya dia letak telur.
Alhamdulillah, akhirnya pilih untuk bagi telur.
Kan ke bagus bagi telur. Kembali ke zaman dulu-dulu. Kawen kalau takde telur tak best. Tak feel the kenduri.
Gituu...
Padahalllll.

Mula-mula aku plan nak bagi cokelat Ferero Roche je untuk tetamu VIP.
VIP bukan Dato Datin ya.
VIP ni adelah klorga dari belah tunang Ibal kat Kelantan nun and maybe boss or Ketua Jabatan tempat dia keje.
Mak Aji kalau boleh nak bagi bekas VIP kukis dia jugak.
Ok lah ok lah...tetamu VIP tak bagi telur. Bagi kukis.

Pastu Mak Aji "Eh! Telur dapat jugak!"
Hoihhhhhhh.
Berapa banyak nak kasik niiii.

Dah settle pilih door gift, Mak Aji pilih bunga pahar pulak.
Now main beli je semua. Aku takkan offer diri untuk buat bunga pahar. Cukup la sekali aku gentel bunga pahar untuk kawen sendiri. Sampai melecet okeh. Dulu boleh la, anak dara. Takde keje sangat. Ni dengan keje opis, keje kat rumah, kang bunga ke mana pahar ke mana. Nak nak lagi tukang gentel bunga pahar ada sorang dalam rumah ni. Memang suka sangat beliau kalau dapat 'membantu'. Kang orang lain kawen berbunga pahar, adik aku kawen semata-mata lidi je atas pahar tu. Bunga takde.

Kitorang tak buat adat merenjis ni semua. Just panggil sedara-mara and keluarga bersalam ngan pengantin atas pelamin nanti. So aku cakap takyah la bagi bunga pahar. Nanti MC akan bagitau setiap orang yang dipanggil bersalam atas pelamin tu untuk bergamba lepas salam, then turun makan. Takyah bagi apa-apa dah. 
Oh kenot okkkkkkkkkkkkk.
Pak Aji kata nehi!
Walaupun tak merenjis, lepas salam pengantin atas pelamin tetap kena bagi something kat dorang.
Maka, belilah jugak bunga pahar. Bagi bunga telur je la kat dorang. Settle.



Kan?
Hantaran anak-anak sedara En Wan semua aku buatkan.
Tetiba hantaran adik sendiri main order je.
5 dulang je dari pihak kitorang.
Ibal kata "Jangan banyak-banyak kak, nanti Siti balas 7. Sape nak bawak balik. Kau? Aku naik flight"

Pemalas punya budak.
Hantaran dia, aku yang kena bawak balik.

Pheww!!
1st phase : Pilih venue and caterer - DONE.
2nd phase : Pilih pelamin and baju pengantin - DONE
3rd phase : Door gift and segala tok nenek hantaran - DONE

Tetiba aku pulak yang kena buat checklist bagai.

Next, baju family and dulang girls.
Ok yang ni best sikit sebab ada kena mengena ngan aku.
Sebab aku family, aku akan pakai the baju too. 
Jadi aku akan pilih kaler yang sesuwei ngan kulit aku.
Kalau tak sesuai ngan kulit korang, ada aku kesah?? Mbahahahahahaha.
posted by aveo757 @ 5:48 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER