walk on wings, tread in air: Resepi <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Resepi
2014-04-13

Sabtu, ada jemputan kahwin dari reader blog, Dr Zahirah (Ira) di Wisma PKPS Shah Alam.
Cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa wedding dia.
Dengan pengantin-pengantinnya sekali cantik.
Nape la kawen aku dulu tak macam ni *dia start dahhh...*


Meng-mix and match-kan mermaid skirt JULIET dengan baju yang aku beli kat kedai Prof Muhaya Modest Culture.


Gojes gila pelamin ni.
Pakkal yang kawen tu bukan sedara-mara aku.
Kalau tak, dah penuh entry ni dengan muka aku pose sorang-sorang atas pelamin.


Sambil makan, sambil layan video pengantin.


Sambil makan, sambil selfie.
Kamera 360 dilupa jangan.


Ni je la gamba makanan yang sempat snap.
Ralit tengok video pengantin sampai dah licin pinggan baru aku teringat nak snap.
Snap ABC je la.


 
 Meja pengangtin dalam kedudukan opposite dari pelamin.
Memang macam RAJA sehari!


Ni je la gamba pengantin yang aku dapat snap dari jauh.
Nak datang dekat segan, kacau pengantin tengah makan.
Lagipun meja atas stage. Ai ni stage fright.


Tak lama pun kitorang kat dalam.
Tak dapat salam pengantin pun sebab kedudukan pengantin atas pentas, aku takut nak naik jumpa.
Photobooth ni kat jalan masuk ke dewan.
Lupa nak ambik kad untuk tepek kat blog kot-kot la ada yang nak pakai khidmat photo booth ni.


Memandangkan tak sempat jumpa pengantin, jadi acara tulis autograph ni wajib letak.


Door gift.

Thank you Ira, sebab jemput akak and En Wan.
Congratulations!



Macam biasa, kalau weekend je, aku ngan En Wan busy mikir kat mana nak dinner.
Aku plan nak makan kat Absolute Thai je, kat mall Main Place baru bukak USJ21.
En Wan kejap nak makan satey la, nak makan sushi la. Dok bolak-balik mikir mana nak dinner last-last dah Maghrib sorang pun tak decide lagi nak makan kat mana. En Wan pun macam tak rasa nak makan Thai food sebab baru je hari tu makan seafood kat farewell Lenny.

Last-last En Wan request nak makan daging masak merah.
Dah alang-alang nak masak daging masak merah, baik aku terus buat nasik merah.
Check freezer, ok daging ada, telur ada, timun ada. Set.


 
Mula-mula sekali kena rebus daging.
Takyah letak minyak sikit ke apa ke, just air and daging. Rebus sampai 3/4 empuk je sebab sat lagi kita nak masak balik daging ni.



Bahan-bahan :

1 biji bawang besar
2-3 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
Halia sikit, agak-agak dalam panjang ibu jari. (belasah la jari tangan ke kaki)
2 sudu besar serbuk kari daging.

Dulu, aku akan blend segala tok nenek bawang and cili kering siap-siap.
Tapi sejak ada new bibik ni, aku tak blend pun. Sebab bibik aku cakap takyah, biar pakai yang fresh setiap kali masak. Nak masak baru blend. Sukati kau lah.


Blend bawang and halia tadi.
 

 
Tumis bahan blend tadi sekali harung masukkan kayu-kayan (bunga cengkih, bunga lawang, etc)


 Dah naik bau bahan tumis tadi, masukkan daging.
Daging kena tos.
Air rebusan daging jangan buang.
 

 Lepas godek-godek daging lebih kurang, baru masukkan air rebusan tadi. Pastu masukkan tomato puree dalam 3 sudu besar. Masukkan tomato biji sekali (buah tomato). Tapi dah hari Sabtu, fridge aku dah nak kosong, tomato pun dah takde, jadi kuah aku bogel. 
Masukkan garam.

 
 Lepas kacau kuah tadi lebih kurang biar tomato puree sebati, ambik 3-4 senduk dari kuah tadi and masukkan dalam rice cooker yang dah dibasuh berasnya.
 

Siap.
Daging merah ni memang tak berkuah sangat. Kering.
Tapi kalau nak ada kuah sikit, jangan masak sampai kering sangat.
Tuan besar rumah ni memang tak makan bawang goreng, kalau aku tabur atas nasik, dia ilang selera. Nasik kena bersih katanya. Sukati. Lagi senang keje aku.

Selamat mencuba!


p/s : Customer Ephyra, get ready, esok aku akan naikkan new promo. Gift baru dan TERHAD.


posted by aveo757 @ 9:59 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER