walk on wings, tread in air: SALAM. Aku pangkah pangkah pangkah kau. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

SALAM. Aku pangkah pangkah pangkah kau.
2014-02-01

Mula-mula nak say thank you so much kepada semua reader yang hantar email, sms-es, whatsapp, wechat, PM and suggestion thru ruangan komen status FB aku pasal Rayyan.

Memang aku frust sangat dengan servis hospital SALAM.
Sebenarnya memang taknak pegi SALAM sebab dah maklum sangat servis dia macamana tapi hari yang Rayyan fragile sangat tu KPJ takde bilik kosong. Semua private hospital kat Shah Alam, Subang and Puchong full. Kitorang bukan taknak ke KL or Kajang or Bangi, tapi kalau boleh biar dekat ngan rumah. Senang nak ulang-alik ke apa ke. Sebab anak aku bukan sorang, tapi dua. Kang kesian pulak Redza.

Memandangkan SALAM je yang available, so takde pilihan.
Lagipun aku cubalah bersangka baik kan, tak semestinya forever servis dia teruk.
Tapi, sejujurnya aku memang frust gila bahabs dengan SALAM.

Kes malam pertama kat sana pun aku dah panas (dah cerita kat previous entry. Malas citer lagi).
Pastu aku ni dok tertanya-tanya, apesal yang nurse dia tak se-efisien hospital Serdang?
Ke, ward paed memang macam ni?
Sebab kat Serdang, ward bersalin, sentiasa ada je nurse kuar masuk check BP, check itu ini. Aku tengah membuta pun dia kejut suruh makan ubat.
Kat SALAM tak.
Ada la check, tapi tak kerap sangat.

The dokter lagi aku rasa cam nak maki.
Dokter sebenar bercuti seminggu.
Dokter gantian ni aku tak tau la datang dari mana, ntah sijil beli ke hape aku tak tau.
Dia sendiri tak konfiden dengan apa yang dia buat.
Rayyan ni jenis penakut.
Aku pelik dokter ni gave up easily bila Rayyan taknak bukak mulut masa nak masukkan spatula untuk check tekak. Setau aku, paed la paling terer bab tackle and trick budak-budak. Bila dia tak dapat suruh Rayyan bukak mulut, that's it. Pastu lansung tak try lagi. Pelik tak?

Then, yang si nurse ni pulak, dah tau Rayyan batuk, dia takde bagi ubat batuk.
Bila aku tanya, camne nak buat anak saya batuk ni. Dia boleh cakap "Tu la, anak Puan taknak makan ubat kan, jadi kita takleh bagi ubat"

Settle.
Kan?
Senang gila keje kau kat sini.

Aku ni masukkan anak aku dalam hospital sebab anak aku takleh makan ubat.
So hospital should know better what to do untuk tackle condition macam ni.
Ni kau pun sama naik nak pasrah, kejadah????

Pastu aku tanya "Nebulizer takde?"

"Dia boleh pakai nebulizer ke? Kalau boleh pakai, kita bagi pakai"

Keji tak kalau aku cakap apekebangang sangat??
Apehal dia tak tau apa seharusnya dia buat?
Nak kena aku jugak bagi suggestion?
Ni sape yang keje kat spital ni?

Yang dokter lagi aku pelik.
Nampak sangat kecuakkannya.
Rayyan masuk ward on 28th petang.
Dokter start round the next day, 29th.
On 30th petang dia dah bagi suggestion untuk transfer buat MRI kat Columbia Asia.
Kau blood culture pun tak buat lagi, terus-terus nak buat MRI.
Aku ni pulak tak tau cerita yang SALAM  ada MRI.
Bila semalam nak breakfast, kitorang terlalu depan bilik MRI. Aku jadi pelik. Apekejadah dia ada MRI tapi taknak buat kat sini?

Alasannya, MRI ni mahal, and since kitorang bayar cash, dia takut kita tak mampu.

Wait!
This is not about mampu ke tak mampu.
Tapi kenapa kau taknak bagitau kitorang kos MRI tu berapa dulu.
Patutnya kau advisela kitorang MRI sekian sekian harga dia.
Kalau kita tak mampu, kita akan bagitau atau carik alternatif. Ni tak.
Kau main belasah je nak transfer Rayyan pi hospital lain hanya dengan alasan takut kitorang bayar mahal.



Aku geram, aku pi kaunter bayaran mintak list harga MRI.
In patient, paling mahal is RM1650.00.
Maybe can go up to err..RM3000?
Bukan nak cakap kitorang boleh bayar, tapi aku kesal sangat dengan tindakan dokter yang takde inisiatif nak discuss dulu if kitorang boleh bayar or not, tau-tau nak campak anak aku sana-sini.

But, deep down, aku and En Wan sama-sama rasa, it's not about price.
Tapi sebab dia taknak ambik tanggungjawab, nak lepas tangan, sebab dia sendiri tak tau kenapa Rayyan tak recover.
Dokter ni dokter ganti.
So mungkin dia taknak pegang kes, dia nak when her duty habis, job done. Takde backlogs. Takyah buat heavy report bila nak pass task.

3 malam duduk sana, RM3700.
With servis yang tak memuaskan.

Satu malam aku tak tido carik 2nd opinion samada shud go for MRI atau tak.
Thank you kepada Dr Imran kat HKT (blog reader), Dr Sarina (blog reader, tak tau hospital mana), Dr Izan (aunty aku), Dr Aziz (my cousin's personal dokter yang call aku sendiri untuk tanya keadaan Rayyan), dua-dua orang anak sedara En Wan Dr di KK and HKT yang  help aku interpret medical report Rayyan, and kepada SEMUA reader yang bagi respond hospital mana patut pegi, siap bagi nama paed, Terima kasih. Murahnya rezeki Rayyan ramai mak-mak and bapak-bapak angkat alam maya yang concern pasal dia. Terima kasih semua.

Semalam memang kalut sikit.
Bukan kalut apa pun, kalut memikir mana nak bawak Rayyan.
Hati aku kata taknak ke Columbia walaupun referral letter tu ke Columbia.
Sebab aku nyampah.
Reason dia transfer aku ke sana sebab nak buat MRI semata-mata, so aku malas layan.
Alhamdulillah, Rayyan dapat bilik di DEMC.
Oh yes, thank you pada sorang reader yang email aku bgaitau DEMC ada bilik kosong sebab dia keje sana. Thank you. Akak tak dapat nak trace balik email sebab email untuk Rayyan ni agak banyak diterima. If you are reading this, thank you.

Semalam dokter kat DEMC berjaya trick Rayyan untuk bukak mulut and found out dia ada tonsilitis.
Other than that ada mild lung infection. Alhamdulillah servis sini bagus. Nurse masuk check every 2 hours. Bagi nebulizer every 3 hours. Nurse sendiri yang bagi ubat, tapi dia angkut pi bilik khas. Kitorang tak dibenarkan masuk tapi dia tunjuk kat kitorang dulu ubat apa yang dia bagi. Ntah apa la dia kejekan Rayyan dalam bilik tu, tapi kejap je abis 5 syringe ubat. Tak nangis pun. Auta sungguh anak aku ni. Mak dia bagi kemain lagi dia pekik meronta siap jatuh katil bagai. Nurse bagi makan ubat boleh pulak kau pasrah. Oh ye la, nurse tu anak dara agaknya. Haruslah bertindak macho kan.

Denggi negative.
Rotavirus negative.
Hepatitis A negative.
Alhamdulillah, diarrhea dah benti. Vomit also benti.
Perut pun dah tak kembung. Maybe kembung hari tu sebab diarrhea so the bowel get distended.
Dah tak lethargic.
Insyallah it's on the downward trend.

Terima kasih untuk yang mendoakan.

Terima kasih again.




posted by aveo757 @ 8:32 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER