walk on wings, tread in air: Gambar contoh <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Gambar contoh
2012-12-02

Semalam ada reader inbox FB aku bagitau pasal baju aku 'dijaja' lagi kat online shop sesape ntah. Pastu tengah malam semalam masuk another email ada orang bagi the same link online shop tu.

Bosan.

Aku pun tak tau la apesal manusia ni ramai sangat yang kuat menipu untuk kepentingan diri sendiri. Sebenarnya aku tak kisah lansung baju tu orang nak tiru. Sikit aku tak kisah. Aku happy bila ada orang berkenan sangat dengan design tu. Tapi aku marah sebab kau menipu customer kau. Aku pernah kena tipu masa beli barang online sebab tu aku pantang orang menipu customer dengan kaedah yang sama.

Dulu ada sekali aku jual shawl, duit customer dah bayar, ujung-ujung bila shawl sampai material and colour lansung tak sama dengan gamba yang aku advertise kat blog. Padahal aku guna gamba yang sama dengan gamba supplier. Aku berkenan dengan shawl tu sebab gamba tu jugak lah. Bila aku advertised the same gamba, ramai yang order. Tapi bila barang sampai kat aku, mengucap panjang!
Dah la material tak sama. Colour pun jauh langit ngan bumi. Bila aku tanya supplier dia kata "Gambar yang dia advertise tu cuma contoh je. Actual product mungkin lain sikit dari gamba". Kepala atok hang!

Semenjak aku dah terkena sekali, aku bukan saje troma tapi aku menyampah dengan orang yang buat bisnes dengan cara menipu. 

Just like this online shop yang menjaja produk aku. Dah guna gamba aku tu satu hal. Boleh pulak dengan tak bersalah cakap gamba yang dia cilok tu hanya sebagai contoh. Wadehel???

Ok ni nasihat dari aku untuk sesape je la yang buat bisnes online.
Kalau nak online bisnes, please letak gamba produk yang kau nak jual. No such thing as gambar "contoh". Takde orang gila nak beli barang yang gambanya kau letak lain, tapi actual produk kau sebenarnya lain.


Online shop ni, sama je macam fizikal shop. Tinggal lagi kat fizikal shop customer boleh tengok and rasa the produk tu sebelum beli. Kau takyah nak convince customer gila-gila. Customer sendiri boleh rasa best ke tak produk kau. Tapi bila kau berniaga secara online, details yang kau provide kat gambar tu harus bertepatan dengan actual product. Lojik ke kita tepek gambar tart gulung nenas tapi bila time delivery kita hantar tart nenas teratai? Dengan alasan gambar tart nenas gulung tu hanya contoh. Kira customer tetap akan dapat tart nenas tapi bukan tart gulung la. Janji dapat tart. Kan?
Pantat kau lah.

Please la people, cuba jujur dengan diri sendiri. Nak bisnes, bisnes la betul-betul. Kalau rasa kau yakin dengan produk kau, letak lah gamba produk sendiri. Kalau kau boleh buat sebijik macam produk aku pun silakan lah. Go ahead. Tapi cubalah guna gamba kau sendiri. Bukan guna gamba orang lain. Customer nak tengok produk sebenar, bukan produk contoh. Tak kisah lah kau tiru design orang pun, janji apa yang kau advertise tu adelah produk kau. Show some effort untuk jual actual product la. Tapi kalau tepek benda lain, jual benda lain pun effort gak namanya. Effort menipu. Kalau meniaga tak menipu tak boleh maju kot eh?


posted by aveo757 @ 4:33 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER