walk on wings, tread in air: To You, My Lovely 'Reader' <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

To You, My Lovely 'Reader'
2012-10-01


Again, baru-baru ni ramai reader yang email and inbox pasal salah sorang reader (yes, she's my reader. nak tau sebab apa? Nanti aku bagitau) yang asikla buat entry khas pada aku. Seperti biasa, aku tetap melalui hari-hariku dengan ceria sebab aku jarang baca blog, jadi konfem aku tak tau menahu cerita pasal haters. Eh, reader.

Dari kurun ke berapa ntah, kejap-kejap ada je orang yang bagitau aku pasal this reader.
Tapi aku jenis yang "oh ye ke..ok..takpe...ok..biarlah.."
Sebab aku banyak keje lain sebenarnya, lagipun zaman kanak-kanak aku dah lama berlalu. Aku tak hingin nak jadi kanak-kanak lagi. Ni semua perangai budak-budak tak cukup kasih sayang sebenarnya. Zaman aku sekarang zaman persaingan sihat. Pesaing aku bukan dikalangan blogger/reader. Aku takde de nak bersaing carik glemer sebagai blogger. Oh kamonnnn. Takkan cita-cita kita takat nak jadi blogger terfemes je kot kan. Hahahah. So don't worry, aku memang willing untuk menarik diri dari menjadi blogger femes or blogger handal or blogger whatsoever lah. Sebab tu aku malas join gathering-gathering, bukan sebab sombong tapi sebab minat aku adelah pada cabang yang lain.

Tapi in a way, aku proud jugak la ada jugak reader yang dengki dengan aku.
Yes, dengki.
Aku tau dia tak meluat dengan aku. Dia cukup suka kat aku. Sebab kalau dia meluat,dia takkan hari-hari baca blog aku and tau semua aktiviti aku. Kalau dia tak ambik tau, takkan kejap-kejap ada entry khas untuk aku kan? Gila kau tak proud ada orang dengki. Kau ada? Hahahah.

Cuma orang yang ada perasaan dengki je yang rajin ambik tau pasal orang yang didengkinya tu.
Sebab dia perlu ambik tau.
You know why?
Because dia tau dia tak berupaya nak mengatasi orang yang dia dengki tu.
Bila dia dah give up dengan diri sendiri, dia akan ikuti perkembangan orang yang dia dengki tu dengan harapan dapat mencari kekurangan dan kesalahan supaya dia boleh berbangga dengan kekurangan orang tu.
Tau kenapa dia berbangga dengan kekurangan orang lain?
Sebab dia takde kelebihan!
Jadi bila dia takde kelebihan, apa lagi yang dia nak banggakan dengan diri sendiri?
ZERO!
Jadi sebab tu dia harus mencari kekurangan dan menyalahkan orang lain supaya dia dapat rasa kebahagiaan dengan 'kelebihan' yang ada.

Manusia ni ada 2 jenis perangai.

First, kalau dia tak boleh menandingi orang tu, dia akan join orang tu supaya dia dapat belajar.
Contohnya kalau kita rasa takleh nak menandingi kehebatan Dr Azizan, kita join la seminar-seminar dia, belajar teknik-teknik dia, and apply-kan.
Rugi ke tu?


Yang lagi satu pulak, kalau dia tak dapat menandingi orang tu, dia akan tarik orang tu ke bawah.
Aku pun tak tau motif orang yang macam ni.
Kebanyakkan orang yang berperangai macam ni, dia merasakan kalau orang yang dia dengki tu berada kat bawah, dia secara otomatiknya berada di atas. Tapi sebenarnya tak.
Orang yang pernah berada di atas takkan susah nak naik ke atas semula.
Tapi orang yang di bawah dan belum pernah berada di atas, kalau tak pernah cuba naik ke atas, selama-lamanya dia akan terus kat bawah, malah boleh terus turun ke bawah lagi.

Lagi satu, selalunya apabila kita memburukkan seseorang, orang lain akan lebih mengingati orang yang diburukkan lebih daripada orang yang menyampaikan cerita buruk tu. Tak caya? Try lah.

And to the reader, I know you adore me a lot!

Eventho I tak pernah notice your blog, bukan blog sebab your blog tak femes, tapi sebab I yang jarang baca blog, tapi Tuhan nak bagi I ingat kot. Masa I dok mengemas folder-folder email, I terjumpa your email to me. Siap ada url blog u lagi, sama pulak tu dengan url yang reader-reader I bagi. Oh now baru I teringat, you pernah email I mintak khidmat nasihat lagi!


 

Tu I cut and paste sikit je.
Sebab kalau paste semua nanti orang tau pulak you siapa.
So memandangkan tak semua tau, biar kita-kita je yang tau ok?

Have a nice day!

posted by aveo757 @ 9:20 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER