walk on wings, tread in air: Raya 2 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Raya 2
2012-08-23

Lagu raya yang aku paling suka :

Jay Jay


Cenderawasih 


Tak dengar lagu lain pun tak apa.
Dalam mp3 aku ada 2 lagu ni dok berulang-ulang :)

Rasa macam semangat gila nak raya kalau dia lagu ni ada.

Hari tu aku dengar lagu raya Ana Raffali.
Yan rabbi...macam nak pecah tulang osikel aku dengar.
Apesal la ada lagu raya macam ni?
Tahan lagi aku dengar lagu raya Jalil Hamid.
Rasanya lagu raya terkini yang sedap didengar memang lagu Siti je, yang lain hampasgas.

Ok, sambung cerita raya aku..


Sekali lagi, gamba Mr Camho.

Kesian aku tengok pada yang bertanya if bibik boleh buatkan baju raya untuk budak-budak.
Memang boleh buat cuma dia taknak buat sebab buat baju budak ni renyah sikit.
Sebab tu baju budak-budak mahal.
Nak menjahit and memotong tu satu hal.


Ima and family.

Ima ni perangai macam aku.
Beli barang main beli je tak test.
Tudung dia ni dia maijn sauk je pastu tak try-try, until pagi raya hari tu baru sedar tduung ni senget la, besar la, apa la. Memang time ni je dia pakai tudung raya pastu aku tak nampak dah tudung ni kat mana-mana.
Ada harapan dia buat kain lap kaki pasni.



Beria-ia photographer nak ambik angle terbaik...kononnnnnnnnnnnn.




Ni je la gamba aku dengan Pak Aji. Tu pun kena cantas sebab aku malas sarung tudung. Kejadah apa pakai tudung kat rumah. Kosser aku.

Sian Pak Aji, tak berapa sihat pagi raya tu hari.
Actually seminggu before raya dia dah rebah sebab tak cukup rest.
Bapak aku ni ingat dia muda lagi kot.
Berapa kali dah aku pesan, dah umur 60 lebih ni, mana boleh buat kuat-kuat sangat macam orang muda. Alangkan aku yang 35 tahun ni pun ada masanya flat sebab penat sangat, ini kan dia.

Malam-malam akhir Ramadhan tu biasa la kan, Pak Aji makin lama la kat surau.
Pastu malam tak cukup tido, siang sibuk tolong buat kukis.
Tau-tau rebah.

Raya pertama hari tu pitam kat rumah Andak aku.
Terus kensel plan nak ke Melaka the next day.
Patutnya raya kedua, kitorang nak ke Malaka, beraya rumah sedara-mara Mak Aji and tengok kubur arwah atuk sekali. Abis tu kalau dah rebah macam ni takkan nak ke Melaka jugak. Kang tak pasal berangkut-angkut ke spital. Makanya, duduk je la rumah tunggu orang datang.



 Raya kedua tak kemana-mana.
Tunggu adik-adik Mak Aji sampai.

Oh yes, rumah Mak Aji menjak dua menjak ada cucu kecik-kecik ni, semua perabot tolak ke tepi.
Biar lapang senang dorang nak berpencak kat tengah-tengah.
Dan senang jugak aku nak landing-landing atas karpet.




Menu tengahari di raya kedua.
Dah tak larat nak kunyah ketupat and rendang.


Pagi, kitorang buat nasik lemak.
Pastu goreng mee.
Kebetulan ada orang datang beraya, hidangkan terus.
Habis.


Pastu masak nasik buat lauk tenggiri asam pedas and kobis goreng je.
Then beli KFC satu barrel.
Pun selesaiiiiiiiiiiii jugak.


Alhamdulillah.



Patut la beli KFC siangnya.
Rupanya malam tu dorang buat surprise untuk aku.
Elok sangat la kan, nak buat surprise, maka marilah semua sama-sama surprise tengok aku potong kek dengan baju tido kaftan. Sambil meniup lilin sambil kendong anak okeh?


Patut la aku tengok apesal lampu dapur ni terpadam.
Tapi aku nak tolong tukarkan mentol pun tak reti so aku diamkan aje.
Rupanya dorang bergotong-royong kat blakang nak siapkan kek segala.


Nampak ada tali kat kabinet belakang aku tu? Kat rumah tu banyak pegawai pemeriksaan yang suka bukak katup lemari. Jadi, Mak Aji ikatkan terus semua pintu kabinet dia. Dah satu hal pulak asal nak keluarkan gelas je kena bukak ikatan.


Ibal yang belikan kek.
Boleh dia tak tau umur akak dia berapa.
Siap tulis "Diana, Happy birthday yang ke berapa tah?"

BARU 35 tahun ye.



Raya ketiga.
Kebosanan dah melanda.
Pagi tu Ima balik ke Benut, rumah mak mertua.
Aku stay kejap sampai lepas Asar baru balik Putra Heights.



Sebelum balik, Mak Aji masakkan siap-siap ayam masak merah with salad.
Mak Aji beli ayam sampai 3 ekor konon nak masak macam-macam la. Nak buat BBQ la bagai.
Sekali bila dah masak rendang, sambal goreng, ketupat, kuah lontong, nasik impit, pastu ada lemang, ketupat palas dengan serunding, terasa macam dah banyak sangat pulak makanan. Last-last ayam 3 ekor tak tau nak buat apa.

Aku pulak baru tersedar, baju raya sampai 4 pasang, tapi pakai sepasang je.
Sebab kalau kat Bangi memang payah sikit nak berjalan raya.


Tapi kalau balik Tganu, silap-silap 4 pasang tak cukup.
Manjang je berjalan.




Masa tetamu ada kemain bersopan kagi hidang nasik.
Bila tetamu dah takde, periuk nasik terus naik atas breakfast kaunter. Nah, hambik kau. Senduk sendiri.



Sebenarnya, untuk aku yang dah tua ni, kemeriahan raya tu is on the raya eve.
Bila 1 Syawal tu aku tak rasa happy mana pun.
Happy dapat makan siang hari je.
Tapi perasaan yang paling best is sehari sebelum raya.
Seronok siap-siapkan makanan, buat last minute shopping.
Masa tu duit keluar macam air. Semua benda tergerak nak beli.

Bila dah raya tu rasa macam hmmmm.....dah raya.
Dah macam hari-hari biasa.


Semalam, tak tau apa nak buat.
Kitorang laki bini kan pantang duduk rumah kalau time cuti.
Memang sangap. Jadi, kena keluar.
Mula-mula kita gi Sunway Piramid dulu, aku nak beli barang-barang Shu Eumura aku.


Nak beli compact powder je sebenarnya.
Tapi biasa la kan, masuk tempat puaka memang macam ni.
Terpaksa beli 4 lagi eye shadow.
Pakainya tak pun.


Ada 6 lagi kaler yang harus dibeli so that penuh satu case.
Selagi tak penuh selagi tu la sawan aku kejap-kejap sampai.
Padahal jarang pakai pun.
Nak pakai pun tak berapa reti.


Lepas gi Sunway Piramid, En Wan punya sawan pulak dah sampai.
Dia ni asal nak buat open house je, ada je laaaa benda yang dia nak tambah kat rumah ni.

Kitorang plan nak buat open house + besday Redza lepas balik dari Guangzhou nanti.
Orang tua ni sibuk nak renovate rumah sempena nak buat open house. Boleh??
Kalau takat beli karpet ke apa ke tahan lagi la aku.
Ni siap nak tebuk sana sini yang aku pening.
Tu cara-cara nak buat open house.
Kalau nak kawen kan anak esok aku tak tau la.
Mau pindah rumah terus kot.

Ok, aku tengah mencari orang perseorangan atau pun sesape yang dapat offer package untuk birthday party Redza, age 8 yrs old. Kat FB ada dah orang bagi link. I need more suggestions.
Kalau korang kenal sesape, please email aku ye?

Tq.

Again, selamat hari raya.

posted by aveo757 @ 6:12 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER