walk on wings, tread in air: Random-random aje <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Random-random aje
2012-08-24
Random 1 :

Sekarang sesape masuk kereta aku bukan saje pening dan mabuk malah boleh muntah darah.
Sebab sekarang aku melancarkan tema Canto-pop - the 80-90s.
Hanya En Wan saje yang dah mula beradaptasi dengan suasana baru.
Dia dah naik syok pulak layan lagu-lagu cina aku.
Walaupun sama-sama tak paham.
But at least En Wan boleh baca kanji, jadi dia faham la jugak sikit-sikit bila tengok lirik.
Dari aku lansung sepatah haram tak tau tapi aku pedulik apa.



Kalau dulu DVD cuma tayang Spongebob.
Sekarang no wayyyyyyyyyyyyyy.
Sejak DVD Beyond aku sampai, takde video lain dibenarkan pasang dalam kereta aku melainkan ada muka lelaki di atas.

Alangkah bahagianya membawa kereta sambil mendengar dan melihat jejaka idaman hati.
Tapi kalau bawak kereta sorang-sorang tengah malam memang aku tak pasang la.



Random 2 :

Boleh la pulak aku menangis sedu-sedan bila bukak FB Bridge Club Malaysia.
Bridge Club ni macam ALUMNI untuk yang terpilih ke Fukuoka Japan as Duta Kecil Negara (Junior Ambassador). Benda ni kerajaan start since 1989 lagi.

Aku dapat masuk team pertama.
Masa tu bodoh-bodoh je memasing.
Delegasi Malaysia boleh tahan selekeh la. Semua pakai baju sekolah naik katerbang.
Muka berkerak je masing-masing.
First time la katakan join event ni.

Masa tu agaknya kerajaan pun tak berapa pasti apa sebenarnya yang kitorang akan buat kat sana, so preparation pun macam hidup segan mati tak mau.

Sekali sampai kat airport Fukuoka, ha kauuuu.
Dengan press-nya, dengan gendang-gendang Jepun segala, bersampuk haruk semua kat sana tunggu delegasi dari seluruh dunia. Barulah kitorang tau event tu sangat-sangat grand. Yang kita dari Malaysia ni serbah-serbih dengan baju sekolah. Yang pakai baju pengawas lain, yang pakai baju kurung kain senteng lain (aku la tu), yang pakai songkok, yang pakai tudung ikat dengan cincin kat depan, semua ada lah. Tercangak-bangak semua.

Nampak pulak delegasi Brunei keluar dengan blazer merah. Yang lelaki semua bersongkon, perempuan semua tudung sedondon. cara ikatan tudung pun seragam je semua. Pastu delegasi Australia semua dengan baju biru and seluar/skirt putih siap pakat hat!

Telan air liur semua pegawai pendidikan yang iring kitorang.
Pastu aku terus nangis sebab takut.
First time nampak omputih katakan, jakun. Terus melalak nak balik Malaysia jam tu jugak.



Bila nampak Faiz Kuya (bekas duta kecil yang dah tak berapa mengecil now) update arrival of delegasi Malaysia kat Fukuoka Airport baru-baru ni, aku terus sebak.
Dah cantik dah delegasi Malaysia now.
Nampak la macam budak-budak bijak sikit.
Tapi 6 orang je????
Gamaknya budak bijak-bijak dah melambak skarang, so kena very selektif kot.
Aku dulu kategori tak berapa nak cerdik pun boleh terpilih.

Agaknya kalau zaman aku dulu, 40 orang, mau bankrup kerajaan kena sediakan blazer.
Tu belum pegawai pengiring.

Kitorang dulu sebab ibubapa tak diberikan penerangan secukupnya tentang apa tujuan budak-budak ni dipilih ke sana, so mak bapak masing-masing tak tau nak sediakan apa. Tapi sebab mak aku adelah Mak Aji yang always concern dengan keadaan sekeliling, dia preparekan setem and coins dalam pack-pack kecik untuk aku bertykar-tukar souvenir dengan delegasi negara lain, siap bekalkan serunding, sambal ikan bilis, muruku, kacang, meggi, 5-6 macam kerepek. Tempeyek pun aku angkut ke Jepun. Series Jawa okeh???
Sampai aku pun konfius. Aku ni pi Fukuoka nak represent negara ke nak jual kerepek?
Tu belum lagi dengan bawak kamera, teropong pun aku bawak. Nak teropong apa tak tau.



Ni delegasi Malaysia tahun 1989.

Naik Boeing 747 (rasanya). Masa ni pramugara yang layan kitorang Ferry Anugerah Makmur. Sape sebaya aku mesti kenal sape tu Ferry Anugerah Makmur. Dia artis jugak dulu kan?

Selebet je semua.

Delegasi lain semua bermekap.
Yang dari Haiti lagi la siap dengan bunga-bunga atas kepala.
Kitorang???
Berdekir je muka masing-masing.

Yang Chinese girl belakang seat aku tu nama dia Tay Lay Hua, dia wakil Trengganu.
Tahun ni dia terpilih untuk iring pulak adik-adik Junior Ambassador ke Fukuoka (yang chinese pakai T Shirt putih gamba atas tu dia la). Kali ni dia ke sana sebagai Duta Keamanan (Peace Ambassador), kena bagi speech lagi.

Terasa rugi pulak tolak tawaran untuk jadi Peace Ambassador tahun 1999 dulu.
Tapi masa tu aku final year, so memang takkan lepas.
Tapi sebenarnya kalau nak buat kepala batu boleh je. Pergi je, pedulikla final year ke tak final. 2 minggu je pergi pun. Ketua Program Biotek aku dulu, beria-ia suruh aku pegi. Dia kata takpe, 2 minggu je, takde hal. Gila best la lecturer ni. Tapiiiiii aku yang gatal. Aku taknak pegi bukan sebab aku final year (sangattttttlah) but tarikh aku kena pi Fukuoka tu adelah tarikh yang sama En Wan balik bercuti. No way lah aku nak gi mana-mana kan. Haruslah menunggu boifren tercinta balik. Lalalala...

Disebabkan aku taknak pegi Fukuoka nak tunggu En Wan balik punya pasal, kitorang berdua telah menge-set satu program gila iaitu bertunang. Aku cakap kat En Wan, aku perlukan alasan kukuh untuk tolak tawaran ke Jepun. So En Wan kata, okeh, kita bertunang. Hahahahha.
Nak dijadikan cerita exbf aku buat perangai gila talak nak bunuh-bunuh aku segala, so memang just the right time la untuk meng-convince-kan Mak Aji bahawa pertunangan ini perlu disegerakan. Pehhhh, macam filem Tamil siall dia punya gelabah.

Semua ni macam dah dirancang dengan cantiknya.

- Aku kena pi Fukuoka.
- Tapi En Wan balik bercuti.
- Exbf sibuk nak bunuh aku.
- perlukan alasan untuk tak pergi Fukuoka dan at the same time mematikan pucukkan exbf.

Dengan satu jalan - BERTUNANG.

Bila aku cakap aku bertunang on the day kena pi Jepun, of cos Kementerian Pendidikan takleh cakap apa. Dia kena carik replacement.
Bila aku dah jadi tunangan orang, memang menempah maut la kalau exbf still nak kacau aku.

So plan sangat cantik.



Yang tak cantiknya, aku.

Sebab semua buat tergesa-gesa, En Wan pun balik bercuti 2 minggu je.
Jadi preparation sangatlah kelam kelibut.
Baju yang aku pakai ni pun pinjam baju cousin aku kat Singapore.
Mekap pun main tenyeh apa yang ada. Kulit dah la gelap. Mekap pulak main tenyeh selagi ada, terus jadi kelabu kulit aku.
Rambut jangan cakap la. Tema rambut adelah Lion King. Menyeringga!

Ah, blasah la.
Janji bertunang.
Masa tu tak kisah cantik ke tak, janji En Wan ni aku cop dulu. Wakkakakak gatalnya bijikkkkk.



Random 3 :

Semalam aku ngan En Wan keluar dinner.
Memang takde apa nak dimasak pun kat rumah. Sebab last week kitorang sengaja tak pegi pasar sebab dah nak raya so malas nak simpan bahan mentah lama-lama dalam freezer. Nak gi pasar malam pun belum start lagi, semua masih beraya. Gi Giant carik ikan alahaiiii hamis-hamis bau ikan dia. Merah je bijik mata. Tengok ikan tu pun boleh mendatangkan keracunan makanan apetah lagi kalau dimakan. Takde la aku nak beli.

Sudahnya masing-masing melopong tak tau nak makan apa.
So semalam En Wan ajak aku gi makan kat Ani Sop Utara.


Cawangan yang aku pegi ni kat Alam Megah.
Aku belum pernah makan lagi Ani Sop Utara. Ni kira first time la ni.



Antara menu yang dia offer.
Aku tapaukan bakso untuk bibik-bibik.



Menu wajib - kepok lekor.
Tapi biasa la kepok lekor kolumpo ni sem ua jenis yang banyak tepung.
Nak kata sedap tu memang tak la. Tapi boleh la nak buat kunyah-kunyah.




Tapi servis lembbbbbbbbbbbbbb nak mampppppppppppppppppps.
Setengah jam, tak sampai-sampai lagi.
Padahal orang tak ramai. Air aku dah habis separuh sup daging aku tak datang-datang.
Sup daging je pun.
En Wan order mihun sup. Pun lembab jugak.
Pastu asiklah salah hantar ke meja sebelah. Orang sebelah meja aku tu pun dah naik hantu. Semua yang aku order semua dia hantar meja sebelah. Apa aku ni halimunan ke yang kau tak nampak?

Meja sebelah tu lagi la tensi.
Asal sampai je bukan makanan dia. Asal sampai je makanan orang lain.

Aku pun naik heran apesal dia hantar makanan sebijik-sebijik?
Patutnya hantar makanan En Wan, hantarlah aku punya sekali.
Aku tak rasa dia masak sup daging dengan sup untuk mihun tu asing-asing.
Tapi dia hantar En Wan punya dulu.
Dah 20 minit baru sup daging aku sampai.
Sementara nak tunggu sup daging aku sampai, separuh dah mi En Wan aku bedal.


Mihun sup En Wan



Sup daging aku.

En Wan gelak tengok sup aku.
Aku tengok pun terkebil-kebil.
Awat bergenang je sup dia?
Takde cara-cara nampak daging pun.

Bila aku senduk baru la keluar beberapa helai daging. Ada la kot 8 helai daging dihiris nipis-nipis.

Sumpah tak pergi dah pasni.

Jangan pergi tau.

Jangan pergi! Hehe.

posted by aveo757 @ 1:47 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER