walk on wings, tread in air: Raya 2012 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Raya 2012
2012-08-23
SELAMAT HARI RAYA!!
(...dah 5 hari raya dah pun..)

Aku kan gatal buat promo Ephyra before raya hari tu kan.
Sekali melambak-lambak nak kena pack and pos sampai lembik pantat aku bersila atas lantai menyiapkan packing. Orang lain hari Rabu dah start balik kampung. Aku dok menggentel kotak Ephyra lagi.



Ini batch yang aku pos Rabu lepas (hari terakhir Pos Laju datang pick up).
Ada yang dah respon sempat sampai before Jumaat, ada yang tak respon.
Tapi semua aku dah email CN. So please track and trace.

And lagi satu, kalau bagi alamat, please bagi address yang tepat. Ada yang bagi address je tanpa poskod. Satu keje pulak aku nak google poskod.
Kalau boleh sila bagi nombor henfon, sebab ada shawl yang return balik ke aku.
Seb baik shawl, boleh la jugak aku pos balik.
Kalau kuih raya?
Dua tiga kali pulang balik pulang balik, ujung-ujung kau dapat serbuk raya je.

Sape yang request untuk pos Ephyra selepas raya, semuanya aku akan pos start Isnin depan, insyallah.



Hari Khamis lepas, barulah aku tunggang-terbalik mengemaskan rumah.
Malam tu barulah nak keluar gi carik kain sampin En Wan and bujang-bujang kat rumah ni.
Tapi disebabkan Khamis tu aku keluar berdua, so bertenang-tenang sikit nak carik barang.
Siap menapak dari PKNS, ke SACC, ke Alam Sentral (wah, menapak kauuu. Macamkan jauh sangat).
Kalau manusia ni la ya ampunnnnnnnnnnnnnn. Gila sesak tahap berlaga-laga tetek nak mencarik baju raya.
Barulah aku tau kenapa ujung-ujung puasa lagi ramai orang pulun beli baju raya. Kat PKNS hari tu jubah 3 helai RM100! Mau tak histeria makcik-makcik kat dalam tu? Hiruk-pikuk suara orang tawar-menawar. Mabuk kejap aku.

Lepas PKNS, jalan kat SACC pulak.
Apa aku carik pun aku tak tau.
Pastu masuk Alam Sentral.
En Wan belum beli seluar raya.
Baju raya before puasa lagi dah beli. Time tu aku suruh carik seluar sekali dia malas. Tunggulah...tunggulah...tunggulah..
Aku dah sound, puasa ni pejam celik pejam celik je.
Kalau dah masuk 2  minggu berpuasa, minggu-minggu selepas tu konfem kau takkan sempat buat apa-apa dah.

Betul pun aku cakap.
Minggu ketiga puasa tu dah balik Tganu.
Pastu minggu depannya dah malam raya.
Apa yang sempat?

Terpaksa la beli seluar raya kat The Store Alam Sentral.
En Wan kata dia macam tak percaya beli seluar raya kat The Store.
Cewahhhh. Eksyen.
Ko jangan banyak cengkadak beli seluar raya pun nak memilih kedai.
Aku dulu dapat beli kat depan The Globe tu pun dah cukup mewah.
Depan The Globe okeh?
Bukan dalam The Globe.
Sesekali dapat beli baju raya kat Metrojaya, yang kat longgok-longgok tu pun dah rasa gila kaya!

Dalam pada tension-tension kena beli seluar kat The Store tu, sauk jugak 2 helai.
Cheh!

Tu la aku dah kata.
Ingat The Store ni cikai sangat ke?

Padahal tahun ni raya Bangi je.
Tapi punyalah nak menyemarakkan mood raya tu,nak sama-sama naik bersesak-sesak kat jalan, kitorang balik Bangi hari Jumaat pukul 10.30 malam!
Mentang-mentang la 30 minit dah sampai, kemain eksyen lagi keluar pukul 10.30pm.
En Wan siap pesan "Kalau abang ngantuk, Di ganti drive eh?"

Puii.
Siap perli aku lagi.

Tapi Jumaat malam tu boleh tahan gak kereta kat ELITE hiway.
Selalunya kalau nak pukul 11pm ni ELITE ni ko boleh tido baring atas jalan.
Tapi, lane menghala ke KLIA boleh tahan meriah dengan kereta.
Aku bajet ni semua nak ke Selatan.
Dah boleh bayangkan dah betapa punya sesaknya dari Nilai ke Senawang.

Sampai Bangi dalam kul 11.15mlm macam tu, sebab kereta boleh tahan banyak. Lagipun bawak slow-slow sudeyyy, bukan nak kejar apa pun. Bangi je kot.
Ingat nak singgah MekDi drive thru kat sebelah PKNS Bangi tu buat makan-makan for sahur sebab konfem Mak Aji takkan masak sahur punya. Makngaiiiiiiiii. Gila berjujuk kereta tunggu turn. Ni mesti semua nak buat bekal kot-kot kena sahur dalam kereta.

Sampai je Bangi, aku pun period.
Selamat Hari Rayalah kepada aku sorang.
Konfem rendang Mak Aji sedap tahun ni sebab ada tukang rasa. Tak payah nak risau rendang sedap ke tak.
Aku kalau part rasa-merasa ni memang laju je. Tapi kalau nak suruh aku rasa mesti kena ada ketupat sekali. Baru feel nak merasa rendang.

Esok paginya, aku tetap bangun sahur.
Sebab aku tau siangnya aku tetap tak boleh makan, rakyat ramai sangat dalam rumah ni. Nak makan pun segan. Alang-alang lagu sehari je pun. Lajakkan je la "puasa" tu.
Disebabkan ada 2 bibik yang boleh tolong Mak Aji bersilat kat dapur, so aku malas nak tolong.
Semak la okeh ramai-ramai kat dapur.
Dah la masa tu Ima semua dah sampai.
Macam nak terbalik ramai-ramai kat dapur.
Biarlah aku membawa diri ke Ariani, carik tudung raya.

Lepas beli tudung, aku ngan En Wan ke Nilai carik bunga untuk letak kat rumah kitorang.
Siap boleh patah balik ke rumah lagi hantar barang. Mentang-mentang rumah sendiri dekat.

Dalam pukul 6.30pm semua dah get ready for Yassin and tahlil nak sambut Syawal.
Ni memang upacara wajib setiap kali beraya kat Bangi.
Sebab kat Tganu takde buat macam ni.
And selalunya, kitorang berbuka puasa dengan ketupat rendang semua.
Tapi sebab siangnya tu tetiba gas habis, so cuma rendang je sempat masak, jadi malam tu kena la makan nasik with ikan siakap sweet sour, sup sayur, rendang + pizza.

Dah 4-5 tahun berturut-turut aku nampak anak bulan awal dari orang lain.
Sangat tak feel!!




Boleh aje nak makan atas meja.
Tapi macam best la pulak makan atas karpet.
Feeling-feeling macam kenduri.

Dah la karpet Mak Aji tu baru beli kat Nilai siang tu.
Mak Aji nak ke Nilai tak sempat-sempat, asik busy buat kukis. So dia bagi mandat aku ngan En Wan pilihkan.

Sedang elok je time bukak puasa tu Rayyan terduduk atas magkuk sup sayur pastu Jannah tersepak air bapak dia.

Done.

Maka sekianlah perasmian karpet baru.

Aku and Ima takde dalam gamba sebab kitorang dua orang jemaah tak puasa.
Aku dah selamat makan Mekdi on the way nak ke Nilai siang tu.
Sebenarnya taknak makan, tapi En Wan paksa aku makan. Dia pulak yang meng-orderkan Mekdi untuk aku. Apa lagi kannnn. Bismillahh..
Yang si Ima memang sepanjang hari dah kenyang.
Apa tak kenyangnya, suapkan anak bubur. Anak satu sudu, mak dua sudu setengah.

Alhamdulillah, walau tak bersahur 5 kali, Redza lengkapkan puasa sebulan.
Aku dulu umur 8 tahun rasanya 26 hari je kot.



Gembira dapat minum air oren.



Malam raya tu anak-beranak pakai baju melayu tahun lepas, merah.
Kalau nak pergi beraya terus pun dah boleh dah ni.


Lepas settle makan semua, kitorang masuk balik ke dapur untuk shift belah malam, menyiapkan bahan-bahan nak buat kuah lontong untuk esok pagi. And terus masak my feveret sambal goreng. Yummyyyyyyyyyyyyy.

Bahan-bahannya :


 Hati ayam, hati lembu, udang goreng siap-siap, segala tok nenek bawang, cili, lengkuas, halia, serai, tauhu digoreng siap-siap.

Pastu leburkan semua.



Hasilnya....sambal goreng.
Takde rendang takpe beb. Boleh beli rendang Brahim, instant.
Tapi kalau takde sambal goreng, raya tak bermakna untuk aku.

Oh, lagi satu bahan lupa nak ambik gambar.
Tempe.

Orang Jawa, tempe mesti mau ada.
Kalau takde tempe dalam menu raya, boleh jadi malapetaka di pagi Syawal.




Selalunya rumah Mak Aji takde ketupat. Kitorang main buat naik impit je.
Tapi tahun ni aku teringin nak gantung ketupat.
Teringin nak gantung je tau.
Bukan teringin nak makan.
Jadi Mak Aji layankan ajelah permintaan aku ni.
Dia beli kelonsong ketupat siap-siap kat pasar pastu tinggal rebus je kat rumah.
Dapat lah 10 bijik.
Merasalah aku gantung ketupat kat dapur.
Gantung kat penyangkuk spender.
Blasahhhh.


Satu benda yang aku menyampah kalau raya kat Bangi ni adelah keadaan diri sendiri menjadi tak terurus.
Sebab sibuk nk menguruskan anak-anak and suami pastu nak menyiapkan segalam macam juadah, kemas rumah pastu sibuk nak melayan orang datang, so aku pun bersememeh sepanjang hari. Ye ye je packing shawl merelip-relip bagai. Sudahnya pakai tudung instant aje. Kosser aku nak melilit-lilit shawl segala. Kang dengan shawl, dengan mengendong anak, dengan nak siapkan hidangan, nak itu, nak ini, tau-tau je aku tercekik terlilit shawl sendiri.


Sebelum Acu melarikan diri, marilah kita beratur kat Acu dulu.



Gamba aku tak banyak.
Kalau ada pun gamba cenggini lah.
Terpaksa conteng-conteng sebab aku malas nak pakai tduung dalam rumah.




Tahun ni nenek Muar beraya kat rumah Pak Aji, jadi suasana ke'jawa'an mejadi lebih tebal dari biasa. Nak lagi time Pak Aji bersalam ngan nenek aku. 10 minit!

Tapi that's the best part of orang Jawa.

Just like malam before nak balik ke Bangi tu, aku layan Tanyalah Ustazah.
This ustazah cakap, kalau nak bermaaf-maafan contohilah orang Jawa. Kalau bersalam mintak maaf tu siap bersila bersimpuh, salam tangan kejap erat, tunduk, bersungguh-sungguh mintak maaf. Tak dengar bijik butir pun apa yang dia cakap, senyap sunyi. Tu baru namanya maaf zahir batin. Mulut tak bercakap, Batinnya yang bercakap. Haha.

And yang paling best bila sejak kahwin, aku dah berjaya terapkan nilai ke'jawa'an yang satu ni kat En Wan.
Dulu masa memula kawen, raya pertama kitorang raya kat Tganu.
Gila pelik aku tengok family En Wan dengan mak bapak.
Sambil menonggeng-nonggeng pun boleh salam raya. Pastu just cakap "Selamat hari raya, Mok. Maaf deh?"

Aik?? Takkan gitu je??

Bila tahun kedua beraya kat Bangi, En Wan pulak yang terkesima tengok style family aku bersalam raya.

Tahun ketiganya, beraya kat Terengganu, aku pulak yang surprised bila En Wan prektikkan cara bersalam raya kitorang pada family dia. Dia sorang je yang duduk mengadap mak time bersalam. Mak aku apa lagi la kan, terus bercucuran airmata. See????
Itulah namanya salam raya.



Ni salam raya style Mirza Muammar.
Orang lain macam nak terbalik kecoh bersalam, bagi-bagi duit raya, dia terbongkang tengah-tengah dunia.
Takde masalah.

Budak ni paling senang nak tido.
Tak payah tepuk, tak payah buai, tak payah bantal, tak payah tilam.
Tengah-tengah bergolek-golek dengan bapak dia tetiba je dia menguap pastu tido.
Done.

Dan seperti selalunya, tetiap tahunsessi bergamba aku sekeluarga akan jadi penuh drama.
Sejak ada Redza, kitorang tak pernah berpeluang nak bergambar bertiga sebab Redza sangat tak mesra kamera. Dia sebijik cam apak dia yang tak suka bergamba. Kalau kena bergamba pun muka akan menjadi kejung. Padahal ambik gamba je tapi dia taknak. Nak suruh bergamba macam nak pergi berperang.

Sudahnya gamba raya kami sekeluarga tahun ini adelah begini..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Sangat berseni dan penuh tanda tanya bukan?

Aku rasa aku perlu framekan gamba ni.
Kau penah tengok gamba kat mana-mana hal rumah gamba keluarga macam ni?
Takde kan?

Sangat penuh misteri.

Oh yes, tahun ni aku anak-beranak pakai baju hasil jahitan bibik.
Kesian bibik-bibik aku, sudahnya, baju dorang sendiri tak sempat siap.
Baju terakhir customer adelah hari Khamis.
Ko bayangkan betapa kelam-kelibutnya bibik nak siapkan tempahan.
Baju Mak Aji pun sempat jahitkan sehelai je. Lagi sepasang, minggu ni kot baru siap. 
Minggu ni bibik aku masih lagi bercuti, minggu depan baru kedai jahit start beroperasi semula.
Jadi, minggu depan baru aku update sorang-sorang status tempahan yang nak diambil after raya.



 Dia taknak bergamba sudah.
Meh kita bergamba tiga orang.

Sekaliiii bapak dia pulak buat hal masa ni la nak terpejam mata segala.

Dah la.
Malas aku nak bergamba dah.
Dah la muka aku naik berlengas menguruskan sana sini. Sampai time nak bergambar mekap-mekap aku semua dah cair.






 Dah 2 jam masih lagi sentap.
Hanya kerana suruh bergambar.

Sungguh aku tak paham apekah jenis kesentapan sebegini.



 Budak ni jugak yang paling banyak gamba tahun ni.
Semua orang punya kamera ada muka dia.
Asal halakan kemara je dia sengih.
Tak kira lah sebgagai objek yang dofokuskan atau tak, dia tetap akan sengih.
Berkat camwhoring omak dio masa mengandung dulu.




Tudung ni aku beli kat Arianni Bangi Sabtu before raya tu.
Sempat la rembat 3 helai.

Now tudung Ariani yang 2 tone semua jenis yang bercorak kat kaki tudung. Yang kosong takde dah. Dah obsolete. Pastu now tduung dia semua labuh-labuh. Memang bagus la semua tudung dah labuh-labuh tapi untuk yang pakai shawl macam aku, aku tak perlukan tudung labuh sampai bawah dari dada like this sebab aku akan labuhkan shawl. Bila tudung inner ni dah labuh, nak pakai shawl pun rasa no point sebab rasa rimas pulak.

Masa tengah pilih-pilih tudung tu semua orang mintak "Takde yang labuh ke dik?"

Aku je yang "Apesal semua tudung Ariani labuh-labuh sekarang?"

Pastu baru perasan 2-3 pasang mata tengah pandang aku.

Opss.



Punya la nak ambik gamba empat beranak jugak, biarlah kitorang tiga orang ke yang berdiri, kau nak terselit kat tepi kerusi tu silakan. Janji empat-empat orang masuk gamba.




The first and the last aku allow Pak Aji pakai baju melayu teluk belanga.
Pasni nehiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

Gila selekeh pula bapak aku pakai baju cenggini.
Biasa pakai cekak musang.
Bila pakai teluk belanga nampak selebet maut pulak.

Mak Aji and Pak Aji sebenarnya tak beli-beli pun baju raya sebab masing-masing busy siapkan kukis. Kebetulan, aku beli banyak kain ela tapi tak berjahit-kajit baju, so aku cakap takpela, biar aku jahitkan 2 pasang untuk Mak Aji. 3 hari sebelum raya, aku balik jap Bangi hantarkan Ephyra untuk customer yang nak self collect kat rumah Mak Aji. Jadi aku ajak Pak Aji gi Warta carikkan baju melayu. Kepala aku dok terbayang-bayangkan baju Mak Aji yang aku jahit tu kaler peach. So aku pilih baju melayu Pak Aji kaler pink-peach, sekali balik rumah tengok baju Mak Aji kaler tanah cream, pastu ada bunga-bunga purple and red. Celah mana aku terbayang peach pun aku tak tau la.

Again, Pak Aji and Mak Aji tak dapat kaler sedondon di pagi raya.
Angkara anaknya yang bijaksana.

Eh tapi sebenarnya boleh je nak kasik sama.
Mak Aji kena pakai tudung kaler peach-red sikit. Baru sedondon kan? (nak sedapkan ati sendiri)





Masing-masing busy keluarkan kamera.
Sudahnya tak bergamba pun.

Sanget berbeza suasana kalau beraya kat Tganu.
Kalau kat Tganu, hari raya adelah hari beraya.
I mean BERAYA!
Bukan masak, bukan mengemas.
Sebab tu kalau beraya kat Tganu gamba raya aku beratus-ratus. Sebab memang sepanjang hari aku beraya and bergamba je keje.

Bangun pagi, siap-siap kan diri.
Lepas semayang raya, semua keluar ke rumah mak nombor 2 untuk breakfast nasi dagang, pastu terus bergerak beraya dari satu rumah ke satu rumah. Balik hanya bila dah penat.
Malam kang sambung lagi beraya.

Kalau kat Bangi no way lah nak beraya sakan.
Sebab rumah Mak Aji selalunya menjadi tumpuan.
Adik-beradik Pak Aji konfem akan datang ke rumah sebab Pak Aji je la yang paling tua kat sini. So memang dah jadi kebiasaannnya yang paling tua akan duduk rumah sebab yang muda-muda akan carik yang tua dulu.

Mak Aji pun sama. 
Dia yang paling tua so memang tugas kita adelah menunggu adik-adiknya datang rumah beraya.
Cuma tahun ni ada kelainan sikit sebab nenek aku tinggal rumah Andak kat Ampang, so lepas bergamba-gamba, semua ke Ampang berkumpul kat sana.

Yang aku heran gila is kat Tganu.
Padahal mak mertua aku tu paling tua.
Tapi asal hari raya, mak mertua aku pulak yang mencari dorang yang muda-muda ni untuk beraya.
Dorang datang beraya rumah mak aku bila kitorang semua dah balik.
Takkan ada orang datang beraya rumah mak aku pagi raya.
Kalau ada pun dua tiga orang nenek nenek yang dah tua balik dari masjid singgah beraya.
Yang lain takde!! (geram la pulak aku menaip ni)
Apa ingat rumah mak aku takde kuih ke?

Pelik gila.
Selalu aku tanya En Wan, apesal pagi raya mak pulak yang carik dorang?
Apesal dorang tak carik mak?
Takkan la disebabkan kita anak-anak semua balik beraya so kita boleh angkut mak jumpa dorang?
Abis kalau anak-anak semua tak balik, mak aku tu duduk je la membatu kat rumah pagi raya. Sorang tak datang jenguk.

En Wan kata sebab mak aku tak buat open house.
Rumah orang lain semua busy layan tetamu masa open house.

Ooo...nak kena ada open house baru nak datang beraya ye.

Baiklah, tahun depan punya raya biar aku buat kelainan kat rumah mak mertua aku.
Kita buat open house pagi raya supaya dorang datang rumah carik mak pulak.



Masa ni kitorang dah nak gerak ke Ampang, tapi Redza tak abis-abis sentap.
Jadi, Rayyan gunakan strategi memujuk abang...sambil memijak tudung nenek.






...sambung esok-esok lah. Penat aku taip.


posted by aveo757 @ 4:31 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER