walk on wings, tread in air: Hikmah <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Hikmah
2012-02-13
Hari ni aku mula bekerja walaupun waktu berpantang sebenarnya habis esok.
Tapi disebabkan semalam aku dah testing jogging 2 round kat park, macam ok je. So aku decide hari ni aku start keje.
Pagi tadi aku keluar ke UPSI dulu.
Pastu now dah ada kat opis.

Regarding shawl, meh sini aku nak share satu story yang jadi teladan pada aku and semua orang, hopefully.

Sebelum aku terima shawl tu pun aku tak sedap hati.
Macam ada something yang tak kena.
Sebab awal-awal lagi aku ditemukan dengan sales exec yang bingai.
Respon ntah hapa-hapa, tapi mengenangkan aku dah baik dengan si Ivy (sales yang aku selalu berurusan), aku on je la order dengan dia.

Bila shawl dah sampai and bukak-bukak pakej nampak shawl lain gila memang aku berapi la. Tapi takde la berapi-api macam aku amukan dengan akak tailor tu. Sebab sales ni tak kerek macam akak tu. Bila nampak semua shawl tak macam yang aku order, aku naik atas, basuh muka jap ilangkan tensi pastu capai henfon call dorang.

Bla bla bla bla lebih kurang, aku terus call orang yang selalu jadi bahan rujukan aku tu. Dia ni memang kawan sebenarnya, tapi sebab dia lebih arif bab-bab yang aku jahil ni, so memang dia la tempat aku mengadu hal apa-apa.

Bila aku cerita shawl aku sampai lain, sales tu salah bagi price, bla bla bla, dia just jawab "Alhamdulillah".

Aku senyap.

Dia cakap "Alhamdulillah kerana Allah selamatkan you dari urusan jual beli yang tidak sah".

Wohoooooooo.
Aku like, apa yang tak sah??

Dia kata "Syarat jual beli, barang yang dijual mestilah SEMPURNA MILIK".
Maksudnya, kita hanya boleh jual barang tu bila produk dah ada kat tangan.

Aku bagitau dia dalam kes aku ni, aku mintak customer bayar full payment sebab harga tu murah gila RM39, so kalau booking setakat RM10 mcm kesian gila orang nak buat payment banyak-banyak kali. Nak pulak yang kena pi ATM untuk bayar. Macam kesian pulak kena pi 2 kali untuk harga just RM39.

Dia cakap tetap tak sah jual beli tu kalau barang belum sempurna milik.
And berdosa.
Dosa muamalat.

Ya Allah....takut pulak aku dengar.
Alhamdulillah Dia selamatkan aku, trade aku that day tak jadi.
Shawl yang aku terima semua salah.
And aku kena re-confirmkan balik dengan customer samada dorang nak proceed or not.

Nak kata down, takde la down gila-gila.
Aku memang tak fikir lansung pasal orang akan cancel order, sebab kalau cancel, aku boleh tolak kat wholesaler. Cuma sakit hati sebab aku boleh berurusan dengan sales yang slow mlow tu.

Rupanya ada hikmah yang DIA nak tunjukkan.
Bila aku email customers, shawl yang silk tu 80% setuju nak proceed jugak. Thank you so much.
And bila reader-reader lain tau silk shawl tu akan di-order semula, makin ramai yang place order pulak. Maybe ni set-set readers yang nak order hari tu tapi shawl dah habis orang booked.
Tima kasih la banyak-banyak.
Shawl silk tu aku tunggu sampai malam ni je untuk aku confirmkan dengan factory.
Pada yang belum respond or nak tambah order, silalah email aku the soonest.

Tapi apa-apa pun, hikmah yang paling besar adelah aku belajar dari kesilapan.


Sampai dari UPSI dah pukul 2 lebih, nasik kat mamak pun dah kering. Makan biskut lorrr.



Hari tu ada yg tanya tajuk lipstik aku ni. Tajuk dia Clinique Bonfire.

Kaler dia tak nude macam ni. Kalau org kulit cerah maybe nampak merah. Kulit ala-ala Whitney Houston akan nampak cam kaler bibir aku ni.
posted by aveo757 @ 4:48 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER