walk on wings, tread in air: Art <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Art
2011-08-24



Cikgu Redza bagitau Redza ni suka melukis.
Dalam kelas dia mesti kan melukis.
Kalau tak melukis pun kat tangan dia mesti ada gam and gunting.
Aku memang dah noticed lama dah perangai dia ni.
Since dia dah pandai pegang pensil, hari-hari dia mesti akan melukis.

Aku pernah bagitau cikgu dia alihkan dia ke tempat duduk depan.
Cikgu memag dah alihkan kat depan sekali pun but still cikgu kata even cikgu tengah mengajar, tangan dia mesti kat dalam meja bergerak-gerak. Tapi kepala pandang cikgu. Apa penyakit ntah anak aku ni.

Everytime balik rumah, lepas buat homework, mesti dia ambik kertas kat printer aku and melukis. Pernah satu kali tu dia lukis gamba Otromen tengah bergaduh dengan raksasa dekat atas bukit berlatar belakangkan bangunan-bangunan tinggi macam kat Hong Kong tu, Ya Allah sebijik okkkkkkkk! Series aku tak tipu.

Bila aku tanya, 'Ija copy ke lukisan ni?'

'Tak lah, Ija imagine'.

Ada satu hari tu lepas tengok Transformers, dia tanya aku 'Ma, Ija rasa robot jahat kat Transformers tu tak best la'.

Aku ni malas nak layan, sambil-sambil tengok TV aku cakap 'Abis kalau yang best macamana? Buatlah mama nak tengok'

'Kejap Ija lukis'

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Aku penah letak gamba ni as BBM pic aku and ramai yang tegur gamba apa ni? Bila aku cakap gamba robot Redza lukis, semua tak percaya. Semua kata Redza tekap. Gamba ni memang nampak biasa, tapi dulu aku umur 6 tahun aku tak boleh lukis macam ni. So aku rasa itu yang luar biasa nya. Tak tau la kalau orang lain rasa biasa.

Now, bila aku tanya 'Ija besar esok nak jadi apa?'

Dia akan jawab 'Ija nak jadi artist'. Dah hilang dah segala cita-cita dia nak jadi polis la, askar la.


So, now aku tengah look for sekolah or art centre untuk enroll kan dia so that dia dapat bimbingan awal. Tapi plan aku terbantut kejap bila baru-baru ni aku dengar ceramah Imam masjid kat Madinah dia cakap 'Melukis gamba pemandangan adelah boleh. Tetapi melukis gamba manusia tidak boleh'.

Ok, tu takpe lagi.

Dia jugak cakap 'Mengambil gamba manusia adelah mendiamkan gamba itu tanpa berbuat apa-apa. Tetapi apabila gamba itu diubai suai seperi memutihkan kulit, menghilangkan kedutan itu hukumnya haram! Dan di akhirat kelak Allah akan menyuruh kamu meniupkan roh kepada gamba itu'.

Ok, cuak.

posted by aveo757 @ 11:00 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER