walk on wings, tread in air: Mari mengintai di bawah tudung saji <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Mari mengintai di bawah tudung saji
2011-03-13



Semalam En Wan ajak tengok Merong Mahawangsa.

Belum apa-apa lagi aku dah sembur ngan En Wan.


Aku : Bang, Merong Mahawangsa ni citer sejarah ke apa? Tak penah belajar pun dulu.

En Wan : Terang-terang dia cakap HIKAYAT. Lagi nak tanya.

Aku : Oh, hikayat eh?


Masa ni aku dah malu.
Tapi takpe, aku cover malu dengan bertanya lagi soklan.


Aku : Orang Siam memang banyak citer-citer rakyat kan?


Dia diam.


Aku : Agaknya lama gila KRU buat research pasal Siam.

En Wan : Siam apebendanya?

AKu : Ni, citer Merong ni. Yang kat Thailad tu kan?

En Wan : Itu Mekong!! Sungai Mekong. Bukan Merong!

Malu lagi.
Aku rasa memang aku patut diam je.
Patut la aku tanya pasal Siam tadi dia senyap, rupanya dia tak paham apa aku cakap.




Pendapat peribadi, citer ni not bad.

Of course la kau jangan compare lelebih dengan citer omputih. Dorang bajet besar, kita takat 8 juta je. Tu pun dah kira hebat la tu Malaysia dah boleh buat citer purba macam ni. Jangan lah pertikaikan orang Rome bercakap pakai accent British segala. Yang penting skarang is jalan cerita. Jalan cerita dia not bad, cuma masa part berlawan tu macam charlie chaplin bergasak pun ada gak. Laju lain macam, dah macam katun aku tengok. Tapi takpe, abaikan.

Baru aku tau lagu Sedetik Lebih Anuar Zain tu OST Merong Mahawangsa.

Siang tadi aku try tengok kat YouTube.

Bagi aku, lagu ni tak sesuai lansung jadi OST filem ni.
Macam tak masuk.
Aku nak gak membayangkan yang indah-indah time layan lagu ni, tapi tak dapat.

Kalaulah diorang masukkan elemen cinta lebih banyak or at least banyak sikit dari apa yang ada now, mesti lagu ni akan jadi sangat-sangat in. Tak mustahil orang boleh menangis bila tengok the video clip. Just like Titanic, Pearl Harbour, Armageddon and citer apa ntah yang Nicholas Cage berlakon ada lagu 'How Do I Live' tu. Citer dia pun pasal bergasak-gasak gak, tapi yang buatkan citer tu strong adelah sebab ada elemen -elemen romance dalam citer. So bila dengar lagu tema rasa sebak je (aku je la yang sebak kot, orang lain rilek).





Tak tau la orang lain, tapi aku dah layan clip ni banyak kali tetap rasa tak in lansung lagu ni dengan Merong. If only dia citer dengan lebih detail pasal relation Merong dengan Embok mesti lagi best. Nak pulak at the end tu Merong mati, aku cakap kau, lagu ni akan jadi gila sedih, konfem!!!!!

Ni tak.

Bila layan lagu ni kepala aku asik la terbayangkan si Kesum.
Terus rasa nak makan laksa.

posted by aveo757 @ 7:02 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER