walk on wings, tread in air: Resepi time <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Resepi time
2011-02-11





Ini namanya nasi merah. Bukan nasik tomato. Nasi tomato lain, kaler je sama.

En Wan ni kalau hari cuti suka makan makanan berpakej like nasi merah, nasi beriyani, nasi ayam, macaroni bakar, mee bandung, bla bla bla. Kalau nasi putih and lauk-pauk tu cuma weekdays je.

So, Ahad lepas aku buat nasi merah.


Bahan-bahan :

1. Beras 3 pot (kalau nak lebih pun boleh tapi bahan-bahan lain ko adjust sendiri)
2. Daging sekilo
3. Rempah kari daging sepaket kecik
4. Minyak sapi setengah tin kecik
5. Tomato puree satu tin kecik
6. Bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis (ambik lebih kurang je)

Bahan blend :

1. Halia sebesar ibu jari tangan, bukan kaki. Tapi tengoklah jugak ibu jari siapa kau guna. Takyah la banyak sangat.
2. Bawang putih satu labu.
3. Bawang merah 3 sudu besar (aku punya bawang merah memang dah siap blend buat stok, so aku agak dalam 3 biji jugak la)



Kekdahnya :

1. Tuangkan setengah tin minyak sapi dalam periuk.

2. Tumis bunga lawang, cengkih, buah pelir, eh pelaga and kayu manis.

2. Dah naik bau, masukkan semua bahan-bahan blend together with rempah kari.

3. Gaul lebih kurang, then masukkan setin tomato puree.

4. Masukkan air satu mangkuk, then daging.

5. Biar sampai daging empuk and kuah pekat sikit.

6. Sementara tunggu empuk, basuh beras and sukat air siap-siap tapi jangan tenggekkan dulu.

7. Agak-agak kuah dah pekat sikit, ambik 3 senduk kuah, masukkan dalam beras.

8. Masak nasi. Sementara tu rebus telo.

9. Nasi dah masak, bolehlah makan. Nak ambik bau je pun boleh.




Aku sebenarnya lapar ni. Tapi takde selera nak makan. Tekak ada rasa macam nak makan something like........................entah. Tekak terasa-rasa makanan tu tapi apa entah.

Spageti?
Bukan.

Nak kata chicken cordon bleu, pun bukan.

Nasi goreng USA?
Lagi bukan.

Tak tau apa dia.
Tapi macam rasa-rasa dah nak sampai je ke nama makanan tu cuma tak dapat tangkap apa dia.

Lately ni aku ada rasa macam tu.
Lapar tapi takde selera nak makan.
Mengantuk, tapi takleh tido.
Nak shopping, tapi dah sampai kat mall tak tau nak beli apa.
Dah la period aku lewat seminggu ni.
Sebab period lewat ke aku jadi camni?

En Wan suruh aku gi jumpa dokter.
Haishh, aku bukan taknak pergi.
Aku takut je dokter cakap 'Tahniah Puan!'

DEM!

posted by aveo757 @ 12:02 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER