walk on wings, tread in air: Raya Eve <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Raya Eve
2010-09-14

SELAMAT HARI RAYA ALL!!!

Aku dah balik semula ke rumah sendiri semalam.
Takleh dok Bangi lama-lama, kang kalau aku duduk sampai seminggu, tahun depan turn raya kat Tganu En Wan pun nak bantai dok seminggu jugak. Sangap aku wehhhhhhh. (ye, aku sangat berkira!)

Aku balik Bangi, Rabu malam. Gerak dari Subang kul 11.30 malam okkkk.
Macamkan jauh sangat la sampai takleh tunggu esok.
Pedulik apa aku. Janji feeling balik beraya tu mesti mau ada. Best apa, sama-sama menyesakkan jalan raya walaupun LDP takat Subang-Bangi tu sesak apelah sangat. Tapi toll Puchong kul 11.30pm boleh tahan queue okkk.

Sempat la pulak aku singgah opis check kot ada surat ke, fax ke.
Dan selepas itu, pulang ke Bangi dengan takde masalah jem lansungggggggggg!!!
Tol pun RM6.40 je pegi balik.
Apa kata tahun depan kita raya Bangi lagi bang? Bukankah berjimat cermat itu amalan mulia?

Tapi emandangakan fridge sengaja dikosongkan, malam tu berbuka kat Pizza Hut. En Wan jamah sekeping pizza pastu tinggalkan aku anak-beranak (macam ramai sangat la anaknya pun) kat Pizza Hut tu, dia masuk opis jap.


'Abang pegi kejap je Di'.

Ye, kejap.
Sejam lebih aku melangok lam restoran tu sampai dah takde makanan aku nak hongges.



Sementara nak tunggu makanan sampai, ayahanda mengajar anakandanya bermain spot the difference.Walaupun sampai sini lagi 10 minit nak berbuka, tetap pizza tu sampai cepat. Takde la sampai setengah jam pun nak bandingkan dengan golf club tu hari, kenyang masuk angin perut aku dibuatnya.



Mak buyung yang pucat lesi sebab kelaparan. Pregnancy kali ni aku cukup malas nak bersiap. Kuar rumah kengkadang sikat rambut pun malas, guna tangan je. 




Esok paginya, aku ada keje kat Dengkil, so pagi-pagi dah keluar.
Tapi sebelum keluar tu aku adelah mau pengsan jugak kat porch lantas Mak Aji paksa aku berbuka. Dan begitulah pengakhiran sebuah Ramadhan 2010. Dengan muka kelatnya, aku pi order McD.


Sebelum kuar pi keje tu, nampak Mak Aji dah tenggek rendang feveret gua iaitu rendang paru + daging. Yang daging tu untuk semorang, Mak Aji buat 2 kilo. Yang paru tu aku pesan, so Mak Aji buat sekilo je. Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ramai pulak musibatun-musibatun dalam rumah ni yang sebat paru aku! Next 2 years raya Bangi, aku mintak Mak Aji jangan buat rendang daging, semua makan rendang paru.


Balik dari keje, rendang dah jadi macam ni......


Memandangkan aku siang-siang dah tak puasa, maka akulah menjadi food tester.


Mak Aji : Camne, ok tak?

Aku : Mama nak Diana rasa apadia?

Mak Aji : Garam dia, pedas dia, empuk ke tak....

Aku : Empuk. Garam cukup. Pedas gila!!!!


Dan malam itu semasa berbuka puasa, aku telah dimaki secara pukal oleh adik-beradik serta suami dan adik ipar sebab rendang tak pedas lansung.

Tapi apesal aku makan berpeluh-peluh??

Sape suruh aku rasa? Nasiblaaaa.
Dah tau tahap 'pedas' aku memang takleh pakai, lagi nak suruh aku test pedas ke tak. Aku ni kau bagi kicap manis pun aku kata pedas dowhhhh.

Last day tu, hari telah dipenuhi dengan aktiviti memasak.
Tapi disebabkan anak-anak pun pakai bawak perut tahun ni, so Mak Aji la kena buat semua, kitorang tolong-tolong basuh pinggan, masak nasik, potong-potong cili ngan sayur tu boleh la. Nak pulak tukang tolong tak puasa, memang konfem masakan semua cukup garam.

Kul 6.30pm, semua get ready untuk tahlil and doa selamat nak sambut Syawal. Ini aktiviti wajib. So takyah di-sound oleh Mak Aji, masing-masing dah tau petang raya semua mesti standby.


Of cos la Pak Aji yang baca...


Laki siapa yang khusyuk sangat tu? Insaf sekejap aku.




Ok, ni anak saper yang tak makan saman boleh pi duduk kat tengah-tengah dunia ni????


Malam tu semua berbuka dengan lauk Hari Raya. Memang takde keje la nak masak lain untuk berbuka, lain untuk raya kan. Cuma kuah lontong je masak subuh esoknya, yang lain semua dah siap malam raya tu sendiri.

Dalam kul 9 lebih, the guys semua keluar gi carik lemang. Sila bawak anak-anak sekali ye, sebab aku nak mengangkang depan tv tengok citer melayu.

Malam tu je dorang belasah (dorang = 3 orang aje) sebatang lemang. Buruk lantak tak?


Dia ni memang ambik keje yang senang-senang je...


Bukti yang menunjukkan kami memang bangun pagi-pagi. Pagi ni je la pun. Pagi esok dan seterusnya sangatlah gagal.



Ni pengambaran di waktu subuh esoknya. Kul 5am Mak Aji ngan Ima dah bangun, aku je bangun 5.30am sebab dah sedar pastu tetido balik. Tapi tak lama la tido sebab yang dua orang kat dapur tu set-set suara macam petir okkkk. Kau takkan boleh terlajak tido sampai siang punya. Aku menggelupur bangun sampai pakai bra pun tak sempat. Tak kisah la, takat nak memasak perlukah memakai bra?
Gambar pagi raya nanti-nanti eh, aku nak tido ni.




Nak sangat tengok beza kulit aku ngan En Wan? Silakan.
Takde la hitam sangat aku ni kannnnnn..hahahah.


posted by aveo757 @ 12:21 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER