walk on wings, tread in air: Update <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Update
2009-04-15
Mak Aji bagitau yang Sara masih tinggal dengan mak dia.
Aunty aku sendiri yang tak kasi dia tinggal asing.
Reasonnya dia taknak anak dia pergi lebih jauh, kalau dok dekat, at least ada peluang dia nak pujuk anak dia balik.
Dengan syarat dia taknak anak dia bawak balik, simpan or practice anything to do with agama baru dia (isskk, meremang bulu roma aku nak sebut)

Ok, soalan dari orang yang jahil kepada sesiapa yang boleh tolong tunjuk ajar aku kot-kot ada ustaz/ustazah ke kat sini (wahhh, perasan ada ustaz teringin nak baca blog aku yang full ngan carut-carut ni) :

Boleh ke dia tinggal serumah?

Aunty aku teruk gak la kena fire ngan mak aku. (mak aku la yang kata dia men-fire).
Tapi aku tau la cara mak aku fire tu.
Penuh dengan lemah-gemalai kesantunan anak melayu konon nak pendekatan psikologi.

Cuba kalau aku buat slack.
Terpecahkan bekas isi telur yang dapat free tu punnnnnnnnnnnnn dia tembak aku bertubi-tubi.

Lepas upacara Kristian tu Sarah balik rumah and bagitau mak dia, dia dah Kristian.
Aku dapat rasakan masa ni aunty aku dah takde airmata dah nak keluar.
So aunty aku cakap dia still nak Sarah duduk rumah tu.

Baru-baru ni masa keadaan tengah tegang, Sarah ada keluar dari rumah about 3 days kot.
Baru now we all tau rupanya dia hilang tu dia pi mintak pendapat kat anak-anak tiri another aunty aku. Aunty aku yang lagi sorang ni laki dia convert masuk Islam tapi anak-anak tiri tak ikut. So, this Sara dah pegi jumpa anak-anak tiri ni mintak pendapat.

Entah apesal dia boleh terpikir nak jumpa si anak-anak tiri ni pun aku tak paham.
Ni la masalahnya kalau orang proud to be kebaratan.
Nak geng pun ngan yang ada tempias-tempias western.
Yang Jawa macam aku ni taknak pulak ko mintak pendapat.
Padahal adik-beradik mak aku ada lagi 9 orang kat sana, SEMUA Islam.
Taknak pulak ko mintak pendapat.

Alasan dia, semua sedara macam dah tak suka dia.
Even kakak dengan abang ipar dia dok men-fire dia.

Oh, baru sekarang ko nak kata yang sedara-mara tak suka ko?
Dulu elok pulak ko beramas-mesra ngan sedara-mara, sekarang pulak sedara mara tak suka ko ek?
Tak terfikir ke sebab apa??

Dah ko bagitau ko nak convert of course la semua tak setuju.
Bila orang tak setuju dengan kau, ko kata la orang tak suka kau.
Cuba aku kata 'Yey yey, you nak convert Christian. I loikeeeeeeeeeeeeeee'
Terus aku jadi sedara dunia akhirat kau kan?

Yang aku heran tu, aunty dia (adik bapak dia) ada yang masih Christian.
Apesal ko tak pergi consult ngan aunty X ko tu?
Apesal ko pergi carik anak-anak tiri aunty aku yang hubung-kaitnya sangatlah jauh nak bandingkan dengan aunty X kau?

Sebabnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....aunty X ni pun bangkang dia nak convert.
Walaupun aunty X ni Christian, tapi dia takde berdendam dengan abang dia yang dah convert masuk Islam.
Sebab abang dia ni memnag dari kecik mak dia serahkan kat klorga melayu, so takde issue dia pernah practice agama lain.
Cuma bila dia dah skolah kot baru dia official masuk Islam.

So, bila aunty aku bagitau dia pi mintak pendapat anak-anak tiri tu, aku dah ada question mark kat kepala.
Kalau betul ko nak minta pendapat, ko ada ramai orang sekeliling kau.
Ko ada makcik ko yang masih Christian, ko ada makcik yang Islam.
Tanya la.
Apesal tak tanya?
Apesal mesti tanya orang lain?

Sebabbbbbb.....ko memang nak sangat convert kan?
So, ko cari kekuatan untuk teruskan usaha ko nak Kristian tu dengan mintak sokongan orang-orang yang boleh meng-iya-kan niat kau.
Ko taknak orang kata NO dengan niat kau.
So please jangan gunakan alasan sedara-mara tak suka kau.

Tak tau la nak kata aku geram ke, aku menyampah ke, kesal ke.
Tapi hati aku tak tenteram.
Aku rasa tak puas hati sangat-sangat kalau tak tau reason dia convert.
Aku email taknak reply pulakkkkkk.

Tapi macam Pak Aji pesan, kita kena terus usaha.
Insyallah.

Cuma tolong sama-sama doa biar aku ni sabar lebih sikit.
Aku ni bukannya betul sangat, kalau jin aprit belaan aku dah masuk badan, abis semua aku maki.
posted by aveo757 @ 8:44 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER