walk on wings, tread in air: ftuihhhhhhh.. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


ftuihhhhhhh..
2008-08-05

Tak paham kenapa ada orang yang suka sangat pretend 'TAU SEMUA BENDA' tapi bila issue tu dibangkitkan depan bos, masing-masing buat muka berak sembelit?

Fine la kalau ko ada angan-angan nak aku keje bawah kau, tapi boleh tak tunjuk kredibiliti sket? Aku tak kisah saper pun bos aku, jangan dapat bos yang hanya tau bagi arahan tapi hampeh tebu.

Tadi, customer service call bagitau ada satu barang yang diorang quote to customer sebenarnya tak make profit sebab barang tu guna harga lama.

Senario :

Package deal quoted to customer.
Dalam package to ada small intsrument yang kena beli dari local supplier.

Quotation made : Awal tahun.
Reagent : Company aku punya, margin LULUS.
Instrument : Local supplier punya, margin KEMAK.

Customer service tanya camne nak buat ni, kita jual barang kat customer without profit.

Actually tak rugi lansung, still ada untung. But then, entah saper punya idea pi buat promotion yang takde validity, guna harga lama, pastu buat promo sepanjang tahun.

Len kali mintak la kat local supplier hold the price sampai 6 bulan ke, pastu boleh la guna price tu untuk buat promotion. Ini tak, orang nak buat promo, ko pun nak, Pastu main guna je harga tahun lepas. Tak check berapa validity local supplier tu bagi, entah 30 days je ke, 60 days je ke.

Bila nak place order to local supplier tau-tau harga dah naik.

Bila aku call the person yang buat promo ni (collegue aku), mula nak selamatkan diri. Pi sebut nama orang tu orang ni.

Masa aku memula join dulu, dia treat aku macam aku fresh grad.
Main arah-arah itu ini. Ingat aku macai ke?
Asal aku tanya pasal promo ni, 'You ikut je I dah buatkan'.
Tu bukan apa, saje nak bagi aku nampak bangang kat semua orang.
At the same time nak bagi orang lain nampak dia 'Wahhhh, you really can work!'

Pantek.

Aku macam biasa, buat bodoh.
Dah ko nak sangat aku nampak bodoh kan.
Berbekalkan kata-kata pendita 'Tak semestinya banyak cakap tu bijak, tak semestinya diam tu bodoh'.

Aku diam bukan aku bodoh!
Kalau aku banyak cakap pun aku tetap tak bodoh.
Wakakakakakakka.

So, bila dah jadi macam ni, aku try tengok specs instrument tu and carik kat supplier lain kot-kot dorang ada specs yang more or less sama.

Jumpa.
Harga pun murah, takde la untung banyak, janji tak rugi.

So aku tanya la collegue aku ni kalau kita boleh guna alternative brand, instrument B.

'No! Sebab our manufacturer dah test dengan intsrument A, it worked. You have to use instrument A.'

Ok now aku nak membangangkan diri.

Kepada budak-budak lab.
Perhatian.

1. Vortex 2500rpm dengan vortex 3000rpm, technically more or less the same ke tak?

2. For vortexing purpose kalau beza takat 500rpm technically boleh guna untuk homogenize-kan solution dalam tube ke tak?????

3. Vortex tu fungsi dia untuk mengevenkan solution ke tak?

Setau aku yang bangang ni, vortex kalau beza 500rpm, takde hal. Aku penah guna vortex, aku tau. And dalam procedure barang yang dorang jual ni, vortex tu cuma untuk kasik gegar manja-manja je sebab tu speed pun takat 3000rpm.

Bila aku bagitau logically thinking about the role of the vortex, collegue aku yang kata pandai sangat ni cakap 'I tau technically memang boleh, but i tak berani nak kata yes'

'Ok, kalau macam tu can you email technical person kat US and tanya if we can use alternative brand'

'Diorang akan kata NO'

Eh, kau pulak yang pandai-pandai jawab.

Lepas tu aku cakap 'Ok, nevermind let me email them sebab I wont let customer service beli barang yang kita tak buat profit as if we tolong ambikkan kat kedai and hantar kat customer. If Anita Mui (bukan nama sebenar bos aku) tau, masak ok???'

Dan-dan jawab 'No, it's ok, I'll email the technical person, and I will cc to you and Anita Mui'

Boleh pulak kau email.
Siap nak cc kat bos lagi.
Tadi kata ko tau sangat apa jawapan manufacturer.

Kalau ye pun jawapan dia tetap NO, at least biar ada black and white mengatakan it is a 'NO'. So aku boleh buat plan B.

Ni tak, nak jugak tunjuk yang dia tau semua benda.
Bila sebut nama bos mula gelupur.

Aku heran bila orang macam ni nak lupus?
Ke perlukan khidmat pelupusan?
Aku meluat siallll. Aku paling benci actor-actor yang belakon tanpa director.
Depan bos or masa bos ada semua tunjuk macam busy, macam bijaksana, macam 'I am a no nonsense person, focus!'.
Bila nampak aku YM kat opis 'Eh, berani kau YM kat opis?'
Padahal masing2 online gak tapi invi.
Tak pun bukak YM kat email.
Takpun meebo.

Nak chat, chat je la.
Make sure keje siap.
Takyah nak tegur aku kuat-kuat like you really have to say it out loud biar semorang tau aku chatting and kau sangat dedikasi dengan keje.

Team member macam ni la yang buat aku rasa takde semangat nak buat keje.
Nama je TEAM, tapi memasing pikir nak pijak member.
Pundek haram jadah!

Tolong la jangan bagi tengkorak kepala aku berkarat dengan drama-drama bersiri yang tak berkesudahan ni.

posted by aveo757 @ 3:46 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER