walk on wings, tread in air: Dah mula la aku cuak ni.. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Dah mula la aku cuak ni..
2007-05-12





Bohjan di atas adelah engineer kompeni aku yang cakap Melayunya sangatlah berslang British yang aku susah nak paham. Ini lah yang akan terjadi kepada anak-anak anda apabila lahir di negara orang dan hanya balik ke Mesia bila umur sudah 20 tahun. Sangat menyusahkan aku nak paham apa bijik butir ko sebut. Dah la aku ni pekak. Kejap-kejap 'Sorry, come again?'.
Ini jugalah satu-satunya lelaki yang dare untuk panggil aku Baby tidak kira di mana jua anda berada, walaupun tepi tu ada bos aku. Keberettttt.

Dia ini sungguhlah hensem pada pandangan hadapan, pandangan sisi amat fail sekali. Tapi itu tidak menjadi apa sebab takde kena mengena dengan hidup aku pun. Tetapi sangat available sekali. Boleh hubungi aku jika bekenan.

Gambar di atas disnap pada pukul 10.15am, dikala aku dan dia on the way nak pi SIRIM untuk TnC thermalcycler. Aku dah berjaya park sebijik thermalcycler kat sana okkkkkk. Dan semalam another 42K sudah park kat UNISEL. Hahhahahaha...best. Best.
Ok sambung..

On the way nak pi SIRIM, dia mintak aku singgah kedai jap. Oklah, jejaka hensem punya pasal, aku kabulkan hajat dia. Tau dia beli apa????

Shaver.
Dan slumberland shave dalam keta aku!!
Akil, baik ko sedut balik bulu-bulu ko. Kang laki aku kemas keta aku dia nampak bulu-bulu ni semua, dia ingat aku yang shave bulu dalam keta.
Awak buat apa sales apa Di siap cukur bulu bagai?'
Saper nak jawab?

Yang ko nak shave segala ni pesal? Customer tu jantan okkkkkk.
Adekah jantan juga ko bedal???
Sukati ko.

Tak sangka pulak thermalcycler tu nak dipark kat Lab *************** (nama lab adelah rahsia, kang competitor tau saper customer aku). Sangat mengimbau memori silam bila masuk lab tu. Lapan tahun dulu di situ lah aku buat praktikal yang sepatutnya 2 bulan tapi aku hanya buat sebulan sebab kaki aku patah. Dan sebenarnya praktikal cuma buat pagi je, lepas lunch aku sudah tekun menulis surat kepada boipren di Jepun. Kengkadang siap baring kat korner dinding baca 'Aku Budak Setan'.

Iskkk, terasa cam nak apply keje kat SIRIM je. Tapi nama aku nak dok setempat???? Takde deeeeee. Bosan hari-hari mengadap bakteria. Lagipun, muka aku sangat tak relevant dengan keje lab. Muka tak bijak.

Tadi lunch Tom Yam Kung Secret Recipe. Azie terkujat tengok aku selamba makan pakai tangan walaupun susah-susah waiter tu susun segala chopstick ngan sudu. Apesal tak bleh? Sebab itu Secret Recipe? So what, Secret Recipe tu pun macam kantin sekolah aku je okkk.

Masa lunch aku sms bos aku cakap dia free ke tak, aku nak jumpa dia lepas lunch. Masuk je opis, line clearrrrrr, semua gi makan, bos aku sorang je lam bilik. So aku masuk, duduk. Bos aku pandang muka aku semacam 'Kenapa? Takutla tengok muka you'.

'KM, saya nak resign'

'Haaa????? Kenapaaaaaaaaaa?'
So aku pun kuarkan machine gun aku.
TRRR..TRRR...TRRRRRRRRRRRRRR..TEBABOOOOOOOOO!!

'Can you at least masuk meeting jap lagi? Listen to what CEO nak cakap. I don't want you to go. Honestly, if you want to go, you go to ********** or **********, but not that company.'
Aiseymannnnnn.
Ni yang aku cuak. Apesal company tu takleh?

1. Kompeni tu susah nak sustain sebab dia takde consumables product to support equipment.
hmmm...aku pun terfikir gak apesal takpenah dengar or nampak mana-mana customer guna PCR product brand ni. Equipment ada la. Camne ni?

2. The company is very good at mass spec but not molecular. In fact, their molecular is dying.
maybe betul, maybe tak. Tapi macam betul je, sebab aku memang tak penah dengar orang guna PCR work brand ni. Or maybe the sales team yang tak buat keje kan?

3. The brand that they carry ada bad history. If you go, you are to struggle to convince users.
that's part of our job, to convince customers. So?

Aku dah mula la 50-50 ni.
Bos aku siap bagi aku options.

'I am going to handle management starting next week. (Si cilaka bodoh tu turun pangkat. HAHAHAHAHHAH). Tell, me you nak masuk mana, I arrange. You nak stay doing sales? You nak masuk management line? You nak join project bussness? Tell me'.
'But they are offering me good moneyyyyyy'
Pehhhhhhhhhhhhhhhhhh!
Berat, berat.

Tapi yang buat aku takleh tido ni is bila terpikir balik ayat bos aku :

'Tell me, sampai bila you nak buat sales? Sampai tua? If you stay here, I guarantee you can grow sebab you are my secondtier. I can easily push you into management line. I tell you, if you go to that company, you will stay forever as sales, chances for you to grow are zero. Read my lips.'
APEKAHHHHHHHHHHHHHHHHH????

posted by aveo757 @ 1:43 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER