walk on wings, tread in air: Aku demam la <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Aku demam la
2007-05-31

Liat aku nak masuk opis setelah bercuti 2 hari.
Secara tak lansung maka terjawablah segala spekulasi mengapa blog ini tak berhapdet.
Takde gi memana pun, just bertafakur dan bermunajat kat umah memikirkan mana la si cilaka tu merempat.

Tapi macam yang aku kata that day, things getting better, much much better dari yang aku expect from bibik gila tu. Dua hari aku cuti ni aku wat experiment. Lepas Subuh aku terus basuh baju, masak air, kemas umah. Kol 9am, bawah dah kemas siap mop, pastu aku sidai baju. By the time aku habis sidai baju, Redza pun bangun, mandikan dia, bfast ngan dia pastu aku bukak VCD Tom & Jerry. Kasik dia layan VCD, aku pun kemas atas pulak. Kol 11am dah siap kemas, aku ajak Redza turun, pasang VCD Mr Bean pulak kat bawah. Dia layan VCD, aku masak kat dapur. Kol 12 lebih kitorang makan. Pastu aku lipat baju sambil layan Redza sampai dia tetido. Masa dia tido, aku gosok baju. Lepas tu aku layan RD sampai tetido. Kol 5pm bangun kuarkan barang-barang mentah nak masak malam kang, mandi kan Redza, kol 6pm laki aku balik. Lepak-lepak ngan dia baca paper, siram pokok, bla bla bla, masak. Lepas Maghrib makan. Dah. Tak susah pun.

Aku boleh buat. Aku rasa semua pompan yang berkerja pun still boleh handle house hold chores, apa lagi kalau sehrai suntuk kat umah kan? Tapi si bibik ni kalau aku balik umah, aku kesat kaki kat lantai je aku dah rasa berpasir. Maknanya betulla apa jiran aku cakap. Bibik aku kol 10am je dah melepak belakang umah jiran berkampung ngan maid-maid. Asal aku tanya je buat apa kat umah, manjang je kata mop umah, basuh baju, sapu umah. Aku sapu kepala ko nak?? Padahal mengangkang je depan TV. Pastu membuta. Sorry la, kitorang dah decide taknak ambik bibik dah kecuali Bibik Yani aku.



::Ni bibik Yani with Redza::

Aku dah survey-survey day care centre. So far dah jumpa la. Maybe next week hantar Redza pi sana. Lagi ok daripada dia memerap kat umah dengar ajaran sesat bibik bodo. Apa bibik tu cakap pun anak aku cam paham tak paham je. Aku beli picture dictionary untuk Redza BM-English. Dah terang-terang kat situ dia tulis Lipas = Cockroach. Ko tak reti sebut yang omputih nya takpelah, ko sebut la yang melayunya. Kemainnnn lagi aku dengar dia 'membetulkan' ayat Redza 'Ini namanya kecowok'. Sampai kat gambar cendawan anak aku sebut 'mushroom'. Ohhhhh, salah niiiiiiii. 'Ini namanya jamur'.

Paler hangguk dia. Dia ingat aku nak masukkan anak aku sekolah Indon?

Tak sabar nak balik umah petang ni nak sok sek sok sek ngan mak metua aku. Sian mak metua aku kena datang sini jaga cucu. Cucu taraf panglima pulak tu.

Kan aku ada cerita yang aku suspect si Sri tu hasut bibik-bibik ni lari kan? Aku rasa memang ya dia punya keje. Salina bagitau aku hari Ahad lepas dia pi datang umah Salina, tanya 'Ibu perlukan pembantu? Saya ada orang mau kerja dengan ibu'. Pelik tak? Aku heran seorang bibik boleh merayap keluar pi umah orang lain hari Ahad. Okla, kalau ye pun majikan ko takde kat umah, apesal ko kuang ajar sangat boleh pi jumpa orang tu orang ni offer pekerja? Biadap sangat aku rasa. Salina tu tak kenal pun Sri, I mean tak penah bertegur sapa, tapi penah tengok muka. Alih-alih ko selambalanddddd je pi ketuk umah orang pi offer maid. Tak ke pelik tu?
Padan muka pastu kena halau ngan Salina. Hambikkkkkkkkk!

Salina tanya 'Dia ada jumpa u tak?'. Aku cakap takde pulak datang sini padahal umah aku lagi dekat ngan umah dia bandingkan ngan umah Salina tu. Boleh pulak ko menapak jauh-jauh tapi taknak singgah umah aku? Taknak tanya ke aku nak maid ke taknak?? Tanya la hoihhhhhh.

Aku rasa Sri ni ngeri dengan aku. Ataupun dia kata aku tak makan saman punya worang. Sebab aku penah pekik kat taman panggil bibik aku yang sengal ni. Macamana aku tak tepekik, anak aku yang dua tahun setengah tu pi panjat gelongsor dia tak tengok, dia elok je dia pi berkampung ngan suku sakat dia siap guna handphone lagi. Terbahak-bahak ketawa macam pompuan sundal. Siapa yang nak pi taman ni? Anak aku ke kau? Agaknya sebab tu maid-maid ni percaya yang aku tak bagi dia makan sebab diorang penah nampak aku terpekik kat taman macam singa lapar. Mampos la. Siapa suruh buat perangai.

So, today back to work. Demam belum kebah tapi keje melambak.
Maka sekarang aku harus buat keje sebab after lunch aku kena pi Nilai. Pastu terus balik rumah, meronggeng di dapur.


posted by aveo757 @ 9:02 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER