walk on wings, tread in air: Stress <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Stress
2007-04-07

• Anxiety
• Absenteeism
• Depression

Those are the things that i am suffering with now. Signs of job stress!!
Memang aku tengah stress sangat-sangat ngan job aku skang.

Semalam monthly meeting, macam biasa sorang-sorang kena bambu. Walaupun aku tak kena teruk macam orang lain, but bila seorang manager kena sound dengan COO depan staff lain, secara otomatiknya menampakkan aku la yang paling teruk kena bambu. Meeting commenced at 9am sampai 10.30am. Sejam setengah je, tapi memang raise up my blood pressure up to the roof. Cibai la.

Apesal sampai April ni you cuma dapat achieve RM200K je?
Ada problem?
Apesal i tengok u macam tak cukup tangan?
Apesal i tengok u terkejar-kejar buat kejer?
Kalau ikut corporate rank, u memang kena tau. Mana boleh u yang keluar untuk bawak sales masuk?
U kena pandai delegate kejer kat staff.

Aku diam.
Sebab aku rasa kalau aku cakap pun, takde effect.
Bukan nak buat perubahan. Balik-balik costing, balik-balik costing.

Boleh tak aku jawab semua soklan ni dengan satu resignation letter?

Aku letihhhhhhhhhhhh maaa.
Nak hit 2.5M, tapi 3/4 of it semua aku kena buat, ape kesss?
Aku dah penat okkkk balik-balik aku kena bawak profit untuk kompeni. Macam hanjing keje camni.
Aku suruh bawak masuk budak-budak yang benar-benar kaw, ko taknak.
Ambik risiko bawak masuk segala budak-budak yang tahapa-hapa background yang tak related, pastu asal meeting je, pandang aku suruh explain.

Nak explain mende?
Aku suruh ambik budak Biotech taknak.

'Budak biotech semua taknak join sales. '
Memang la diorang taknak, abis ko offer gaji rendah saper yang nak?
Nak cut cost ambik budak IT la, budak art la suruh buat biotech? Pastu budak-budak tu tak pasal-pasal kena masuk lab blajar technical things. Kalau aku pun boleh biul. DNA pun tak tau apa kejadahnya tetiba nak suruh pahamkan DNA extraction, PCR, cloning and all.
Bangkai la.

Macamana diorang nak approach customer taraf Professor? Dibuatnya Prof tu tanya merepek-repek pasal chromatography ke, protein ke, RNA ke, nak jawab apa? Nak menyeringai depan Prof tu? Sebab tu la budak-budak ni semua nama je Sales Exec, tapi semua pakat dok dalam opis, buat telemarketing. Ingat diorang berani ke dengan zero knowledge pasal biotech, tau-tau kena bagi ceramah kat Professors pasal protocol. Kena gelak ngan Prof la jawabnya.
Lepas tu kena blacklist. Hantar sales macam babun jumpa diorang. Kalau aku pun, aku perambat suruh balik makan nasik lagi berpekdah.

Payah la kompeni aku ni sejak tahun lepas. Benda merapu-rapu yang dia implement. Reorganizations la, takeovers la, mergers, downsizing bla bla bla. Ni semua contribute to major stresses. Aku tak tau la kalau orang lain tak rasa. Tapi aku yang dah senior ni sangat-sangat terasa macam nak pecah kepala aku cuba tolerate ngan suasana baru yang macam gampang ni.

Paling aku bengang sekali, tak berpijak di bumi nyata. High demand for performance! Very unrealistic expectations which, puts unhealthy and unreasonable pressures on the employee. 2.5M untuk department aku sorang? Kalau takde limitatations takpela. Ini tak.

'Oo, dealer you tak boleh handle'
Sebab?
'Sebab memang tak boleh, fullstop.'

'University pun tak boleh.'
Sebab?
'Sebab memang macam tu, u tak boleh enter universities market.'

'U handle colleges.'

Cipan!
Colleges most of them offer general biology. Kalau setakat nak suruh aku handle general biology, apa itu vertebrata, apa itu invertebrata, apa itu peristalsis bla bla bla....takyah ambik aku keje la. Ambil budak fail SPM pun boleh okkk.

Macamana benda-benda taik macam ni tak develop tremendous stress and suffer kat diri aku? Workload memang takyah cakap la, aku ni manjang je mengadap laptop 24/7. Dah tau aku tekejar-kejar, dah nampak aku asik busy sampai takde masa nak evaluate keje staff, boleh tak ko ambik a few more staffs so that aku takyah kuar lansung? Biar aku dok opis buat monitoring. Dah la working hours pun odd semacam, start at 8.30am balik kol 6.15pm. Macamana la employees tak physically and emotionally drained? Aku lagi rela kena sexual harassment dari jadik pencacai macam ni. Sekurang-kurangnya, aku boleh sepak telur sex maniac tu. Pueh ati.

posted by aveo757 @ 12:32 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER