walk on wings, tread in air: Dah la bodoh, malas pulak tu <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Dah la bodoh, malas pulak tu
2006-11-19

Sial. Babi. Pukimak. Cibai. Lahanat. Bodoh. Bangang. Puki. Puki. Puki!!

Hambik ko.

Malam ni je abis segala kamus carutan dunia aku keluarkan. Siap boleh invent beberapa ayat makian tebaru. Ntah hapa-hapa aku sebut tadi, lupa dah.

Around 8pm tadi, mamat yang repair umah aku datang. Ceh...siap bawak BAPAK lagi. Ingat aku takut ngan BAPAK kau??? Nampak sangat takde telor. Dah tua bangka, nak pi serang rumah orang bawak bapak. Kote kecut!

Hujan2 tadi, hubby aku kuar gak tanya pehal. Hambooooii..dengan belagaknya 'Ni bapak saya'. So what? Ko ingat ko sorang je ada bapak? And bapak ko saper? Majistret? Hampasss...kalau bapak ko Karpal Singh pun belom tentu aku takut.

Yang bapaknya pulak macam nak tunjuk terer la konon. Siap cakap kenapa taknak bayar duit anak dia. Aku tak tau apa la anak dia dah kelentong bapak dia.

Hangin la aku ni. Memula hubby aku sound dah. Aku rasa cam tak cukup kuat je. So aku lak sound. Biar satu kawasan dengar. Pedulik apa aku. Bapak dia ni yang lebih, siap kata nak pecahkan balik la apa yang dia dah buat. Kalau aku gajikan orang lain, dia nak datang esok halang orang buat keje. Weh tua kutuk! Ko ni sawan ke apa? Yang ko nak halang orang lain buat keje pesal? Dah aku taknak gajikan anak ko, ko nak marah buat apa? Sukati aku la nak gajikan barua mana pun, duit aku. Dah la pakcik, gi ambik semayang, dok surau mengaji.

Ada ke dia mintak duit kat aku untuk bayar gaji budak bawah dia? Kepala pantat mak ko! Aku deal ngan ko sorang. Aku bayar gaji ko RM2500 untuk keje. Keje tu pun kalau ko masuk kol 8am habis kol 5pm, seploh hari dah boleh siap. RM250 sehari. Gaji aku pun tak banyak cam tu sehari. Lagi nak bising. Dasar pemalas.

Bapak dia lak macam sial, siap kata dia tak takut polis. Polis semua kenal dia. Ha, meh sini aku nak tengok polis mana kenal ko. Hubby aku call polis suruh datang sebab ada Indon buat kacau.

Polis datang, aku tukang explain. Aku tau kalau bab bagi expalanation ni hubby aku ade sikit gagal. Dia kalau dah bengang sangat tend tu lari dari topik. So aku explain la kat polis apa citer.

Polis : Ok, sekarang aku nak tanya, berapa kakak ni bayar ko?

Budak bodoh : RM2500.

Polis : Dia janji ngan ko apa?

Budak bodoh : Keje dulu, dah siap semua baru bayar.

Polis : Habis tu, ko dah ambik berapa?

Budak bodoh : Saya ambik RM750.

Polis : Gaji ko sehari berapa?

Budak bodoh : RM80.

Polis : Ko keje dah berapa hari?

Budak bodoh : 8 hari.

Polis : Habis ko nak apa lagi? Diorang kira dah bayar ko lebih dah ni.

Budak bodoh : Takde bang, gaji saya RM80 sehari, budak bawah saya, saya bagi Rm50 sehari. Pakcik yang sorang tu...

Polis : Laaa..diorang berjanji ngan ko sorang. Diorang upah ko. Lantakla ko nak bawak berapa orang pun, ko nak bayar diorang berapa pun itu dah kira lain. Itu dah hal ko ngan anak buah ko. Kakak ni cuma bayar ko sorang.

Kan dah kena. Len kali kalau nak bodoh pun cuba jangan bodoh sangat. Dah tau diri bodoh, payah nak dapat keje, kalau orang dah bagi keje tu, concentrate la.

Ini tak, main-main. Masuk kol 10am, rehat 2 jam, kol 4.30pm dah balik. Ko ingat ko sorang je boleh buat keje?

Ade ke dia boleh bagi alasan nak kena bayar gaji orang bawah dia. Nak mampos? Habis kalau satu hari ko bawak sampai seploh orang, setiap orang ko janji RM50 sehari, pastu lepas keje sehari esok semua lari, aku kena bayar untuk keje tak siap tu RM500?? Pukimak. Saper ajar ko? Aku berjanji ngan ko sorang. Ko nak bawak sekampung datang keje sukati ko la. Kalau ko berjanji ngan anak buah ko sehari RM100, seploh hari keje, aku kena bayar ko RM1000? Keje tak siap lak tu?

Buto.

Kalau dah bodoh tu memang bodoh la. Sampai polis tu dah terangkan 5-6 kali pun tak paham gak. Si bapak pulak sibuk nak masuk campur. Pakcik kalau tak tau hujung pangkal, jangan nak nasik tambah. Aku pelupuh tengkorak ko kang satu sen tak guna. Jangan kasik aku kuang ajar. Belum hayat aku tengking orang tua, kalau nak sangat aku kasik. Free lagi.

Sejam polis tu kasik penerangan kat si bangang tu, last-last hubby aku kata takpelah, dia malas nak bising2, dia bagila lagi RM200. Kira halal la. Hangin je aku. Baik bagi kat aku, leh aku rembat kasut lagi.

Yang aku kelakar tu si bapak ni la. Memula siap tunjuk macam bagus, kenal polis bagai. Bila polis datang siap meluru bersalam lagi, sengih-sengih. Polis tu blur je. Pehal lak pakcik ni mesra semacam. Biasa la..tektik orang merempat memang macam ni. Konon nak tunjuk kat aku la yang dia dah lama dok Mesia, boleh kaw tim ngan polis sini. Alahai pakcik, saya ni lagi lamaaaaaa dok mesia. 29 tahun lagi. Sikit tak menggelupur.

In between we all tengah berbalah-balah tu pakcik ni sibok nak cakap jugak kat anak dia. Cakap jawa lak tu. Konon taknak bagi idea-idea bernas dia difahami la. Sampai satu level polis tu pun hangin agaknya, dia boleh kata kat budak bodoh ni 'Ko pi cakap kat bapak ko ni tolong diam. Ko ingat aku tak penah pukul orang?'.

Ye la, tadi kata handal sangat. Polis kenal sangat ngan ko kan. Apesal ko taknak cakap depan polis? Cakap jawa pehal? Seb baik bapak aku takde. Ko ingat ko sorang je tau cakap jawa? Bapak aku pun terer la.

Memula si bodoh ni siap kata dia boleh pecahkan balik semua yang dia buat ni and pulangkan RM750 tu. Pantat puki babi! Ko nak pulangkan RM750, habis semua material aku beli, saper nak ganti? Ko nak bayar? Ada hati nak pulangkan RM750. Duit RM200 pun mintak kat aku, lagi nak belagak RM750 tu dia akan pulangkan. Aku pancung kote ko nak?

Masa hubby aku hulur RM200 tu, si bapak ni buat taik lagi. Siap cakap kat anak dia, jangan ambik, kita teruskan keje, nanti dapat duit lebih lagi. Aku nak tekentut-kentut tahan gelak. Hoih! Sape yang nak gajikan ko lagi ni? Suka-suka ko je nak suruh anak ko datang buat keje. Ni saper bos? Aku ke kau? Aku suruh pi balik mengaji taknak. Nak gak sibuk masuk campur. Pastu lari track. Ni yang aku malas kalau deal ngan warga emas ni. Aku hempok kang derhaka la pulak.

Tau pulak nak duit banyak. Dah tau kira duit ke hari ni? Pegi la keje kat hardware RM30 sehari tu. Before blah tu siap boleh bagi ala-ala peringatan kat kitorang 'bang, takde orang boleh buat keje ni'. Konfidennya ko. Kira ko pakar la ni? Kira rumah aku terbengkalai la kalau aku tak ambik ko keje? Taik la.

Lawak la spesis macam ni. Dah tau awak tu berdagang tempat orang, pandai-pandai la bawak diri. Dah kira bagus aku percaya kan ko orang luar untuk buat projek rumah aku. Aku nak bagi ko duit, ko belagak kan. Tu mesti dah takde duit la tu pi buat muka belacan mengadap aku nak sambung keje. Sorry la beb. Esok ada group baru nak start keje. Kali ni aku upah real kontraktor terus, biar bos dia monitor keje anak-anak buah dia.

Dah dah, banyak dosa aku mencarut hari ni. Semayang jap.

posted by aveo757 @ 11:59 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER