2023-05-25

Geng founder


Katanya, post di bawah ni dah 3 kali kena delete kat FB (orang yang menulis ni cakap).
Jadi, apa kata aku tepek dalam blog, supaya tak hilang.
Aku dapat cerita ni dari kawan aku. Lama dah post ni. Cuma malas nak buat post sebab panjang nau kisahnya.
Tapi baguslah bila dia mendedahkan realiti yang ramai orang tak tahu.
Sebenarnya desas-desus kisah macam ni dah banyak dah orang sebarkan, tapi entahlah, makin ramai founder kosmetik tumbuh.
Maybe tarikan hidup mewah mengatasi segala-galanya.
Yang lain tolak tepi asalkan kaya.

Actually kita boleh pikir lojik.
Tak tahu hujung pangkal tau-tau kaya terlajak.
Umur muda-muda, tapi kayanya tak masuk akal.
Bila bercakap bek bek bek bek takde isi.
Aku selalu kata kat En Wan, semua orang boleh jadi agen, tapi kita boleh beza agen tu berpendidikan tinggi atau tidak.
Because kita boleh menilai dari segi isi yang keluar bila seseorang bercakap.
Sama ada percakapanya ada buah ilmu atau tak.

Sama juga dengan penampilan.
Semua orang boleh pakai branded stuff, bawa sport car, penampilan sarat dengan segala yang mewah.
Tetapi, bukan semua orang boleh carry class.
Kau balutlah satu badan dengan segala yang berjenama, orang akan tahu the moment kat bercakap.
Sama ada ada isi dan ilmu, atau kosong.

Aku punya pandangan berkenaan isu founder yang menipu macam kisah di atas adalah -- truly wealthy and influential people don't have to flaunt their wealth just to be admired or to gain influence.
Orang yang bijak dan berjaya tahu true power come from things like what they know, what they have learned, and how good they are at what they do.
Bukan kata orang-orang yang bijak ni tak kisah nak jadi famous. Tak.
Tapi dorang tahu pengaruh dan kepercayaan tu akan datang kemudian, bila produk yang mereka jual benar-benar help people.

Berbeza dengan set-set founder kisah tadi, dorang dahulukan pengaruh dan kepercayaan dulu.
Produk datang kendian.
Dorang lebih utamakan mencari kepercayaan orang dengan menipu lifestyle, supaya dapat pengaruh.
Bila orang terpengaruh dengan gaya hidup, barulah dia cerita pasal produk.
Itupun bukan cerita pasal nak help people with their product, tapi cerita pasal macamana nak jadi kaya dengan menjual produk dorang.
Geng-geng founder macam ni, they aim untuk kaya je.
They don't care pun to study about their own produk pun.
Misinya hanya untuk dapatkan admiration from their followers.

Tentang ambil produk dari kilang OEM (Malaysia) tu takde masalah, sebab kilang yang bertarap GMP, complete with HACCP dan ada ISO ni kilang yang sah.
Lagipun dorang ada chemist yang berkaliber yang come out with good formula.
Jadi kalau nak OEM dengan kilang-kilang ni no problem.
Yang jadi problem tu bila kau punya misi adalah nak jadi kaya, tu pasal kau jual pun main belasah semua boleh.
Takde inisiatif nak mendalami produk.
At least kau study ingredients yang OEM tu pakai for your product.
So from there kau boleh tahu siapa boleh, siapa tak boleh pakai.
Tapi tu la kan, bila misinya hanya "jual kasi habis", they don't care pun pasal knowledge ni semua.
Gasak kaulah apa jadi, janji stok aku habis katanya.

Tapi yang aku surprise bila pencerita menceritakan dengan detail macamana they spend for marketing.
Masa aku baca kisah ni, aku cakap kat En Wan "Betullah, saya ni sebenarnya tak pandai bisnes. Saya hanya pandai educate people je. Sebab selama ni saya buat marketing to explain the science of produk saya. Rupanya salah. Marketing sebenar adalah sewa Lambo, sewa rumah banglo, lepak2 hotel hi-tea and shopping branded stuffs" 🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄.

Gigih betul kau spend RM30K untuk marketing sewa kereta rumah segala, ya.
Bagi kat aku RM30K tu, nanti aku prepare marketing material and study produk kau sekali, berserta pakej listkan FAQ untuk staff kau jawab kalau customer tanya pasal produk.
Sebagai bonus, aku bagi training kat staff kau sekali 😆.

Tapi ye lah, orang-orang gini mana kisah pasal produk knowledge.
Kebanyakannya buat produk hit and run.
Buat satu produk, jual bagi perabis kat stokis, pastu buat produk lain.
Produk yang tadi padam.
Lepas tu repeat the process and again.
Memang misinya betul-betul hanya untuk menjadi kaya supaya boleh atur sport car depan rumah.

25 tahun dulu, sport car kat Malaysia ni ada 2 je golongan yang beli -- orang kaya dengan bisnes yang jelas, atau student Malaysia bawak balik kereta lepas habis belajar. 2 ni je.
Now, yang beria-ia tayang sport car sebagai lambang sukses adalah orang kaya yang bisnesnya tak jelas.
Entahlah, maybe cara pandang aku dan misi aku berbeza dengan founder-founder ini.
Mereka dengan misi untuk jadi kaya dengan cepat.
Aku, tak pandai business.
Aku cuma suka share knowledge, dan aku gunakan produk aku untuk kongsi ilmu. Itu saja.