2022-11-25

Dah alang-alang orang tanya. Kita ceritalah.

Dah alang-alang orang tanya. Kita ceritalah.

Leslie mati tahun 2003. Masa tu aku kerja di Prudential HQ, Jalan Sultan Ismail.
Kat ofis takleh on internet. Mengadap kes 24 jam.
Pagi tu masuk ofis, nampak amoi-amoi berlonggok baca newspaper and bersembang beria-ia.
Dengar jugak tempias nama "Leslie", tapi aku buat bodo je.
Ternampak Utusan Malaysia muka depan. Muka depan, ya. Ada gambar Leslie, berita kematian.
Terkesima kejap beberapa saat. Aku baca berulang kali. Eh betul ke ni?
Yang buat aku tak percaya tu bila dia bunuh diri.
Kenapa nak bunuh diri? Apa masalah? Apa yang kurang?

Seharianlah teringat-ingat. Nak buat kerja pun tak senang.
Nak on internet tak dapat.
Rumah aku sendiri masa tu belum ada internet (rumah sewa).
Maka, majalah je lah harapan.
Minggu tu kedai bawah ofis jual majalah merata-rata berita Leslie.
Leslie yang mati kot. Kalau Utusan boleh letak berita dia mati kat muka depan, imaginelah how besar pengaruh dia kat Asia.

Dia mati bukan di zaman kejatuhan.
Movie dia baru release tahun tu.
Beberapa minggu selepas mati ada Hong Kong Film Awards and dia tercalon.
Maknanya dia masih popular.
Tu pasal impaknya sampai sekarang setiap tahun masih ada orang berkumpul depan Mandarin Oriental on 1 st April (hari dia mati).
Orang macam masih tak boleh terima kematian dia.

Dia mati sebab ada clinical depression.
Anak sedara dia cakap Leslie selalu tanya "Kenapa aku mesti depress? Aku ada segalanya".
Dr yang treat dia cakap Leslie refused untuk ambil ubat.
Leslie hanya nak rawatan luaran (psychological counseling) sebab taknak hidup bergantung dengan ubat.
This is the biggest reason yang contribute to his struggle, sebab dia melawan sakit sorang-sorang tanpa bantuan ubat.
Lagi satu, dia taknak once dah ambil ubat, media akan found out kaitkan dengan macam-macam perkara.
Tau je la media kan. Nanti dia kata orang tu sakit jiwalah, tekanan perasaanlah, gila lah.

Hari yang dia mati tu, dia tak plan untuk mati pun.
The day went well. Ada macam-macam program.
In fact petang tu at 6 pm dia ada appointment dengan manager kat Mandarin Oriental.
Masa di hotel, dia call si Daffy tu (boifren) untuk ambilkan baju sukan sebab dorang nak main tenis lepas appointment.
Maknanya, dia tak plan nak mati pun.
Tak tahulah camana, agaknya gesaan nak suruh terjun tu datang tiba-tiba.
Padahal tengah lepak kat cafe makan epal (menurut kata waiter).
Tau-tau je dia mintak pen and kertas, jalan ke balkoni, terjun. Habis gitu je.
Macamanalah semua orang tak terkejut? Dah la 1 April.
Bila berita tu tersebar semua ingat April Fool.
Tapi bak kata Ekin Cheng, "Takde siapa berani main-main dengan nama GorGor (Leslie). Kalau berita macam ni tersebar, maknanya itu betul".

Kesian. Dia terdorong untuk bunuh diri akibat medical condition, bukan kerana masalah keluarga, atau masalah kewangan, atau masalah kerja.
Dia mati dalam keadaan masih popular.
Takde reason untuk dia bunuh diri, melainkan clinical depression.
Clinical depression is the more-severe form of depression.
Tak sama dengan kemurungan yang disebabkan kematian, atau tiroid.

Aku sama-sama 'berkabung' bila Leslie mati.
Menangis dalam komuter balik kerja. Menitik-nitik airmata.
Risau je orang sebelah-menyebelah.
Kena tinggal dek pakwe ke, dik? Gitu.
Dahlah masa tu aku belum pakai henfon.
Nak mencurahkan perasaan sedih kat En Wan pun tak dapat.
Dah malam baru mengongoi nangis peluk En Wan "Bang, Leslie mati".
Nasib baik laki aku kenal dah Leslie.
Dia layankan je tebiat aku. Hujung bulan dapat gaji dia layankan aku nak cari CD Leslie.
Dia sama naik selak CD "Yang ni ke Di? Bukan? Yang ni? Pun bukan?" Team work habis.

Ada lah dalam 2 bulan rumah tu diperdengarkan dengan lagu-lagu cina sahaja.
Masuk kereta pun lagu cina jugekkkkk.
Masa tu En Wan masih pakai Prelude. 
Kereta dia lengkap CD, DVD, MP4 (MP4 famous kat Japan).
Masuk je kereta, sumbat CD Leslie.
Aku pakai Kancil. Kancil ada caset player je.
Masuk kereta aku sumbat kaset Beyond pulak. Ni mazhab lain.

Aku pun tak sangka aku masih minat Leslie, masih dengar lagu-lagu, masih tak jemu tengok movie dia - sampai sekarang.
Mak Aji sure jauh lebih tak sangka kasih sayangku pada Leslie tidak pernah berubah.
Mesti dia cakap "Penat aku koyakkan poster budak ni dulu, tak makan saman lansung!" 😆
Well, bila aku dah cinta, selamanya cinta!!
*PANGGG* pelempang Mak Aji sampai.