2022-08-25

"Sama je belajar mana-mana"?


Competitive betul parents zaman sekarang.
Ingatkan zaman anak bersekolah je boleh nampak perangai parents suka bersaing.
Dah sampai ke habis sekolah masih lagi nak bersaing.
Masalahnya, anak-anak rileks je enjoy belajar TIDAK KIRA DI MANA institusi tersebut, tapi mak bapak yang tak rileks.

Ada sorang Hamba Allah ni bitter betul.
Dia kata "Kalau setakat nak ambil engineering kat luar negara tak payahlah. Kat Politek pun ada course engineering. Esok grad sama-sama jadi engineer juga".

2 tahun lepas, masa aku and team Mega Jati Academy nak buat program diploma dengan universiti, benda pertama yang kitorang siapkan adalah kurikulum dan syllabus.
Kenapa nak kena prepare new syllabus?
Kan ke "sama je belajar kat mana-mana"?
Belajar kat mana-mana pun esok grad benda yang sama jugak kau dapat. Katanyaaaa.
Why not cedok je syllabus yang sedia ada dari mana-mana kolej atau universiti. Betul tak?
Kenapa aku nak bersengkang mata susun syllabus dan create new module?

Itulah yang orang tak tahu.
Walaupun satu dunia ada course yang sama, tetapi modulnya berbeza.
Setiap universiti set up their own curriculum and syllabus.
Terpulang kepada department and program untuk susun module pembelajaran sebab setiap jurusan perlu memenuhi keperluannya sendiri.
Sometimes common syllabus is used, tetapi selalunya they designs their own class.
Kalaulah "belajar mechanical engineering kat mana-mana pun sama", what is the point of having same course di universiti berbeza?
Perbezaan syllabus inilah yang membezakan satu uni dengan uni yang lain.

Of course certain course must meet certain professional organization requirements contohnya engineering, medicine, and nutrition (hanya sebut beberapa course).
Ada professional standard yang dia kena follow, tetapi module pembelajaran berbeza.
Yang kata "sama" tu cleary tak faham yang apabila universiti prepare module, dorang susun the courses for two main reasons.
Yang pertama, ke industri mana student-student ni akan pergi lepas grad.
Melalui pembangunan kurikulum ini universiti dah target ke industri mana student-studentnya boleh pergi.  
Yang kedua, course tu mestilah boleh dijual (student berminat untuk apply).
Sebab itulah setiap universiti tak sama module walau course-nya sama kerana module pembelajaran disusun berbeza-beza mengikut keperluan student dan kehendak industri.

Program diploma yang aku buat dengan UPSI tu pun modul de-design from scratch.
Walaupun uni lain ada buat course Food Biotech, tapi module yang MJA-UPSI buat menjurus kepada industry-ready.
Dalam module tu tak ajar dah apa itu DNA, apa itu cell, apa itu microb.
Kita terus tembak ke keperluan industri.
Dan sebab itulah juga this course tak dibuka kepada lepasan SPM.
Hanya dibuka kepada lepasan SPM yang dah ada 2 tahun pengalaman berkerja dan ke atas.
Maksudnya, untuk orang yang nak upgrade skill.

Contohnya lain, Havard Uni.
Tahun lepas Business School dorang celebrate anniversary ke-100 Case Study Method.
Dorang punya module pembelajaran adalah menganalisis beratus-ratus case study.
Sorang student analisis beratus case.
Maka, bolehkah kita kata "Belajar kat mana-mana sama je, ujung-ujung grad MBA juga"? 
Kelulusan tu sama, betul. Tapi approch berbeza.
Cara mereka mengendalikan sesuatu task dan problem apabila bekerja nanti pasti berbeza dengan student dari uni lain kerana ilmu dan pendekatan pembelajaran yang mereka dapat semasa belajar dulu adalah berbeza.

Ini gambar tahun lepas.
Masa ni aku tengah menyiapkan questionnaires untuk di-submit ke Senat universiti untuk program diploma yang team aku produced.
At the same time waktu aku tengah siapkan Professional Certificate aku dengan Wageningen Uni.
 
Kenapa aku pilih Wageningen, padahal boleh je ambil course kat universiti dalam Malaysia?
Kerana, Wageningen fokus pada case study dalam module pembelajarannya.
Ada beberapa tempat lain offer course yang sama tetapi lebih menjurus pada teori.
At this stage, aku tak mahu layan too much teori dah.
Bila dah berkerja, biarlah module course itu yang relevan dengan field of work.
Teori-teori ni insyallah masih lekat kat kepala.
Maka, bertimpa-timpalah case study yang aku (and the rest of the students) analyse.
Berat juga rupanya. Dah half way tu macam menyesal apesal gatal sangat nak ambik course ni?
Tapi dah masuk sebelah kaki, kasi habiskan teruslah.
2 tahun, tamat jugak akhirnya.

Kalau nak kata juga "belajar engineering kat A pun sama je, tak payah masuk B, esok-esok jadi engineer juga" - yes, secara technical, betullah tu.
Walaupun module berbeza, end up semua pun grad engineering. Betul.
Tapi aku tengok sendiri macamana bezanya peluang dan pakej yang En Wan dapat berbanding kawan-kawan yang grad engineering dari local uni.
Kerja senang dapat. Gaji terus tinggi.
Dua benda ni local grads tak mudah dapat.
Walau kita kata "sama je kat mana-mana pun", hakikatnya tidak sama.
Module setiap universiti tak sama.
Sebab itulah kilang Jepun lebih prefer graduan engineering dari Jepun.
Yang pertama sebab bahasa.
Yang kedua, keperluan industri itu ada pada graduan dari sana.

Jangan salah faham, ya.
Aku tak kata grad dari institusi A tak sebagus grad dari institusi B.  
Point kat sini adalah untuk menjelaskan bahawa course yang sama dari 2 institusi berbeza tidak menggunakan modul yang sama. 
Selain module, skill dan pengalaman tenaga pengajar serta kemudahan pembelajaran juga boleh berbeza. 

Another contoh situasi adalah course yang Redza ambil now.
Minggu pertama lagi students dah diminta untuk pilih universiti mana yang dorang nak pergi.
Rupanya dari sekarang lagi MARA dah groupkan student-student ni ikut negara yang dorang nak sambung study.
Walaupun ambil course yang sama (contohnya Sains Komputer), di negara berbeza keperluan subjeknya berbeza.
Those yang pilih UK, di sini lagi dorang start belajar subjek ABCD.
Those yang pilih non-UK countries, ambil subjek EFGH.
Budak-budak ni dah start belajar ikut module tertentu yang relevan dengan universiti di negara yang bakal dorang pergi. 
Kat sini pun dah nampak bahawa different institution produce different sets of module yang membawa kepada learning outcome yang berbeza.
Jadi, "belajar kat mana-mana esok dah grad sama je bendanya" is actually not quite right.

Aku tak sure la sampai ke tak point aku ni, tapi aku bercakap berdasarkan pengalaman aku sendiri terlibat dalam membangunkan kurikulum program dengan universiti.
Course memang sama, kak. Tapi module tak sama.

Diploma yang aku buat dengan UPSI tu pun disusun ikut keperluan industri.
Industri makanan sekarang kebanyakkannya hantar staff dorang untuk ambil food safety certificate and halal executive certificate. Why?
Sebab some of staff tak belajar topic tu semasa di universiti dulu sedangkan industri perlukan that skill.
That's why program diploma aku tu ada food safety and halal certified by Jakim terus.
Student bakal grad complete dengan skill yang industry perlukan.

Toksah lah dicari, takde de gambar Redza kat dalam tu.
Ini mommies share gambar anak-anak dari kelas lain.
Aku cuma nak share tu kat dalam tu ada gambar budak yang viral SPM 11A+.
Tak salah aku yang baju merah depan huruf K.
Ingat tak hari tu pernah viral budak yang katanya dulu bergambar dengan placard 11A, sekali betul-betul dapat 11A. Dapat semua A+ pulak tu.
Budak KISAS kalau tak salah.
Rupanya budak tu kat KMB juga.
Aku tanya Redza, kenal ke ni? Dia kata kenal, tapi kelas lain. Tiktokers katanya.
Susah betul nak dapat gambar Redza.
Aku minta gambar bilik pun tak dapat-dapat.
Terpaksa aku buat akaun Tik Tok demi nak follow budak ni 😆.
Manalah tau kot dia update aktiviti kat KMB terselit muka anak aku.