walk on wings, tread in air: Arguments yang takde penghujung. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Arguments yang takde penghujung.
2020-06-30


Tergerak nak tulis pasal ni kat LinkedIn semalam bila terbaca satu artikel pasal working moms.
Personally, menjadi seorang ibu itu tak susah.
Tak kisahlah kau seorang ibu yang bekerja di pejabat atau stay-at-home mother.
Yang menjadikan susah adalah bila kau seorang ibu DAN seorang blogger [atau someone yang dikenal di media sosial].

Ever since I became a blogger, I have been bombarded with messages about what kind of mother I should be, padahal blog aku bukan tentang parenting pun, let alone aku nak bagi parenting tips.
Tetapi nampaknya, ramai ada pendapat yang strong tentang how I should spend my time, sekolah yang macamana aku kena hantar anak-anak aku belajar, makanan apa yang aku bagi anak-anak aku makan, kenapa aku biarkan anak-anak habiskan masa dengan bibik --- semua tu dikupas satu demi satu.

Redza paling kesian.
Dia always jadi modal untuk orang menghentam aku.
Yang menghentam tu pun aku tak tau dorang ada anak ke tak, dah berapa tahun ada anak, and anak-anak dorang jadi apa skarang. No idea.

Aku start blogging tahun 2006-2007.
Waktu ni blog aku banyak cerita pasal lifestyle aku, jadi cerita tentang Redza always ada.
Bayangkan, aku share video Redza baca buku sekolah [English] pun ada yang komen "Jangan bangga sangat anak pandai speaking, cukup-cukuplah kau sorang je yang jahil, Kesian budak tu takde didikan agama".

Boleh brain?

Sometimes aku kagum dengan cara 'berfikir' some people.
Aku syak orang-orang macam ni time skolah dulu kalau cikgu suruh ulas imej dari sebuah gambar, konfem merepek-repek ulasannya.
Just imagine, video tu Redza tengah baca buku English, dia boleh kaitkan dengan jahil agama. Haihh. Very the desa.

Bawak Redza pi mamak, kena kondem.
Redza minum teh ais, aku kena hentam.
Aku pasang kolam ikan kat rumah pun kena hentam sebab kolam ikan tu bahaya katanya kalau Redza terjatuh dalam tu. Allahhhh.
Itu belum lagi cerita aku outstation ke sana sini, tinggalkan Redza di rumah dengan bibik.
Hanya disebabkan itu, aku dikatanya hamba duit.
Sanggup lepaskan peluang jadi ibu untuk tengok anak-anak membesar depan mata.
Orang lain menangis nak dapat anak, aku dapat anak, tinggalkan dengan bibik katanya.
Bagi anak and suami makan masakan bibik.
Itu belum lagi bab aku tak menyusukan anak [susu badan].
Pehhh, dia punya hentam boleh beralih paksi bumi.

Aku pilih untuk diam.
Biarlah orang nak cakap apa pun.
Lagipun waktu tu aku berada di posisi yang tak baik.
Ye lah, aku kan free hair.
Free hair adalah lambang kejahilan.

Aku pakai seksi.
Seksi adalah lambang seorang ibu yang tak baik.

Aku kerja siang malam.
Workaholic adalah lambang isteri yang lepas tangan hal rumahtangga.

Takde satu point strong point pada aku untuk aku buktikan I am doing my best to be a mother and a wife.
Jadi, aku pilih untuk bagi ruang dorang bercakap apa saja. Sukatilah janji kau bahagia.

Just like apa aku tulis kat post LinkedIn tu, we judge others based on what we feel insecure about.

Contohnya, someone nampak kita barang mahal, kemudian dia judge kita sebagai boros dan apa yang dibeli tu tak mendatangkan kebaikan selain untuk bermegah-megah.
Hakikatnya, dia sangat insecure dengan penampilan sendiri dan jealous kita lebih beruntung [banyak duit] dari dia.

Dalam kebanyakkan kes debate kat FB tentang working moms vs stay-at-home moms, beranak normal vs c-sect, menetek anak vs susu formula, sekolah agama vs skolah omputih - sebahagian besar punca bertekak adalah kerana masing-masing takut salah pilih.
We are afraid of being rejected.
Jadi, kita mengkritik orang lain so that we feel secure with our choice.

Another example of this, bila ada orang lebih bagus dari kita.
Immediately kita rasa tak measure up.
Jadi apa kita buat?
Kita jadikan dia idola dan usaha sungguh-sungguh untuk jadi sebaik dia. Gitu ke?

Harammmmm.

Sebaliknya, kita start to pick apart at the person.
Kita cari sekecil-kecil khilaf dia dan kita perbesarkan.
Tak cukup dengan tu, kita spread this judgement dengan fitnah.
Itulah cara kita buang insecurities.

Bad news is, kita tak akan jadi lebih baik pun dengan cara ni.
Kita je feeling macam kita the best, padahal maintain di takuk yang sama walau 10 tahun dah berlalu.

It looks like mak-mak yang berdebat ni sebenarnya nak menonjolkan kehebatan diri, not really about the kids.
Nak berlawan siapa lebih penyayang, siapa lebih pandai jaga anak, siapa lebih pandai jaga laki, ujung-ujung, berlawan pulak anak siapa lagi pandai, anak siapa lagi cepat khatam Quran, etc.
Ni mujur tahun ni takde exam, kalau tak, berbangkit lagi isu yang sama tiap-tiap tahun - anugerah kecemerlangan.

Tak boleh ke kita sepakat that we are all so different but there is one thing we have in common, iaitu we are all amazing mothers?
Tak kiralah kita ibu yang bekerja di opis atau tak, yang penting usaha yang kita buat untuk jadi parents, untuk membesarkan anak.
Only you know what is best for you and your child.
Everyone should just mind their own business.
Ini bukan satu perdebatan yang berbaloi untuk didebatkan because at the end, tak ada yang betul atau salah.
Kalau ada pun, hanya yang betul dan yang lebih betul.
This isn't a one-size-fits-all situation.
Arguments ni dah so yesterday, tak perlu nak dibahaskan lagi kat mana-mana media sosial.
Just support mothers and their choices, instead.


posted by Diana Ishak @ 12:21 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER