2020-07-22

"Bercuti" ke Kuala Terengganu.


Memang pelik sikit bunyinya kalau aku bagitau orang "Aku pi bercuti ke Tganu".
Selama hampir 20 tahun, takde istilah bercuti kalau ke Tganu.
Yang ada hanyalah "Balik kampung Tganu".

Sejak tahun lepas aku dah start "bercuti" ke Tganu.
Semenjak mok jumpa kulit ular bawah sofa kat hall and anak ular kat bilik air bawah, aku tak nak tido rumah mok lagi.
Kalau duduk waktu siang tu bolehlah, tapi nak masuk bilik air pun aku dah seram, lagikan nak tido malam.
Lagipun rumah mok tu dah jadi rumah tinggal, takde siapa duduk pun.
Barang-barang dapur pun banyak dah bagi-bagi orang.
Selama ni pun kalau balik Tganu memang kitorang makan luar je.
Balik rumah hanya untuik tido. TV pun takde.
Better duduk hotel terus. Puas hati.

Kitorang balik last week, Rabu-Jumaat.
Saja balik awal sebab tahun ni tak balik raya haji ke sana. This year turn Bangi 😎.



Dah macam aku sorang je yang masuk Tganu hari tu.
Jalan selengang-lengang yang ada.
Berapa kerat je la berselisih atas jalan.
Macam ni baru seronok balik. Takdelah bersimen pantat aku atas kerusi.
Selalunya kitorang exit Telemong, tapi hari tu exit KT sebab nak singgah kedai Kak Long dulu, dia ajak makan kat tempat dia.



Kedai makan Kak Long dalam Giant Gong Badak yang lama [now namanya Pasaraya PXR].
Dalam supermarket ni juga ada kedai anak sedara En Wan - kedai baju budak-budak.
Tajuk kedai - SIBLINGS.

Kak Long punya kedai makan kat food court.
Kalau siang, ada lauk-pauk yang ready to eat only, tapi kalau malam ada masakan panas like nasi-nasi goreng, mee-mee, etc.



Dah kenyang, barulah balik Manir sebab nak hantar mok ke rumah.
Mok ada appointment dengan jiran petang tu.
Rupanya mok dah set appointment untuk orang mesinkan rumput and kemaskan stor.
Mok nak salin cadar and kemas-kemas apa yang patut dulu so nanti bila mok balik raya haji [dengan Kak Ngah], takdelah serabut masa tu baru nak kemas semua benda.
Balik raya nanti semua terus masuk bilik masing-masing yang dah ready berkemas.
Macam biasa, raya tahun ni semua makanan order catering. Senang.

Tapi sebelum drop mok kat rumah, En Wan nak singgah kubur arwah ayah dulu.
Tak jauh pun, selalunya dia jalan kaki je dari rumah mok.
Kubur punyalah semak-samun sebab cuti PKP bukan main lama, takde orang nak kerja.
Hari tu mok balik, dia nak upah orang kemas-kemas semua ni.

Cucu En Wan ada sekali dalam kereta, kitorang collect dia dulu dari kedai mak bapak dia.
Saje nak bawak balik hotel temankan Rayyan mandi kolam.
Kitorang semua En Wan tak kasi keluar sebab semak sangat kawasan kubur, tu pasal terjadinya scene dalam video di atas.



Lepas ziarah kubur, nak check in hotel tapi singgah dulu kat gerai pulut lepa [pulut panggang] dalam kawasan kampung.
Dulu, aku suka makan pulut lepa inti kelapa, until aku berkahwin dengan orang Tganu and try their pulut lepa, terus tersangkut.
Now, makan pulut panggang dah rasa kurang sedap.
Tapi, kalau pulut panggang Laksa Kak Su, aku makan.
Sebab pulut panggang yang dicicah dengan kuah laksa sangat marvelles!

Kalau kat town, kitorang selalu beli pulut lepa kat depan sekolah rendah Ladang.
Situ pulut lepanya gemuk-gemuk, puas hati.
Tapi kalau malas nak masuk town, pulut lepa akak ni pun dah ok.
Korang takyah la masuk sampai ke Manir ni semata-mata nak beli pulut lepa, kat town tu banyak.



Then, singgah pulak kat Roti Paung Manir.
Ini port wajib, asal masuk kampung je mesti singgah sini.
Kali ni beli 2 buku je sebab baru lepas makan kat tempat Kak Long, terasa kenyang.
Kalau tak, berbuku-buku beli. Sorang makan sebuku. Kadang En Wan punya pun aku sebat sekali.

Alhamdulillah tengok banyak kedai yang dah mula beroperasi.
Tapi tak pastilah ramai ke tak yang membeli, but at least legalah sikit kan kalau dah boleh bukak kedai.
Roti Paung Manir ni ada cawangannya kat Nilai orang kata, tapi aku blom pernah pegi.
Tak feel, nak beli kat tempat asal juga [mengada-ngada].



Kali ni duduk kat Hotel Tabung Haji.
Memang sengaja pilih untuk tak duduk town sebab senang nak ulang-alik tengok Kak Long and mok.
Kalau duduk town jauh nak berulang, lagipun sesak.
Kat sini aman-aman je.

Dah lama tak balik Tganu, yang last sekali balik raya tahun lepas.
Maknanya dah setahun aku tak balik. Dah macam duduk oversea kekdahnya.
Bila dah lama tak balik, aku pun terlupa yang aku adalah seorang nenek.
Berkali-kali cucu En Wan panggil aku "Nenek! Nenek!", aku buat sardin je.
Bila dia goyang-goyangkan tangan aku, baru aku "Oh, Ha, ya nak apa" 😂😂.

Hari tu masuk je lobi dia jerit panggil aku "Nenek! Nenek! Kolam dia kat ne?"
Berpusing semua mata-mata kat situ, nak tengok mana satu neneknya. Kahkahkah.
Nasib baik nenek sejenis muka sardin 14 tin, rilek sje nenek catwalk ke kaunter front office.



Bilik dia quite spacious juga, kalau bawak toto, boleh tido 4 orang lagi kat bawah.
Tapi line tv tak berapa clear and tak banyak channel.
Aku suka bilik air dia sebab toilet, shower and sinki berasingan.
Kalau sorang nak mandi, sorang lagi nak ke toilet, tak perlu tutup pintu utama sebab masing-masing ada pintu sendiri.



Nak mandi kolam terus tak boleh sebab Rayyan ada class KAFA at 5pm.
Ustazah buat whatsapp call.
Kena tunggu Rayyan habis kelas baru boleh terjun kolam.

Hari tu masa nak balik kampung, baru aku terfikir, selama ni kita mak bapak selalu questions cikgu malas buat kelas. Cuti-cuti makan gaji buta katanya.
Tapi, bila turn kita balik kampung atau bercuti, takpe pula kita tuang kelas anak kita.
Hakikatnya, inilah waktu kita diuji samada kita boleh commit tak dengan jadual kelas online.
Padahal kelas online boleh buat kat mana-mana asal ada line internet.
Maknanya, time bercuti pun kita boleh join kelas. No excuse.

Bukan apa, selama ni ada yang question cikgu tak buat apa at home, buat kelas sesekali je katanya.
Tapi bila kena time kitam nak berehat-rehat, boleh pulak kita tuang kelas.
Padahal line internet ada je [most tempat bercuti ada line].
Hari tu masa nak balik, aku packkan siap-siap barang skolah Rayyan ikut jadual kelas.
Kelas tetap kena 'masuk' walau tengah bercuti.
Biar dia alert sikit, jangan nak berhoya-hoya sangat. Tak puas-puas lagi bercuti?



Hari Rabu, weekdays memang tak ramai orang kat hotel.
Jadi, kolam ni bagai dorang berdua yang punya.
Tapi mandi kat adult pool sebab kids pool tutup untuk renovation.
Best juga kids pool sebab ada gelongsor bagai.
Aku tak turun pun tengok budak-budak ni mandi, En Wan yang join.



Malam, lagi sekali makan kat tempat Kak Long.
Belakang tu bukan kedai Kak Long, Kak Long punya sebelahnya.
Yang kat meja tu semua family - mok, adik perempuan En Wan, Kak Long and adik lelaki En Wan.
Best juga bila berjumpa macam ni, sambil sembang sambil makan.
Budak-budak berkuntau kat dalam supermarket.

Satu benda yang aku pelik bila masuk mall ni - boleh kira dengan jari berapa kerat yang pakai mask.
Yang pakai mask kebanyakannya dari kalangan seller.
Yang orang luar hampeh, boleh kira sebelah jari je yang pakai mask.
Dia pulak pandang kita pelik sebab kita anak-beranak masuk dengan muka berbungkus.
Dengar cerita nak jadikan wajib pemakaian mask, kan? BAGUS.
Patut dari awal dulu jadikan benda ni wajib.
Orang Malaysia ni kebanyakkannya mengikut arahan sebab takut kena denda.
Bila tak dijadikan wajib, orang buat sambil lewa.
Kau cakap je "Tak pakai, masuk jel", konfem jangankan mulut hidung, silap-silap mata pun dia sanggup tutup dengan mask.



Nasi goreng kedai Kak Long. Sedap.
Tapi menu macam ni malam je ada.
Waktu siang makan lauk ready only.



Adakah lepas makan nasi goreng cili padi, aku akan balik ke hotel dan tido?

Oh, tidak ya.
Kitorang ke port seterusnya iaitu kedai wajib singgah - Matt Ori Cafe.
Kali ni di tempat baru.
Kalau orang KT mesti kenal Chicken Cottage.
Kedai ni dah tutup, lalu Matt beli dan now jadi Matt Ori Cafe.

Chicken Cottage punya kedai segalanya dah sedia cantik, tak perlu nak ubah banyak benda, tinggal guna je.
Rezeki Matt dapat kedai ni.
Tapi idokleh jatuh terlepuk depan dia, kenalah keluar modal juga.

Masa kitorang sampai, tokeynya tengah potong ayam kat dapur.
Imagine, tokey yang potong ayam?
Tapi bila BFF datang, sanggup tinggalkan ayam. Bagus punya tokey.
[yang pakai baju biru keluar dari kaunter tu tokeynya].

Dia ajak kitorang makan kat atas and dia juga yang ambikkan order kitorang.
Ini sudah bagussss, potong queue 😂.
Padahal aku baru lepas tolak nasi kan, tapi chicken chop and root beer Matt Ori sangat tempting, aku teruskan order.
Matt mungkin tak tau aku baru lepas makan nasi, kalau dia tau mesti dia suruh aku mengucap.



Ni bahagian atas. Open area.
Gambar bergegor sikit.



Perbincangan bisnes and marketing skills antara bosses.
Aku tea lady, jadi tugas aku ambik gambor je.
Tu nampak chicken chop depan En Wan tu? Tu aku punya.



Matt Ori Cafe ni, signature dish dia adalah ayam goreng.
Kat sini ada jual nasi dagang ayam crispy.
Ayam goreng dia sedap.
Orang datang sini sebab nak makan ayamnya and also di sini ada root beer.



Tu ntah hape dia tanya wallpaper si Matt, nak pakai gitu jugak ke untuk XZIZ Biotech, bang?

Cafe Matt kids-friendly.
Ada tempat untuk budak-budak main.



Ini kedai Matt Ori Cafe. 4 tingkat.
Dia tengah renovate atas sekali untuk dijadikan 'penthouse' dia.
Senang boss nak masuk opis, kat bawah je.
Siapa ke KT, boleh cari kedai Matt Ori, let's support orang Malaysia buat fast food cafe, guys.



By the way, aku tertinggal beg mekap aku kat rumah.
Jadi malam tu keluar pi beli bedak and eyeliner.
Aku dua benda ni yang aku pakai pun, lipstik kalau takde pun takpe.
Lagipun pakai mask sekarang, rugi pakai lipstik.

Merasalah pakai Silky girl.
Not bad, tapi jangan comparelah dengan branded cosmetics, memang jauh.
Followers kat IG ada yang request aku review ni, nanti aku buat video tepek di sana.



Next day, breakfast kat hotel.
Aku baru plan nak ajak dia breakfast nasi minyak kat Manir, rupanya dia book hotel ni sekali dengan breakfast. 
Melepas tekak aku nak makan nasi minyak. Dah lah lama tak balik.

Tapi not bad juga breakfast hotel Tabung Haji ni.
Tempat dia besar, open area.
Makanan untuk weekdays, tak banyak sangat tapi masih ada variety.
Hari pertama breakfast ada nasi dagang, lontong, mee goreng, bubur nasi, sosej and roti-roti.
Stall omelette pun ada. 
Puas hatilah En Wan dapat nasi dagang.



Pagi tu, Rayyan and Sabil nak duduk kampung, taknak ikut berjalan.
Lepas letak dorang kat rumah mok, belikan siap makanan and air-air, zassssssss kitorang berdua ke Pasar Payang.
Lama betul aku tak datang sini.
Yang bangunan baru ni pun baru first time masuk.

Personally, aku lagi suka bangunan baru. Lebih tersusun and senang nak cari kedai sebab dia satu tingkat je.
Kalau bangunan lama tu, berpusing-pusing, bertingkat-tingkat and berlorong-lorong.
Sampai ke lorong yang kecik pun kita tak sangka ada jual baju.
Aku tak berani nak jalan berpecah dari En Wan kalau masuk bangunan lama, konfem tak jumpa jalan keluar.
Yang bangunan baru ni lega sikit laluannya. Lebih lapang.

Gambar atas tu dengan blog reader, terserempak di sana.




Tapi aku notice, kedai jual batik dah tak sebanyak dulu.
Tak pasti samada peniaga tak nak berpindah [maybe now jual kat tempat lain sebab bangunan lama memang takde] ataupun PKP lama sangat ramai yang dah tukar bisnes lain.
Nak cari kedai jual kemeja batik lelaki crepe, hanya SATU kedai je.
Kedai lain ada jual kemeja batik lelaki tapi tak banyak and cotton only.

Untunglah aku bawak orang Tganu masuk sini boleh dapat murah.
Beli kemeja batik lelaki, orang yang jaga kedai bagi diskaun. 
Sekali tokey masuk and tanya En Wan "Orang KL ke?"

"Tak, saya asal Manir"

"Saya pun Manir juga. Manir kampung mana?"

"Pulau Bahagia"

"Saya kenal ramai orang Pulau Bahagia"

"Saya anak arwah Wan Dagang"

Terbangun terus tokey tu, "Hah? Itu bekas majikan saya".

Terusssss aku dapat diskaun lagi.

Memang terkenal betul arwah bapak mertua aku ni.
Selama aku kawen dengan En Wan, aku rasa macam 3/4 Kuala Terengganu ada ahli keluarga yang pernah bekerja dengan dia.
Dan bermacam-macam bisnes dia ada.
Macam tokey kedai ni, kerja dengan arwah ayah lepas SPM.
Dia jaga kantin di Kem Askar.

Kalau kat Pasar Payang tu, boleh dikatakan hampir semua kenal arwah ayah sebab tahun 70-80an dia pembekal makanan paling besar di sana, jadi setiap pagi mok akan ke Pasar Payang diescort oleh lori untuk ambil barang mentah.
En Wan kata, kadang-kadang dia naik lori tu juga sambil baca komik.
Kalau borong komik kat Pasar Payang, sebakul terus.
Kalau borong bungapi, sampai raya tahun depan tak abis lagi stok bungapi dia.
Main bungapi ajak satu kampung datang rumah main.
Kiranya dari kecik dia dah jadi "pembekal" bungapi.



Tokey kedai bergambar dengan anak kepada bekas tokeynya, yang juga sekarang seorang tokey.
Yang ambik gambar ni adalah bekas tokey yang kompeninya dirampas oleh tokey tersebut 😂😂.



Balik dari Pasar Payang singgah port wajib seorang Diana.
Padahal AnW ada je kat USJ Taipan tu ha, tapi lainlah feeling dia kalau pi kat Batu Burok ni.



Lepas ke AnW, kitorang balik hotel.
Lepak jap sementara tunggu pukul 4pm nak keluar pi makan sotong.

Aku memang takkan ke Pok Nong la weh. Padat gila kat sana.
Selalunya aku makan kat Warung Cik Su [depan sikit dari Pok Nong].
Selali Cik Su tutup pulekkk, terpaksa masuk je la mana-mana warung pun jadi ada sotong.
Aku tak kisah sangat, asalkan sotong ada.
Kedai ni ada ketam, jadi kali ni kita rasa ketam juga.
Kureng sedaplah dari Cik Su, tapi bolehlah.
Sotong mana-mana pun sama, apa adehalll.

Tapi dia punya air batu jagung tak sedap.
Tak sama macam Cik Su and Pok Nong.
Pok Nong and Cik Su punya air batu jagung lebih kurang sama sedapnya.
Yang warung aku pegi kali ni dia banyak pakai pewarna, jagung sikit je, sampai aku mintak tambah jagung barulah berasa sikit.

Drama seorang Diana nak naik buai :



Apa-apa hal menjerit dulu.



Pastu pandang kiri, kanan, atas, bawah.



Pastu baru boleh ready, itupun sebelah tangan pegang seat.

Aku memang takut naik buai.
Satu masalah aku nak landingkan pantat aku atas tempat duduk tu.
Aku takut benda tinggi dan bergerak macam flight, lift and buai.
Buai ni memang nampak macam tak tinggi sebab aku duduk hujung-hujung pantat je tu.
Kalau aku duduk betul-betul, kaki aku tak cecah tanah.
Kaki yang tak cecah tanah walau 1 inci is considered as tinggi, ya.
Pastu bergoyang pulak. Oh I is kenottttt.



Malam pi makan kat Sofia Bistro, depan laut.
Tapi kebetulan dapur under renovation, jadi yang ada adalah makanan yang sedia masak macam nasi lemak, satey and mee yang dah siap bungkus.
Kalau nak makan nasi putih hanya ada ikan-ikan bakar only.
Even telur dadar pun takleh buat.
Takpelah, makan je apa yang ada. Nasib baik boleh tahan.
Cuma nasib tak baik, order lambat sampai.
Maybe sebab semua pun hanya order ikan-ikan bakar, jadi masakan lambat siap.
Ikan pun dah tak banyak choice. Siakap pun habis.
Yang ada masa tu ikan cermin. First time aku makan ikan ni.
Can eat lah, tapi kalau ada ikan siakap aku tetap pilih siakap.



Sekian, "percutian"ke Tganu.
Maybe balik lagi satu round hujung tahun pulak, tunggu Redza cuti.