walk on wings, tread in air: Movie review <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Movie review
2020-07-19

Aku tahu yang follow IG aku tertunggu-tunggu update aku ke Tganu [balik kampung].
Itu nanti dulu, mood belum mari.
Kasi aku up mood movie review dulu.



1. Tajuk : Kannum Kannum Kollaiyadithaal [2020]
Language : Tamil
Rating : 7.7/10

Again, another filem dari Dulquer Salmaan.
Dalam filem ni Salmaan hensem and kemas, senonoh je rupanya dari awal sampai habis, membuatkan aku stay 3 jam. Kencing pun ditahan [padahal boleh je pause video].

Cerita ni dari awal sampai habis memang best. Tengok rating pun dah tau.
Tentang Siddharth [Dulquer Salmaan] dan kawan dia yang hidup mewah tapi takde kerja teap.
Tapi dorang technology savvy. Bab-bab komputer and technical memang pandai.
Rupanya itulah cara dorang buat duit - dengan membuat penipuan jual beli di internet.
Dorang beli laptop and phones, tukar spare part ori kepada yang lama, kemudian dia re-pack and return balik laptop pada seller dengan alasan yang simple-simple like nak tukar warna.
The ori part yang dia ambil, dia jual kat kedai-kedai.
Jadi now, dia akan dapat new laptop yang boleh dijual semula, at the same time dia dapat parts ori untuk dijual.
Kalau laptop yang di-returned tu dibeli oleh customer lain, dia takde sangkut-paut sebab bukan orang beli dengan dia tapi dengan original seller.

Nak dijadikan cerita, salah satu laptop yang dorang returned tu dibeli oleh Ketua Polis, untuk kegunaan anak. Laptop tu meletup bila diguna.
Polis ni investigate kes laptop terbakar ni, barulah tau yang parts dalam laptop tu adalah parts lama.
Bila dia track jual-beli, dia realizes si penipu [Salman] gunakan alamat rumah yang takde penghuni untuk terima semua order yang dia beli dari online.
Banyak rupanya delivery yang dibuat ke rumah tak berpenghuni menjadikan susah polis nak trace kedudukan si penipu.

Bila polis start nak buat investigation besar-besaran pasal penipuan ni, Salman and kawan dia dah tukar plan lain.
Dorang tak nak buat penipuan internet lagi takut terkantoi.
Now dorang curi barang-barang dalam kereta menggunaan satu device yang boleh hack locking system kereta.
Maknanya, dorang boleh bukak pintu kereta tanpa perlu pecahkan apa-apa.

Nak dijadikan cerita lagi, kebetulan salah satu kereta yang kena hack ni adalah kawan si polis tu.
Dalam kereta tu ada laptop yang berjaya dicuri.
Jadi bila polis trace model laptop di internet, nampak memang Salmaan ada advertisekan untuk cari buyer.
So kawan polis ni with police bercadang nak perangkap Salmaan.
Konon nak beli laptop tu and ajak jumpa somewhere untuk collect tapi Salmaan berjaya loloskan diri.

At the same time, Salmaan and kawan dia terpikat dengan dua orang perempuan yang sama-sama berkawan baik.
Lepas dah banyak duit sangat hasil jual barang rompakan, Salmaan and kawan dia decided nak 'cuci tangan', berkahwin and pindah ke satu tempat untuk buat bisnes restoran.
Polis berjaya jejaki dorang di hotel tempat dorang stay. Dah dapat tangkap.
Tapi, polis bukan nak tangkap dorang, but nak tangkap 2 orang perempuan tu. Why?
Jeng jeng jenggggg. Kena tengok. Memang best.



2. Tajuk : Natsamrat [2016]
Language : Marathi
Rating : 9.1/10

Nampak tak rating yang tinggi tu??
Tu maknanya WAJIB tonton, ya.

Cerita ni kawan aku dah bagi aku 2 tahun lepas file-nya.
Tapi jahanam tak jahanamnya kawan aku ni, dia bagitau "Cerita ni best, tapi hero tua. Kalau kau taknak tengok pun takpe".
Jadi aku pun letak tepi, dah 2 tahun dalam file, baru aku tengok.
Sekali, hanattttttttttt. Memang kena hamun kawan aku.
Pelakonnya Nana Patekar! Kalau aku tau, dari awal aku dah tengok.

Nana Patekar ni umpama Eman Manan.
Orang kalau tengok filem/drama Eman Manan, bukan sebab nak tengok ceritanya tapi nak tengok Eman Manan-nya!
Tak kisahlah jalan ceritanya macamana pun, kalau pelakonnya Eman Manan, cerita tu akan jadi best sebab lakonan dia yang orang perhatikan.
Natsamrat dikira bonus sebab bukan saja ada Nana Patekar, tapi jalan ceritanya pun best.

Cerita ni sedih, tentang sorang pelakon teater veteran ala-ala Shakespeare, yang bernama Ganpat.
Cerita ni banyak tentang zaman gemilang dia as pelakon teater.
Bila dia bersara dari pentas, dia buat silap dengan mewariskan semua harta dia pada anak-anak.
Anak dia 2 orang je - lelaki and perempuan.
Isteri dia dah pesan tinggalkan sikit untuk diri sendiri tapi Ganpat anak-anak adalah permata hidup dia and dia percaya pada anak-anak.

Ganpat ni orangnya suka berterus-terang.
Apa yang dia cakap, walaupun pahit, dia tetap akan sampaikan.
Sikap dia ni membuatkan anak-menantu tak berapa selesa.
Anak-anak takut nak ajak kawan-kawan datang rumah sebab Ganpat seorang yang outspoken.
Kalau dia tak berkenan tengok cara berpakaian seseorang, dia akan tegur kat situ jugak.
Cuma isteri and kawan baik dia saja yang faham sifat Ganpat.

Tragedi bermula bila cucu dia mengadu ada budak selalu ejek kat skolah.
Jadi Ganpat kata "Ejek dia balik biar dia rasa".
Biasalah kan, atok and nenek kan beremosi sikit kalau orang usik cucu.
Jadi Ganpat ajar cucu dia satu lagu yang mengejek budak yang bully cucu dia kat skolah.
Si pembuli tu mengadu kat parents agaknya [pembuli apa gini?], lalu parents report kat skolah.
Jadi, one day pihak skolah panggil mak kepada cucu Ganpat ni [menantu Ganpat].
Skolah bagi warning jangan ejek-ejek macam tu.
Menantu Ganpat rasa malu and nak pindah keluar rumah [dorang anak-beranak tinggal serumah].

Menantu dia buat plan nak pindah keluar rumah.
Ganpat mengalah, dia kata biar dia je suami isteri pindah duduk rumah kat kampung.
Lagipun rumah tu dah jadi hak anak lelaki dia.
Sedih masa dia keluar rumah, dia cakap "Seluruh dunia adalah pentas lakonan, malangnya scene saya adalah scene sedih".

Sebelum dorang balik kampung, dorang singgah rumah anak perempuan dorang dulu.
Anak perempuan and menantu dorang suruh duduk situ je, jadi dorang stay.
One day, duit menantu dia hilang.
Yang si anak perempuan syak bapak dia ambil sebab bapak dia kan dah tak bekerja.
Dia bagi alasan barag jahitan dia hilang, tak tau letak mana so dia minta izin nak geledah tempat bapak dia.
Tak mengesyaki apa-apa, mak bapak dia ni bagi je anak dia cari barang.
Masa anak dia bukak beg Ganpat, nampak segumpal duit.
Dia frust sangat sebab bapak dia curi duit menantu.
Padahal duit tu bapak dia gadai rantai isteri nak buat belanja balik kampung.
Sedih sangat kena tuduh, Ganpat and isteri keluar rumah malam-malam hari.

Isteri Ganpat sakit on the way nak ke kampung and meninggal dalam tidur.
Dorang tidur tepi kuil malam tu.
Orang-orang di sana uruskan penegebumian, and Ganpat hidup sebagai gelandangan di kawasan tu sampailah satu ketika, polis jumpa Ganpat [anak-anak buat report polis bapak hilang dari rumah].
Sambungannya.....tengok sendiri.
Tapi aku janji cerita ni best.



3. Tajuk : Sye Raa Narasimha Reddy [2019] 
Language : Telugu
Rating : 7.5/10

Cerita ni aku tengok 2 bulan selepas dia release kat cinema.
Memang aku minta kawan aku follow rapat-rapat cerita ni because aku memang tunggu sangat-sangat.

Pertamanya, ini true story.
Keduanya, ini produced by Ram Charan.
Ketiganya, pelakon utama adalah superstar of Telugu film, iaitu Chiranjeevi.
Chiranjeevi ni bapak kepada Ram Charan, also Telugu actors.
Kalau Rajinikanth tu superstar Tamil, Chiranjeevi ni macam Rajinikanth of Telugu film industry.



Ini dia bapak and anak. Kemain helok Ram Charan, kan?

Ram Charan dikira berani sebab pertaruhkan bapak sendiri as hero filem ni.
Apa yang aku boleh cakap, Chiranjeevi membuktikan dia memang superstar and dia jauh lebih hebat dari Ram Charan. Tak disangkal lagi.
Ram Charan pertaruhkan nama-nama besar dalam movie ni.
Selain dari ada bapak dia sendiri yang super star, ada Amitabh Bachan, ada Nayanthara, ada Tamannah and ada Vijay Sethupati.

Kisah tentang sejarah aktivis kemerdekaan India, bernama Uyyalawada Narasimha Reddy.
Cerita ini disusun sekitar 10 tahun sebelum Perang Kemerdekaan Pertama di India.
Narasimha [Chiranjeevi] adalah salah seorang raja di salah sebuah negeri di wilayah Rayalaseema.
Lakshmi [Tamannaah, heroin Baahubali] adalah penari kuil yang jatuh cinta dengan Narasimha.
Bila Narasimha confess his love pada Lakshmi, barulah dia tahu yang dia dah dinikahkan semasa kecil dulu.
Dulu, wilayah dorang kemarau.
Mengikut sami di sana, kalau nak hujan turun, kena lakukan upacara tarik hujan.
Caranya kena kahwenkan Narasimha dengan sorang budak perempuan.
Tetapi, sehingga umur perempuan 24 tahun, dia tak boleh berjumpa dengan Narasimha bagi elakkan malapetaka pada Narasimha.

Kebetulan, kemarau melanda wilayah tu lagi sekali, jadi Narasimha kena buat the same ritual again dengan wife dia.
Kali ni, wife dah boleh pandang muka Narasimha.
Knowing this, Lakshmi cuba bunuh diri, tetapi Narasimha meyakinkan Lakshmi untuk gunakan kelebihan dia sebagai penari untuk tolong negara mencapai kemerdekaan.
Lakshmi agree and tinggalkan kampung tu.

Pada masa yang sama, Syarikat Hindia Timur Inggeris datang ke India untuk berniaga [konon], ujung-ujung nak memerintah and ambil hasil negara.
Bila Narasimha witnesses their kekejaman, dia jadi marah and tinggalkan takhta and keluarga untuk bergambung dengan pemimpin wilayah lain serang Inggeris.
Kerja-kerja pemberontakan dorang ni sangat successful sampaikan nama Narasimha Reddy ni jadi sangat terkenal.

Lakshmi at the same time, menggunakan tariannya untuk menaikkan semangat orang India untuk menyertai pemberontakan.
Lakshmi ditangkap sebagai umpan untuk menangkap Narasimha.
Tapi Lakshmi berani bakar diri sendiri semata-mata nak bunuh orang-orang Inggeris yang tangkap dia [yang ni kena tengok tragisnya scene ni].

Semasa perang, Veera Reddy [salah seorang pemimpin wilayah lain yang bergabung dengan Narasimha], ingatkan Narasimha bunuh lelakinya.
Kecewa dengan itu, dia bersetuju untuk belot dengan Inggeris.
Dia bagi Narasimha dadah supaya dia khayal dan senang ditangkap oleh Inggeris.
Narasimha dihukum gantung tetapi, dia tak mati di tali gantung pun.
Nak tau kesudahan, sila cari and tengok sendiri.



4. Tajuk : Gang Leader [2019] 
Language : Telugu
Rating : 7.6/10

Siapa dah tengok movie Jersey yang ber-rating 9/10 [aku pernah review], mesti akan suka cerita Gang Leader ni sebab pelakon utamanya sama, iaitu Nani.
Nani ni umpama Beto Khusyairi.
Tak famous di media-media cetak, tak banyak gosip, tak hensem mana, tapi ada X-factor.
Cerita tentang Nani di media tak banyak, tapi kalau movie dia keluar, mesti BOOM!
Sebijik macam Beto.

Gang Leader ni komedi.
Kisah tentang Pencil Parthasarathy [Nani], seorang penulis novel crime [ala-ala Sydney Sheldon].
Novel dia semuanya crime story.
Cuma yang kelakonya, dia bukan menulis cerita baru tapi semua novel dia adalah hasil tulis semula movie-movie crime barat.
Kiranya dia ni bukan pandai menulis pun tapi sebab kawan dia owns a publishing company, jadi dia gunakan peluang tu untuk buat buku. Padahal semuanya cilok kisah movie.

Sementara itu, ada rompakan besar berlaku di mana 300 juta dicuri oleh 5 orang.
Tapi, sebaik saja rompakan selesai, 5 orang tu dibunuh dan duit dilarikan.
A year later, ada 5 orang perempuan bergabung untuk balas dendam pada si pembunuh.
5 wanita ni adalah mak, anak, tunang, isteri dan kakak kepada yaang mati.
Dorang nak cari siapa yang bunuh.
Jadi, dorang approach si Pencil untuk bantu sebab dorang rasa Pencil ni mesti ada tektik yang bagus, sebagus 'novel-novel'nya.
Dorang tak tahu yang novel tu pun plagiat filem.
Tapi Pensil merasa dia perlu bantu 5 orang ni.
Di samping tu, journey dia membantu ni dia akan bukukan menjadi novel terbaru, his first real crime novel.

Selepas beberapa twist and turn yang hilarious, akhirnya dorang dapat jumpa suspek utama.
Suspek ni seorang bekas pemandu ambulance yang dah berjaya jadi car racer yang berjaya.
Suspek ni memang nak jadi racer, tapi sebab tak berduit, jadi dia join geng perompak untuk dapatkan duit tu dan kemudian dia bunuh lima-lima orang and gunakan duit tu supaya jadi racer.
Dalam journey membalas dendam ni, Pencil terperasan yang semua 5 orang perempuan ni beragama Hindu tapi salah seorang perompak beragama Kristian.
Maknanya salah seorang geng perempuan ni dah menipu.
Apa tujuannya dia membalas dendam?


Cukuplah 4 filem aku review.
Cuma nak cakap, Natsamrat and Kannum Kannum Kollaiyadithaal korang boleh tengok kat Netflix.
Terima kaseyyyyyyyyyyy.



Labels:

posted by Diana Ishak @ 3:18 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER