2020-06-19

Susah nak maintain positif


Whatsapp group aku penuh dengan amazing people yang do amazing things.
Walau bagaimanapun, when it comes to media sosial, orang-orang amazing macam ni kadang-kadang 'terbabas' juga.
Dalam erti kata lain, sehebat mana pun orang tu, dia masih perlu dipimpin dan dikawal.
Aku tak terkecuali.

Sebenarnya, positif adalah benda paling susah nak maintain especially in a large group, contohnya dalam media sosial bila friendlist and followers ramai.
Atas sebab-sebab tertentu, kita always terdorong untuk tulis apa je yang terlintas nak ditulis.
Bila duduk di balik skrin komputer, selalunya kita kurang consider impak dari apa yang kita tuliskan.
Nak pulak yang pakai fake account, bukan meriah lagi dia menulis.

Aku percaya pada creating and maintaining a culture of positivity, tapi benda ni tak mudah nak dibuat especially online.
One of my rules for my business, apa-apa saja complaint need to be directed up to the person who can actually can do something about them, melainkan segala channel dah diusahakan tapi takde respond, then baru pikir cara lain.
Selagi boleh settle dengan pihak berkenaan, aku akan settlekan.

Tapi takdelah aku suruh kau pendam and simpan segala-galanya dendiam and act as if hidup kau happy-happy sentiasa when you are actually blue and depressed. Bukan macam tu.
Kau boleh je nak jadi diri sendiri dan cakap jujur ​​tentang perkara yang kau tak berkenan tapi, ruang media sosial kita tak sepatutnya sentiasa penuh dengan keluhan.
Some people celik je mata mencari peluang and ruang untuk mengeluh, mengutuk, mengkondem...tak habis-habis.
Everyday ada je orang yang dia benci, yang dia nak kutuk, yang dia tak tahan tengok.
Tapi dia follow dan ambik tahu. Macamana tu?

Walaupun aku value positivity, tak bermakna aku orang yang positif. At least not all the time.
Bak kata En Wan, aku ni degil sebenarnya. Kalau aku rileks, memang rileks betul.
Tapi kalau aku dah kata A, jarang aku nak tukar ke B.
And bila aku tengah bengang, the last thing I want to be is positive and rational.

Trust me, as a business owner, kadang-kadang aku tak lari dari dapat complaint.
Kadang-kadang complaint tu 'melemaskan' because some people won't read directions, they will skip steps, they forgot to do important stuffs and I really want to help them, but I can only take so much.
Aku nak tolong, at the same I have so much on my plate.
Aku punya nature pulak bila nak explain things, aku tak reti nak explain sikit-sikit.
Explanation aku always panjang [tengok je lah blog post aku panjang mana].
Jadi, nak spend time panjang-panjang untuk explain satu-satu kat setiap orang memang takde masa.
Ini yang buat aku kecewa. Marah kat diri sendiri. Terus mood bertukar jadi negatif.
Dan bila aku jadi negatif macam ni, aku akan buat post panjang-panjang explaining lots of things related to business aku [atau produk].
Masa ni lah aku menjawab semua soalan-soalan yang aku dapat.
Aku namakan ni - making negative moods right 😂.

Siapa yang pernah rasakan benda yang sama, welcome to the world of entrepreneurship!
Kadang-kadang sepositif mana pun kita cuba kendalikan business and customers, at some point krisis tetap timbul.
It could be someone leaves a bad review, atau chain supply sangkut, atau ada downturn in the market, atau ada orang sailang business deal.
Memang susah nak maintain positif bila kena macam ni.
Tapi inilah challenge-nya - to deal with the crisis the right way.



Tapi adakalanya kita berada dalam situasi yang bila dah explain sungguh-sungguh, masih ada yang pertikaikan.

Semalam aku naikkan post ni kat IG story, ramai yang minta aku elaborate, sebab katanya point yang nombor 2 tu payah nak dibuat.

Point nombor 2 tu bak kata Ali bin Abi Talib "Orang yang suka pada kamu tak perlukan penjelasan kamu. Dan orang yang bencikan kamu, takkan mahu dengar apa-apa penjelasan".

Jadi, kalau kita rasa kita pihak yang betul, tak payah explain apa-apa.
Kalau dia ikhlas nak dengar penjelasan kita, dia akan cari kita.
Tapi orang-orang yang tak suka ni, tak kira betapa kita bersikap baik kepada dia, dia tak akan tengok kebaikan yang kita dah buat.
Itu kalau kita kenal dia lah.
Ada yang kita tak kenal pun dia, tetap apa je kita buat semua tak kena kat mata dia.
Dan orang-orang macam ni dia akan ajak orang lain untuk sama-sama benci kita.
Because you know why?
Because kalau dia sorang je yang benci kita, dia terasa diri dia loser.
Jadi, untuk menyakinkan dia adalah bukan loser, dia perlu cari sokongan untuk yakinkan diri dia sendiri.

Bukanlah bermakna kita tak perlu explain apa-apa.
Kalau explanation kita boleh clear the air, silakan.
Tapi dalam masa yang sama kena bersedia bahawa tak semua orang nak percaya.

Kebanyakkan orang-orang yang benci tanpa sebab ni tak berani berdepan dengan kita.
Kerana dia sebenarnya takde alasan kukuh untuk sabitkan kita dengan 'kesalahan' yang dia canangkan.
Secara lojik, orang yang rasa dia benar takkan takut untuk berdepan dengan 'orang salah', betul tak?
Tapi bila dia hanya berani cakap-cakap belakang, maka itu hanyalah semata-mata kerana benci for no reason.
Kalau bawak masuk mahkamah pun tak boleh menang.
Memandangkan dia berani belakang-belakang je, jadi kita tinggalkanlah saja dia kat blakang.
Jalan terus.

But the good news is, tak ada sorang pun dalam dunia hidup tanpa dibenci oleh orang lain.
Akan ada je orang yang benci kita.
Orang yang membenci kita tu pun sebenarnya dibenci oleh orang lain.
Bukan semua yang benci kita tu sebab diri kita. Ada yang membenci kerana busuk hati.
Yang penting, jangan terbawa oleh emosi terhadap orang yang membenci kerana itulah yang dia  mahukan.
Dia nak tengok kita beremosi dan akhirnya we lose control of the situation.
Bila kita hilang kesabaran, dia seronok.
Dalam dunia ni, ada orang berseronok dengan melihat orang lain sakit hati.
Itu memang cara dia berseronok, nak buat macamana.
Jadi, biorkan. Dah itu je jalan dia nak bahagia, kau bagi je lah.





By the way ini video aku explain tentang Back to School pack.
Luangkan masa 2.37 minit untuk dengar aku explain pasal pack ni, because ada mak bapak yang berminat nak beli untuk diri sendiri tapi takut size mask hanya untuk kids.
Whatsapp sini