walk on wings, tread in air: Fake degree <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Fake degree
2020-06-22

Semalam nampak ada orang share artikel tahun lepas [2019] tentang sorang pakar motivasi yang katanya kantoi lagi sekali dapat "PhD".
Terus aku tanya En Wan pasal ni sebab tak salah aku En Wan pernah tunjuk kat aku satu video majlis convocation motivator ni.
Rupanya certificate tu tak legal.
Universiti tempat dia belajar tu pun katanya bangunan bus station.
Benda dah pernah terkantoi sekali, of course rakyat jelata buat pencarian hingga ke lubang cacing bila kali ni kau kata kau benar-benar dapat PhD.
Cuma kali ni agak convincing ada majlis convocation yang boleh tahan grand sebab ambil scroll atas stage bagai.

Satu je aku tertanya-tanya - dah kenapa beria sangat nak ada "PhD" ni?
Not only that motivator, tapi kebanyakkan founder produk pun aku tengok ramai yang ada PhD, ntah ye ntah tak.
Kalau dulu title Dato' orang pandang.
Agaknya sejak artis-artis bersepah-sepah dapat Dato, the title dah tak ekslusif lagi.
Benda kalau dah bersepah-sepah dapat, dah tak nampak prestijnya kat mana.
Tu yang now people go for academic title. Agaknya lah.
Lagipun kalau ada academic title nampaklah bijak sikit.
Yang dia tak tahu, people without academic title pun bukannya semua bodoh.
Sekilas ikan di air pun dah tau academic title kau tu ori ke beli.

Yang peliknya, orang-orang ini selalu menjadikan diri dia sebagai contoh kejayaan.
Selalu mencanangkan di mana dia berada sekarang adalah kerana hard work.
Logically, kalau sekarang berjaya kerana hardwork [katanya], dah tentu takde masalah untuk obtain legal PhD cert because hardwork is your middle name, kan?
People who work very hard generally manage to get real diplomas, tak payahlah risau sangat.
Apetah lagi kalau selama ni kita dah biasa bermula dari bawah, from scratch, katanya bermula dari zero, dah tentu no sweat nak lalui kepayahan sambung blaja. Benda dah biasa katanya.
Tapi bila jadi gini, people akan start question bukan saja academic cert yang fake tu malah cara kau membangunkan bisnes tu juga diragui.

Kat luar negara, motivator/life coach kebanyakkannya takde powerful academic background, let alone title Dr.
Helok je pun seminar full house. Why?
Because dorang letakkan experience dan content di depan.
Yang kita ni letakkan gaya hidup di depan.
Banyak menjual lifestyle untuk tarik pembeli - tayang branded items, tayang kereta besar, tayang duit berkepuk, potray diri gah macam dah berjaya last-last pinjam duit aku. Eh.
Tak cukup dengan tu, bubuh macam-macam title kat diri sendiri nak bagi orang impress.
Nampak sangat diri tak bahagia.
Orang yang bahagia tak menggelabah nak impress semua orang dengan cara cheap gitu.
Hanya orang yang tak bahagia je kelam-kelibut nak impress orang luar dengan macam-macam pe'el mengarut.
Tu ciri-ciri orang tak bersyukur namanya, tu pasal sentiasa tak puas.

Aku boleh fahamlah kalau yang beli academic cert ni yang takde apa-apa to offer.
Contohnya tak ada kelulusan yang tinggi, maybe duit nak sambung blaja takde.
Jadi now nak cari kerja pun susah.
Boleh jadi dengan fake cert dia boleh dapat better job and higher pay.
Ataupun pernah ada satu kes dulu sorang student Malaysia di Australia yang failed masa final year sebab patah hati dalam bercinta.
Disebabkan taknak kecewakan mak bapak, dia beli fake degree.
Siap boleh kerja 10 tahun dah, tapi kantoi masa dia interview untuk kerja lain.
Kes-kes macam ni maybe kita boleh faham why they go for fake degree.
Of course ia masih illegal, cuma punca tu kita boleh faham.

Tapi yang dah jutawan mawan ni, kejadah apa kau ambik fake degree?
Kau nak buktikan apa lagi kat dunia?
Duit yang Allah bagi banyak-banyak tu patutnya guna untuk apply the best Uni in the world [kalau betul teringin nak sambung blaja], bukannya beli fake degree!

Memang sijil akademik tak bawa ke mati, tetapi tindakan menipu semua orang dengan title fake tu, rezeki dari title fake tu akan jadi darah daging yang dibawa ke mati.
Bukan nak mengagungkan kelebihan title akademik atau sijil akademik, tetapi kena faham yang IJAZAH adalah sesuatu yang berharga.
Ia adalah stepping stone kepada banyak perkara.
Kita kena akui ada banyak kelebihan kalau kita blaja tinggi.
Belum menjamin dapat kerja bagus, but at least peluang kau lebih besar berbanding takde.
Aku tertarik dengan skrip Zul Ariffin dalam movie Sangkar.
Scene dia meleraikan budak-budak skolah bergaduh.
Ada sorang budak tu kena bully, then Zul cakap "Kalau kau pandai, kau tak payah jadi kuat. Tapi kalau kau tak kuat, kau kena jadi pandai lah!"
In life, kalau kau bukan street smart, kau kena jadi book smart.
Tak payah nak bajet book smart sangat dengan fake degree.
Dari cara kita bercakap, bekerja, berfikir pun orang boleh tahu kita bijak ke tak, so tak payah gigih sangat nak beli fake degree.

Macam sorang celebriti, siapa ntah namanya aku lupa.
Tapi dia pun katanya artis, dan banyak juga title tu.
Dulu pernah viral kes dia share gambar majlis konvo atas pentas ada hiasan belon-belon.
Kesian pula aku tengok, nak buktikan apa tak taulah.
Nak kata belum berjaya, rasanya dia pun dah berjaya dah.
Tapi tengok cara dia bercakap pun aku fishy dengan academic and titles yang dia pegang.

Entahlah, maybe ini gaya hidup orang berduit.
Terlampau banyak sangat duit tak tau nak buat apa, marilah beli fake degree agaknya.
Kumpul selagi ada title dalam dunia ni.
Hiduplah kau dengan title tu, tengok jauh mana boleh pergi.
Dia ingat kalau ada title Dr tu orang respect agaknya.
Dia tak tau yang betul-betul ada title Dr pun ramai yang kena hencap. Why?
Because adab takde.
Ilmu kalau tanpa adab, memang tak ke mana.
Ini lagikan pulak yang ambil fake degree.
Ilmu dah tentu-tentu fake, adab terang-terang takde. Heh.





posted by Diana Ishak @ 11:05 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER