walk on wings, tread in air: Masalah rumahtangga diam-diam sudah. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Masalah rumahtangga diam-diam sudah.
2020-05-20


Terpandangkan quote ni semalam, ada orang share.

Bagi aku ini biasa, mana-mana mak bapak pun akan favor pada anak sendiri, tetapi tidak bagi Mak Aji! Haaaa gitew.
Mak Aji kan, apa-apa yang orang luar cakap pasal anak dia, dia ambil serious.
Dari aku kecik sampai ke besar, ada je orang yang inform Mak Aji pasal aku.
Aku balik sekolah berjalan sambil makan aiskrim pun dia report kat mak aku.
Tu bukan apa, saja je la nak semua orang tahu mak aku tak pandai ajar anak - anak makan sambil berjalan.
Mak aku apa lagi, balik kerja memang aku dululah yang dia tuju.
Tu pasal aku mati-mati taknak kerja kat Bangi, especially kat UKM.
Mak Aji memang berharap sangatlah aku kerja kat UKM, jadi pensyarah.
Aku tak benci UKM cuma aku rimas bila ada ramai 'spy' tak bergaji.

Masa aku dengan exbf dulu pun, Mak Aji lebih percaya pada ex aku dari aku sendiri.
Aku dah lama hidup dengan mak aku, jadi aku tahu kalau aku explain pun, buang masa.
That's why aku pilih untuk diam. Let time tell.
Maybe sebab aku dah terbiasa 'kasik chan' orang lain menang, jadi perangai mendiamkan diri ni dah jadi sebati.
Masa aku teruk kena dengan exbf, aku masih lagi simpan and pendam sorang-sorang.
By the time time tell, situasi dah kronik.
Masa ni kawan-kawan aku pun dah tahu hal sebenar, disebabkan dorang sendiri bagitau mak aku, barulah mak aku percaya.

Memang ada mak bapak yang lebih favor kat anak, ramai.
Bab ni aku takleh lupa aku sound sorang makcik bila dia mengumpat bekas menantu dia.
Sound dengan berhemahlah, tapi tak tau lah kalau dia rasa pedih.

Ceritanya makcik ni ada anak lelaki.
Dulu anak lelaki dia berkahwin, bercerai then kawen baru.
Alhamdulillah, nampaknya isteri baru ni baik, bertimbangrasa.
Jadi makcik ni menjaja cerita buruk pasal bekas menantu.

"Amat [bukan nama sebenar] sejak kawen dengan Nora [pun bukan nama sebenar], bagus sangat! Tiap-tiap bulan hantar duit belanja. Rajin balik kampung. Kalau dulu dengan si Senah, asik tak cukup duit je. Kena queen control. Sejak kawen dengan Nora, tak pernah-pernah aku dapat hadiah Hari Ibu, tahun ni dapat! Murah rezeki betul dia sejak kawen dengan Nora. Tengok busuk hatinya si Senah dengan aku".

Aku kenal bekas menantu dia tu, tak rapat tapi kenallah.
Bekas menantu tu tak bekerja, suri rumah. Baik orangnya.
Panaslah hati aku kan dapat pesen mak mertua yang anak dia je bagus.
Lalu aku men-sound "Bini dulu tak bekerja, tak boleh bantu suami. Jadi suami kena tanggung semua benda. Bini sekarang bekerja, boleh sama-sama tanggung. Kalau bini sekarang tak hulur-hulur, si Amat tu takkan mampu. Belanja sekarang besar".

Diam makcik tu. Sentap jugaklah aku rasa.
Sampai sekarang aku tak nampak dah kelibat dia. Gasak.
Mulut hansuang betul. Sedap anak tekak dia je mengutuk bekas menantu, padahal anak kau yang sengkek.
Mujurlah dapat menantu baru yang jenis tak berkira.
Itupun agaknya menantu yang nasihatkan suami celebrate Hari Ibu.
Nampak sangat memang dari sebelum kawen pun anak-beranak tak pernah sambut hari Ibu tu.
Kalau tak, kenapa baru sekarang nak merasa dapat hadiah?
Ada hati nak kondem bekas menantu, entah-entah kau pun tak pernah celerate hari ibu dengan mak mertua kau, lagiiiii mau demand macam-macam dengan menantu. Ceh!

Aku bukan apa, kadang-kadang some people kita kena bagi pencerahan biar pikiran dia tu berkembang sikit, boleh pikir di luar kotak.
Kalau tak, asyik nak mengkondem orang je keje.
Yang buruk semua anak orang, anak sendiri baik manjang, padahallll.

Memang ada mak bapak yang kalau hal buruk anak orang, bukan main cepat dia jaja.
Tapi anak sendiri punya buruk perangai dia justify kaw-kaw.
Padahal dia sakit hati juga dengan perangai anak dia, tapi sebab tak nak kalah punya pasal, sanggup dia menangkan anak dia.

That's why kalau hal rumah tangga ni sebaik-baiknya jangan libatkan sesiapa pun.
Nak cerita kat keluarga pasangan, belum tahu lagi dia nak dengar cerita kau.
Hal rumahtangga kita, jangan share kat keluarga sebab potensi bias tu ada.
Dapat kat family yang semangat 'kekeluargaan' luar biasa hebat, memang mencungaplah kau sorang-sorang.
Dah banyak dah cerita aku dengar, bila share kat keluarga, chances are masalah akan jadi lebih besar sebab ada batu api dari pelbagai arah.
Elok-elok boleh sette, dah jadi bercerai-berai.
Padahal benda boleh settle dalam bilik tidur je.

Adik-beradik, walau membesar bersama-sama, takkan sama dengan suami isteri yang tido sebantal.
Perangai sebenar kita hanya pasangan kita saja tahu, even mak bapak kita pun tak tahu sepenuhnya, let alone adik-beradik.
Tak ada rumahtanga yang tak ada masalah walau se-sweet mana pun gambar-gambar dorang up kat media sosial.
Masalah boleh menimpa sesiapa je.
Alangkan orang bujang hidup sorang pun ada banyak masalah, inikan hidup berdua.
Yang membezakan sesebuah rumahtangga dengan rumahtangga yang lain adalah bagaimana dorang menyingkapi masalah.
Kadang-kadang ujian rumahtangga ni buatkan hubungan suami isteri tu makin rapat.
Dorang jadi lebih intim selepas ditimpa masalah dan berjaya menghadapi masalah dengan sabar.
Tapi ada juga yang terpaksa bercerai. Punca, pelbagai.

Masalah rumahtangga ni berlaku hari-hari.
Yang nampak happy-happy kat FB tu entah-entah dah 2 hari tak bertegur dengan suami.
Tapi dia simpan sorang.
Selalunya bila ada masalah rumahtangga, kita anggap bila bercerita dengan orang, ringan sikit beban.
Belum tentu lagi derrr. Lebih banyak yang setelah bercerita, akhirnya menimbulkan masalah baru.
Biasalah, bila emosi tak stabil, kita tak boleh fikir dengan rasional, jadi tindakan kita selalunya tak konsisten.
Bila ada masalah dengan pasangan, jangan suka jual masalah kepada orang lain.
Orang luar tu tak duduk kat tempat kita pun.
Kalau cerita kau dapat kan orang yang rasional, insyallah dapatlah pencerhan.
Kalau dapat kat jenis yang lebih sudu dari kuah, memang tertonggeng la jadinya.

Elakkan melampiaskan masalah rumahtangga kat media sosial.
Aku kadang ngeri tengok some people terang-terang berbalas-balas status dengan ipar duai, dengan bekas suami, bekas isteri, dengan mak mertua.
FB ni media awam, urusan keluarga jangan siarkan secara terbuka, especially bila kau meroyan dengan ex-es.
Ada potensi timbulkan masalah baru.
Walaupun FB ada setting untuk privatekan status tapi selalunya bila nak merempan, jarang yang set ke private sebab masing-masing nak orang semua tahu.
Selalunya dalam kes-kes merempan macam ni, bila dah meleret-leret, orang luar dah boleh menilai letak duduk perkara sebenar.
Cuba tengok kebanyakkan masalah-masalah yang pernah viral.
A hencap B. B balas balik kat A. A tembak lagi. B pun taknak kalah kutuk lagi.
Lama-lama daripada orang simpati dah jadi menyampah.
Ujung-ujung orang meluat sebab dah takde beza, dua-dua pun nampak bingai.

Kalau boleh, tanggunglah beban masalah rumahtangga hanya dengan pasangan.
Jangan mengadu kat mak bapak [kalau boleh], especially mak bapak yang dah lanjut usia.
Bagilah mak bapak tu peluang menikmati usia tua dengan tenang.
Just mintak dorang doakan kita dengan pasangan.
Dorang dah cukup serabut menjaga kita dari kecil sampai besar.
Banyak dah dorang korbankan untuk besarkan kita.
Jangan bebankan dorang dengan masalah kita laki bini pula.

Bak pesan Mak Aji "Korang esok kalau dah kawen, tak tolong mama takpe. Jangan menyusahkan aku, cukup".

Tapi aku suka menyusahkan dia.
Nanti aku nak mintak dia buatkan lagi sambal bilis sekilo.

posted by Diana Ishak @ 1:51 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER