walk on wings, tread in air: Influencer di langit <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Influencer di langit
2020-05-29

Bulan puasa hari tu aku ada terbaca satu FB status dari seorang dokter yang share screenshot status someone yang mempertikaikan isu Covid-19.
The dokter tulis something like this "Kalau yang menulis tu ramai followers, memang payah sikit nak betulkan pemikiran dorang. Rosak negara".

Ada betulnya.

Influencer ada banyak followers di media sosial.
Mereka ni ada pengaruh yang besar terhadap followers.
Influencer termasuklah artis, model, selebriti, blogger, etc.

Orang yang berpengaruh macam influencer ada kelebihan untuk mempengaruhi orang lain, baik dari segi penampilan, gaya hidup, pemikiran, cita-cita, malah akhlak.
Ini menjadikan influencer seharus selektif dalam memilih content yang nak disiarkan kerana kesannya sangat besar.
Becoming an influencer bukan hanya mesti ada kekuatan untuk mempengaruhi, tetapi mesti ada pengaruh yang signifikan. Maksudnya, influencer mesti bagi impak positif.

Fenomena kehadiran influencer baru kat various platform sometime kita yang tengok ni jadi urut dada.
Yang buat prank ntah hape-hape, yang menonggeng-nonggeng, yang buat lawak takde sensitiviti, sampailah ke influencer yang terang-terang mempersendakan orang lain dan mengajak follower kecam-mengecam berjemaah.
Memanglah content-content macam ni senang dapat highlite.
Lagi banyak content merepek dan kontroversi kau buat, lagi ramai followers and subscribers.
But remember, you can move from having influence to having bad impact.
Jangan hanya nak kejar kemasyhuran sampai tak tahu tujuan.

Menjadi orang yang berpengaruh memang seronok.
Sebab itulah ramai yang bersaing untuk jadi orang yang berpengaruh, bersaing untuk tambah followers.
Sanggup buat macam-macam, asalkan jadi terkenal, followers bertambah, likes bertambah.
Ada yang sanggup beli followers, ada yang lebih tak bermaruah sanggup hack akaun orang lain yang ada banyak followers then use it for personal gain or sell it for profit.

Bak kata seorang ustaz yang aku dengar ceramahnya di You Tube bulan puasa hari tu, kita mungkin boleh terkenal di dunia, tetapi tidak semestinya terkenal di langit.
Di dunia ini sendiri sebenarnya ada banyak pengaruh langit yang keberadaannya kita tak tahu.
Dari situlah kita sepatutnya belajar kerana menjadi influencer penduduk langit itu kekal dibawa mati.

Salah satu contoh influencer langit yang ada di bumi, kita boleh tengok Kisah Nabi Musa dengan Nabi Khidir [cerita ni ada dalam Al-Kahfi].
Ustaz tu kata, Nabi Musa ni sangat cerdik.
Maunya tak cerdik kalau dalam masa pemerintahan Firaun pun dia masih boleh kumpul pengikut.
Padahal Firaun tu punyalah bengis, berkuasa, siap mengaku Tuhan tapi walaupun macam tu, Nabi Musa masih lagi dapat influence orang lain untuk jadi pengikutnya.

Tapi Allah nak tunjuk kat Nabi Musa, sehebat-hebat kau, ada yang lebih hebat dan lebih pandai dari kau.
Maka Allah hantar Nabi Musa untuk belajar dengan Nabi Khidir.
Zaman kita skolah dulu mana ada nama Nabi Khidir dalam senarai 25 Rasul dan Nabi yang wajib diingat? Takde.
Tapi ternyata ketokohan Nabi Khidir ni, even jiran dia pun tak tahu.
Nabi Khidir penampilannya macam orang biasa tetapi dia ada keistimewaan di sisi Allah bahkan ilmunya lebih tinggi dari Nabi Musa.
Boleh refer Al-Kahfi untuk tahu kisah ni.
Secara ringkasnya, Nabi Musa terkesima dengan sikap Nabi Khidir.
Bermula dengan Nabi Khir sengaja tebuk lubang kat perahu nelayan miskin, kemudian Nabo Khidir membunuh sorang budak yang tengah main-main, hinggalah Nabi Khidir membaiki sebuah bangunan yang hampir roboh di sebuah kampung yang terkenal dengan orang-orang yang tak mahu bertaubat.

Bila sebut pasal Nabi Khidir ni, dikatakan baginda adalah di antara 4 Nabi yang maish hidup.
Tak tahulah sejauh mana kebenarannya tapi based on tugas-tugas para Nabi, Nabi Khidir ni diamanahkan oleh Allah untuk mengajar ilmu hikmah kepada wali Allah.
Itu tugasnya.
Boleh jadi atas sebab itulah dipercayai Nabi Khidir masih hidup.

Aku pernah cerita dalam post umrah aku yang lepas-lepas, tak ingat umrah yang ke-berapa, tapi ada satu kali tu tengah bertawaf aku perasan depan aku ada sorang orang tua yang nampak macam tua sangat.
Bongkok satu macam, tapi dia gagahkan diri bertawaf.
Amazingnya, keliling orang tua tu lapang, seolah-olah ada space untuk dia bergerak.
Aku tengah bertawaf, mulut taki henti-hentilah berzikir tapi dalam hati aku terdetik juga "Gigihnya orang tua ni bertawaf walau dah terbongkok-bongkok".
Selalunya kalau tengah bertawaf ni, aku suka mencilok celah-celah orang, malas nak jalan slow-slow.
Tapi hari tu aku follow je orang tua tu. Aku takut dia kena rempuh jadi biar aku berjalan belakang dia.
Tapi aku habis tawaf dulu, lepas tu tak jumpa dah.
Aku cerita kat Mak Aji, pastu Mak Aji kata "Manalah tau itu Nabi Khidir sebab Nabi tu hidup lagi orang kata".
Takkanlah orang macam aku boleh jumpa Nabi kan, tapi takpelah, pengalaman baru di sana.
Semoga niat aku nak hadang dia daripada dirempuh akan jadi hujah aku di akhirat nanti.

Influencer langit yang ada di bumi masih ada di kalangan kita, cuma kita tak perasan sebab mata kita mudah melihat pada yang majoriti.
Kita lebih pandang kuantiti.
Nabi Khidir adalah bukti bahawa mempunyai followers yang ramai tidak memberikan apa-apa makna SEKIRANYA kita sebagai influencer tak membawa followers kepada kebaikan.
I myself see it depends on each individual - apa tujuan kita menjadi influencer.

Contohnya someone yang nak serius ber-blogging atau nak jadi someone yang berpengaruh di platform media sosial yang lain.
Jumlah followers ada makna tersendiri.
But for me, what is far more important is who our followers are, bukan jumlah follower.
Aku tak kata jumlah folowers tak penting lansung, but the value everyone places on these numbers needs to be reconsidered because the numbers don't always tell the full story.

Sekarang ni ramai-ramai yang follow tu belum tu lagi genuine, some of them are surveilance camera.
Daripada kita concern tentang berapa banyak orang likes, berapa banyak orang share, berapa banyak followers kita ada, lebih baik fokus pada sejauh mana tulisan kita menjadi ibadah di sisi Allah.
Biarlah tak banyak like pun, biarlah tak banyak orang share pun, after all yang membolak-balikkan hati manusia pun Allah saja.
Allah selalu ada cara untuk memanjangkan tulisan kita kepada orang yang tepat, insyallah.


posted by Diana Ishak @ 12:38 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER