walk on wings, tread in air: Boleh tak kalau perigi cari timba? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Boleh tak kalau perigi cari timba?
2020-05-14

Dalam zaman yang serba moden, rupanya masih ramai perempuan yang merasa terpaksa [maybe dipaksa?] untuk berkahwin dengan pasangan yang mereka tak suka, atas dasar tradisi, budaya, kehormatan keluarga atau keturunan.
Memang jodoh itu sebahagian daripada misteri, hanya Allah saja yang tahu misteri jodoh.
Parents, especially mothers, will be very happy when their daughters get a suitable match (sekufu). Therefore, ramai parents berusaha untuk cari calon untuk anak perempuan mereka.
Harapannya, anak perempuan tu akan bahagia fizikal dan mental bila berumahtangga nanti kerana "orang tua lebih makan garam. Jadi orang tua lebih tahu siapa yang sesuai untuk dijadikan pasangan".

But in practice, bukan sikit perempuan yang tak bahagia dengan perkahwinan yang diatur oleh parents.
Termasuklah salah sorang blog reader aku ni ha.
Tu pasal aku tergerak nak blog about this.
Tapi maaf, email dia tak izinkan untuk share.

Islam adalah agama yang dipercayai sempurna dalam menguruskan isu jodoh ni.
Dalam Islam, menghormati ibubapa, especially ibu sangat dihargai.
Rasa hormat kepada ibu lebih tinggi daripada ayah kerana banyak pengorbanan ibu dalam membesarkan anak, dari dalam rahim sampailah ke besar.

Islam juga menjunjung tinggi martabat perempuan.
Hak perempuan diletakkan dalam kedudukan tinggi dalam Islam, termasuk isu memilih pasangan.
Perempuan diberi kebebasan untuk memilih pasangannya.
Macamana sekalipun mak ibubapak nak memadankan anaknya dengan calon suami, mesti dapat persetujuan anak perempuan tu sendiri.

Mana hadisnya?

"Tidak boleh menikahkan seorang janda sebelum dimusyawarahkan dengannya dan tidak boleh menikahkan anak gadis sebelum meminta izin darinya." Mereka bertanya, "Wahai Rasulullah, bagaimana nak tahu jika dia [gadis] mengizinkan?" Baginda menjawab, "Dengan ia diam". [Bukhari,  5136 dan Muslim, 1419].

So ladies, kau janganlah diam bila mak bapak kau tanya setuju ke tak?
Kalau taknak, kena cakap. Bak kata Ahmad Nisfu "Cakapppp".
Tak salah pun kalau kita nak kata tak setuju because Rasulullah saw dah ajar.
Bila kau diam, itu tanda setuju. Jadi, tak boleh nak salahkan mak bapak kalau sesuatu terjadi pada rumahtangga.
Tak boleh nak salahkan mak bapak "Ini semua sebab mak yang suruh saya kawen dengan dia!".
No. Tak boleh salahkan mak bapak je, kita pun salah sekali sebab this is our future.
Kenapa bulat-bulat serahkan pada orang lain untuk tentukan hala tuju masa depan kita?

Hadis Rasulullah saw ni sangat powerful.
Nak tunjuk kat kita betapa besarnya penilaian Islam terhadap hak seorang perempuan, sampaikan kedudukan mak ayah yang sangat besar sehingga rahmat Allah terletak pada keberkatan mereka, itupun tak menjadikan mereka boleh paksa anak perempuan berkahwin tanpa persetujuan anak itu sendiri.
Power tak powernya hadis ni.

Dalam isu jodoh ni, women are seen as more risky sebab "due date" perempuan singkat berbanding lelaki.
That's why lelaki lebih relax, 40 tahun pun boleh lagi.
Tapi kalau perempuan, umur 40 dah macam-macam risiko kesihatan - risiko bersalin, menopause, penyakit.
Berbeza dengan lelaki, dorang ni subur sepanjang masa.
Kalau bukan jenis perokok atau tak main dadah, maka takyah risau pasal anak, insyallah sperm sihat.

Kebanyakkan perempuan malu nak start dulu.
Masing-masing nak tunggu lelaki start tapi yang lelaki tak start-start.
Hakikatnya tak semua lelaki berani nak approach. Ada yang pemalu.

Jadi soalannya boleh ke kalau perigi cari timba?

Boleh. Apa pulak tak boleh.
Yang tak boleh tu kalau kau cari laki aku.
Hat tu nanti aku hempuk dengan timba.

Kalau tengok sejarah kisah cinta agung zaman Rasulullah saw, Fatimah, anak Rasulullah mencintai Ali dalam diam.
Tapi cuba tengok Khadijah, dia tak tunggu Rasulullah saw.
Dia sendiri confess.
Cara percintaan kedua-dua orang ni berbeza tetapi yang pasti kedua-duanya tetap libatkan Allah dalam urusan jodoh.

So, nak jadi macam Khadijah atau Fatimah, terpulang.
Cuma kalau nak jadi macam Khadijah, janganlah kau menggeletis sangat sampai lelaki tu rimas and meluat.
Lelaki menyampah dengan perempuan yang tergedik-gedik, macam kemaruk sangat nak berlaki.

Allah ciptakan semua makhlukNya berpasangan dan semua manusia ada jodohnya, bergantung pada ikhtiar manusia itu sendiri atau takdir.
Oleh kerana jodoh adalah mutlak [dah jadi ketentuan Allah], kita cuma dapat menerimanya.
However kita boleh usaha untuk menjemput jodoh dengan sungguh-sungguh, contohnya solat Hajat.

Ustaz aku ada cakap, berjodoh atau tak, tetap sebuah ujian.
Yang tak berjodoh, ujiannya hidup tanpa pasangan.
Yang berjodoh, ujiannya dengan masalah rumahtangga.
At the end yang Allah tengok tetap pada bagaimana kita berdepan dengan ujian.
Ada orang semakin lambat jodoh, semakin banyak dia berikhtiar, bersedekah dan berdoa untuk dapat jodoh.
Ada orang lain pula semakin banyak masalah rumahtangga semakin kerap mengadu pada manusia berbanding Allah.

Rasulullah saw bersabda "Tidak ada yang dapat menolak takdir [ketentuan Allah] kecuali doa dan tidak ada yang dapat menambah umur kecuali berbuat kebaikan" [Tirmidzi].

Berdasarkan hadis ni [ada banyak lagi hadis lain], tugas kita hanyalah ikhtiar sungguh-sungguh, be it mencari jodoh atau mempertahankan jodoh.
Doa banyak-banyak dan serahkan sepenuhnya kepada ketentuan Allah.



p/s : Special price untuk Combo Deal Pure Effective KLIK SINI.
Promo 14 & 15 May only.

posted by Diana Ishak @ 3:36 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER