2020-05-13

Ada had dan sempadannya




Mula-mula nak say thank you yang hantar survey form.
Aku tutup dah form tu sebab lama-lama dia dah jadi seram.
Respond yang masuk menderu-deru, ingatkan bagi one word je.
Rupanya ramai reader aku berpotensi jadi novelis, suka menulis panjang-panjang juga.
Terlampau banyak puji-pujian sampai aku seram.
Benda puji ni takleh banyak, nanti niat lari. Jadi, aku tutup suvey. Cukuplah tu.
Nanti kendian aku cerita kenapa aku buat survey tu.

Ok now aku nak cakap pasal setting boundaries.

Ramai orang tak pasti kat mana dia punya had.
Bila kita tak dapat identify kat mana had diri sendiri, risiko untuk dipengaruhi oleh apa orang kata tentang kita, adalah tinggi.
Ketika kita constantly risau tentang cakap-cakap orang tentang kita, maknanya, kita ada masalah menentukan had atau boundaries.

Tak dinafikan, semua orang suka kalau dirinya disukai, dihargai.
Kita suka kalau talent kita dipandang, dipuji.
Kita seronok bila orang bercakap yang bagus-bagus tentang kita.
However bila kita mula bergantung pada apa yang orang lain fikirkan tentang kita, dan kita jadikan pendapat positif mereka sebagai satu tanda aras, dan kita menyesuaikan diri untuk hidup sesuai dengan harapan orang lain - we are in trouble.
Bila kita serahkan kuasa kita kepada orang lain untuk menentukan apa kita patut buat, apa kita patut jadi - kita akan hilang jati diri.

I made a mistake of not understanding this fully before making a name of myself on social media, and I paid the price.
Dulu, aku adalah someone yang ambil kisah apa orang cakap pasal aku.
Kalau ada hate comments, aku akan usaha untuk bagi penjelasan why this, why that.
Because aku faham some people slow learner [eh!], maybe dia tak dapat tangkap apa maksud aku.
Takpe, I am happy to explain things.

Until at one point aku rasa letih la nak meng-explain 24 jam when other people helok je faham apa yang aku sampaikan tapi there were couple of people yang seakan-akan benak.
Balik-balik dia je yang tak faham.
So, I stop explain things. Lantak kau situ.
Because pendapat orang lain selalunya bukan tentang apa yang kita percaya, tetapi apa yang dorang percaya.
Apa yang dorang percaya may be tak boleh pakai untuk kita, dan sebaliknya.
Dorang mungkin ada pendapat sendiri but I'm the only person who knows what is best for me.
So I decided to be who I want to be from my own perspective.

Nak keluar dari kebiasaan tu memang tak senang sebab kita dah terlampau blend dengan cara hidup "nanti apa orang lain kata".
Tapi percayalah, kalau kita nak grow, bukan semua cakap-cakap orang kita kena ambil peduli.
Now aku dah semakin faham betapa pentingnya set boundaries yang jelas samada untuk diri sendiri ataupun bisnes.
Kena tahu apa prioriti kita, apa yang kita boleh buat dan apa yang kita tak boleh [tak nak] buat.

Again, I learned this the hard way.
Dulu masa aku rajin merepek-repek kat blog, nothing was off limits.
Aku banyak buat free iklan and free promosi untuk business orang lain.
Niat aku ada 2 :

- nak tolong orang yang berbisnes sebab aku tahu bisnes is not easy.
- nak kurangkan masa aku mikir apa benda nak update kat blog.

Tapi rupanya ada orang yang jenis tak patut ditolong.
Dah la kita bagi medium blog kita untuk iklankan business dia, free pulak tu, tapi dia buat kita macam macai dia.

"Boleh tak tambahkan caption ni...."
"Gambar tu tak berapa cantik, boleh tak tukar ke gambar ni.."
"Boleh tak gambar yang nombor 2 tu highlitekan tentang....."
"Boleh tak tukar sekarang, cepat sikit ya"

Dah macam dependant terus kat aku pulak gayanya.
Tu belum lagi bila business dia krik krik krik, tiba-tiba nak salahkan aku.

"Patutnya awak naikkan post saya tu waktu siang, bukan malam. Malam tak ramai orang baca blog. Orang tengok tv".

Dear, this is my blog so I blog whenever I want to.
Bila aku bolayan, dia kata aku tak ikhlas tolong.
Ah, sukati kau.

So I had to set limits on what I was willing to do.

Ok yang ni part yang best.

When people were used to get things from me for free at any hour of the day, now when aku kata I don't do free advert anymore - sentap.

Bila aku bagitau rate aku - senyap.

Ada juga yang reply "Mahalnya! Biasa kalau blogger buat iklan cuma......."

Lah, dah tu awat tak pi kat blogger tu je.
Ini bukan beli roti Gardenia dik, semua kedai letak harga sama. Adehh.

Mesti ada yang tanya kenapa aku tak set boundaries ni awal-awal lagi?

Ok, sejujurnya aku ingatkan mengiklankan bisnes orang secara free is a way of me saying thank you sebab sudi baca blog aku.
Lagipun aku faham the struggle membina bisnes ni.
Orang minta aku iklankan business, aku anggap it's a compliment.
Maknanya blog aku adalah platform yang besar to them untuk iklankan business, so why not?
Lagi senang kerja aku, tak payah aku pikir apa nak blog on that day.
Waktu ni aku tak tahu keperluan untuk set boundaries, sebab belum terkena kan.
But I know now, and I'm doing my very best to be firm about my limits.

Now, aku dah tak buat free advert lagi, apetah lagi free review.

[free advert and free review berbeza, ya. Advert tu aku tepek je kat blog. Kalau review, aku akan go thru the business details atau try their product]

Walaupun aku dah tak buat semua tu secara percuma, I'm still all about servant leadership.
But that doesn't mean aku tak boleh say no pada perkara yang aku tak nak.
Ada perkara yang aku kena cakap 'no', ada yang aku boleh consider.
Nak say 'no' ni pun quite challenging juga sebenarnya.
Somehow akan patah balik pada "apa orang lain kata".
Bila kita memikir apa orang lain kata, maka kita tak sampai hati nak say 'no', dan the cycle berpusing-pusing kat situ, tak stop.

The thing is, kita tak boleh please everyone.
Manusia kalau nak bercakap, dia akan bercakap.
Dan kebanyakkan pendapat orang tentang what you should do selalunya berdasarkan what they want from you, not what is best for you.
So now aku dah set boundaries, supaya aku hidup tenang.

Ini list non-negotiable aku :

Yang pertama, aku takkan guna platform aku, be it blog, FB atau IG untuk influence people beli apa-apa sebelum aku sendiri try, atau aku sendiri suka the product/service.
I will be honest in my reviews of products I love.
Yang aku dah cuba tetapi kurang berkenan, aku takkan review.
Masa aku buat Nuffnang dulu, post Dutch Lady kot, aku terang-terang bagitau "Aku tak minum coklat, aku suruh Redza try. Redza kata sedap".
Artikel tu aku kena ubah berkali-kali atas permintaan client.
Ya Allah berat betul rasanya nak ubah sebab aku memang tak minum coklat kot, nak buat macamana.
Then aku delete terus Nuffnang dari blog supaya aku tak perlu review something yang aku tak berkenan.

Yang kedua, aku takkan guna platform media sosial aku untuk share program charity unless aku sendiri dah support with my personal giving budget, atau aku kenal team NGO-nya.

Yang ketiga, aku hargai kerja orang, jadi aku akan bayar mereka.
Jadi, aku juga tak nak work for free.
I have my rate for speaking, writing, influencing and coaching.
Satu-satunya yang free adalah apa yang aku tulis kat blog, IG and FB.

Yang keompek, I will share the imperfect version of myself online and offline.
So tak perlu susah-susah nak cari kat mana flaws aku. Memang ada.

Yang kelima, aku baca semua komen and emails [mana yang aku terima lah, yang masuk spam box aku tak check].
However, nak mereply semua agak mustahil.

Yang keenam, aku akan delete [without response] komen, PM, DM atau email yang hurtful and direspectful.
Why? Because this is my non-negotiable rules 😉.

Aku noticed bila aku ada list non-negotiable ni, aku jadi lebih senang buat keputusan.

Bila someone minta aku coach dorang for free, non-negotiable list ni mengingatkan aku yang aku tak boleh buat benda tu.

Bila someone minta aku share kawan dia punya cousin punya adik GoFundMe link, list non-negotiable ni akan ingatkan aku I don't do this walaupun the cause is a good one.

Bila someone ada PMS pastu tetiba bantai aku kat media social just because dia rasa dia perlu kondem aku terang-terangan, list non-negotiable akan remind aku to just delete the comment without worry.

My feed, my choice, my boundary.






Ini official naik esok di FB XZIZ Biotech tapi untuk blog readers, aku umumkan awal. Nak beli today pun boleh. Tapi whatsapp SINI.
Untuk makluman, Pos Laju last pickup 18 May. So kalau nak sampai cepat, order cepat.
Letak siap-siap sebotol depan pintu rumah untuk raya nanti. Ni bukan aku pesan, PM yang pesan.