walk on wings, tread in air: Covid-19 tak akan hilang <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Covid-19 tak akan hilang
2020-05-18

A few days ago, WHO keluarkan statement bahawa Covid-19 tak akan hilang dari dunia.
Risau juga dengar, seolah-olah itu hint bahawa vaksin macam tak nampak bayang nak ada.
Tapi, insyallah akan ada penawarnya.
Cuma bila WHO cakap macam tu, aku rasa strain Corona dah mula berevolusi.
Virus yang semakin lama hidup, dia akan develop satu resistancy pada treatment.

Dulu aku buat research menguji kerintangan strain bacteria pada racun.
Bacteria yang sama aku letak pada racun rumpai pada concentration yang berbeza-beza.
Mula-mula aku letak 1ppm racun. Ada bacteria yang mati, ada yang hidup.
Bacteria yang hidup ni aku ambil dan increasekan racun ke 5ppm.
Ada yang mati, ada yang masih hidup.
Bacteria yang hidup ni aku dedahkan pada concentration racun 10ppm pula....dan seterusnya.

Ternyata, sampai ke 50,000ppm pun masih ada bacteria yang hidup, tapi koloni dah tak besar sangat.
Maknanya dah tak banyak bacteria yang boleh hidup sampai concentration racun yang tinggi, tapi ada yang survived.
Bacteria yang survived ni aku extract DNA dia, ternyata dia dah develop satu strain yang membuatkan dia resistant pada racun.

So bila WHO keluarkan statement tu, aku syak the researchers dah found out strain Corona dah mula berubah.
Maksudnya the virus dah berevolusi menghasilkan strain yang lebih strong.
Sebab itulah penting kita duduk rumah diam-diam kalau takde keperluan penting untuk keluar.
Sejak kerajaan bagi PKPB, dah meriah sangat kat jalan tu.
Siap berlonggok-longgok dalam mall anak-beranak bershopping.
Kita ni patutnya ikhtiar selagi boleh supaya virus ni mati cepat, ini tak.
Kita pulak yang memangkin dia makin merebak, lama-lama dia semakin rintang dengan treatment.
Aku takut one day, hand sanitizer 70% pun dah tak lut, kena mandi alkohol terus, nak ke?

Walau macamanapun, sejak 2 bulan kita terkurung ni, banyak sebenarnya hikmah.
Itupun kalau kita nak renungkan.
Tidaklah maksudnya lebih baik corona ni stay, cuma boleh jadi ini tempoh manusia berubah.

Contohnya kehidupan sosial manusia benar-benar terlucut akibat coronavirus.
You like it or not, kita terpaksa jadi makhluk individualistik yang nampak seperti mementingkan diri sendiri dan tak ambil berat orang lain.
Bayangkan kalau pakai mask, senyuman kita pun tak dapat 'dinikmati' oleh orang di depan kita.

Is this insanity sane for now?
Yes, like it or not we have to admit that, and start getting used to it.

Until when?

Entah.

Masih terlalu awal nak bertanya soalan tu.
Anggaplah ini sebagai satu teguran dan nasihat berharga untuk kita-kita yang selama ni too concern dengan penampilan wajah, kecantikan, sampai kita lupa ada perkara-perkara lain yang lebih baik dan lebih penting untuk kita tonjolkan.
Penampilan fizikal, wajah cantik, wajah hensem, wajah comel, wajah popular, wajah menggoda, wajah-wajah kekayaan yang dulunya tak jemu dipandang, now dah jadi sederhana sebab tertutup dengan mask.
Berbahagialah bagi sebahagian manusia lain yang tidak terlalu mementingkan 'wajah' kerana kebaikan dan senyuman ikhlas di wajahnya akan tetap manis walaupun separuh dari wajahnya tertutup dengan mask.

Memang powerful coronavirus ni.
Maunya tak, kalau sampai kiblat kita pun ditutup, disterile.
Jemaah umrah dipulangkan, jemaah haji dilarang masuk.
Ekonomi dunia jadi slow.
Urusan jual beli tak serancak dulu.
Penyakit ini tak kenal siapa - lelaki, perempuan, tua, muda, kaya, miskin, pegawai, orang bawahan - semua orang infected.
Penularannya menembusi antara negara.

Tapi macam yang aku cakap tadi, di sebalik setiap kejadian, ada hikmah.
Dari sisi buruk kita dapat tengok perangai buruk dan busuk hati manusia.

Yang macamana?

Yang melawan pihak berkuasa.
Yang pandang rendah ilmu para saintis dan dokter.
Yang sakit hati orang lain dapat lebih.
Yang claim produk dia boleh ubati Covid-19.
Yang memandai-mandai jadi saintist buat hand sanitizer sendiri.
Yang jual mask harga Tel Aviv.
Yang menayangkan kebodohan di internet bila 'berjaya' lepasi halangan.

Benda buruk ni kalau kita nak hujahkan, memang sampai 2 kali raya puasa pun tak habis.
Jadi, lebih baik kita perbesarkan hikmah.
Banyak sebenarnya hal positif yang dapat diambil dari kejadian ni.
Kemerosotan ekonomi, urusan jual beli yang slow - memang ini tempoh yang sukar, tapi boleh jadi inilah waktu terbaik untuk kita bermuhasabah.

Selama ini kita selalu ambil mudah dengan perkara-perkara kecil, bahkan lawan yang kecil.
Kita mudah pandang rendah pada orang yang lebih rendah dari kita.
Nah! Allah hantarkan lawan yang betul-betul kecil sampai tak nampak dek mata kasar.
Dan kekuatan virus ni masih belum mampu kita lawan. Ubatnya takde lagi.
Bahayanya juga lebih dahsyat daripada tsunami, gempa bumi, atau banjir besar.

Melihat 'matinya' banyak aktiviti dalam negara membuatkan kita mesti sedar yang kemewahan dan kemegahan yang kita tatang rupanya tak kekal.
Even teknologi, ekonomi dan kekuatan military yang menjadikan sebuah negara kelihatan hebat, pun dah jadi bergoyang.
Allah sedang menunjukkan kuasaNya kepada kita.
Kita yang dulu merasa kejayaan yang kita capai adalah kerana usaha, kebijaksanaan dan teori kejayaan kita.
Now Allah tunjuk tak ada kehebatan di bumi yang dapat menandingi kehebatanNya.
Sesiapa saja ada peluang yang sama untuk dijangkiti Covid-19.
Inilah masanya kita renungkan apa yang telah kita lakukan selama ni.
Gaya hidup yang berlebihan mungkin harus dinilai semula.
Boleh jadi ketika kita sibuk dan fokus mengejar dunia, kita dengan tak sedar memandang ringan aspek ibadah.

Ramadhan kali ni sangat berbeza.
Boleh jadi ada yang merasa inilah Ramadhan yang paling menenangkan, ada juga yang rasa Ramadhan kali ni paling menyesakkan.
Yang pastinya Ramadhan kali ni kita diajak untuk mendekatkan diri kepada Allah, menyendiri, dan menarik diri dari hiruk-pikuk kebiasaan dunia.
Mudah-mudahan dalam tempoh ni, kita banyak mengintrospeksi diri.
Seorang hamba yang banyak bermuhasabah akan lebih mengenal dirinya sendiri.
Insyallah bila musibah ini selesai, kita muncul dengan target dan peribadi yang baru.


posted by Diana Ishak @ 12:52 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER