walk on wings, tread in air: Branding Diana Ishak <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Branding Diana Ishak
2020-05-12

Sebenarnya hari tu ada orang mintak feedback aku pasal kes tudung Duck yang katanya copy idea and konsep dari brand lain.
Lama sangat terperap email tu terus terlupa. Ni baru teringat.
Aku tak sure apa kesudahannya cerita ni. Settle dah kot sebab takde bunyi apa-apa dah.
Ok aku tak berminat nak bagi feedback pasal the kes - samada ciplak, copy atau whatever you call it.

Nope, bukan aku favor pada Vivy atau Duck.
Aku takde Duck pun dalam tangan - aku pernah beli shawl tapi lepas tu semua aku jual balik sebab aku beli bukan nak pakai, just nak tengok material je [sejenis malas nak pi store].
Aku ada satu planner/diary Duck - yang aku tak guna juga sebab main reason aku beli dulu because nak tengok dalamnya macamana.
Post kali ni aku lebih berminat nak cerita pasal branding - but I promise, post ni ada kaitan dengan kes yang berlaku.

One thing we might not have considered is siapa yang akan kita letak as 'wajah' jenama kita.
Ini sebenarnya antara perkara paling awal yang perlu dipertimbangkan sebelum launch bisnes.
The obvious answer is us. Lagipun, itu brand kita.
Tapi tak bermakna kalau produk kau nama DIANA ISHAK maka kau kena letak muka kau kat seluruh packaging tu.
You can still name your product whatever you want and package them in whatever way yang kau rasakan patut.
Cuma, sebagai cadangan, kalau kita nak kita dan product blend in together, maybe boleh consider letak nama atau muka kita pada packaging.
Trick ni bagus untuk those yang belum dikenali ramai tetapi nak berbisnes.
Because membangunkan bisnes dengan semata-mata produk sahaja, susah.
Kalau blend diri kau and product, lebih senang.

Dalam kes tudung Duck baru-baru ni, that is why shawl Duck lebih boom berbanding the other shawl walau katanya dah release 2 tahun lebih awal.
Walaupun katanya Duck copy design and konsep yang sama dengan the actual owner, tapi orang tak perasan sangat the same design and konsep pernah released earlier, until-lah the pemilik asal bukak mulut.
Itulah kelebihan bila kita blend diri kita dalam brand yang kita carry.
Orang akan ingat brand kita lebih kerana orang kenal the person behind the brand.

Jangan salah faham tau maksud aku ni.
Ini tak bermakna aku membenarkan plagiat/copy/ciplak berlaku. That is another story.
Hat aku cerita ni pasal how personal branding boleh buatkan produk kau lebih mendapat tempat.

Masa baju peplum aku kena ciplak dulu, ramai blog readers inform aku.

"Baju Kak Di kena copy".

"Ini baju Kak Di lah, pemilik asal!"

"Nak tiru pun agak-agak lah, ini baju Kak Di kot".

Tu belum lagi yang plagiat blog post aku.
Yang ni lagi dasyat, memang cepat betul sampai kat aku.
Asal ada kes plagiat je mesti ada yang bagitau aku.
Gambar-gambar rumah aku kena plagiat pun ada yang inform aku.

Kat sini dah jelas nampak brand KAK DI atau DIANA ISHAK tu lebih menyerlah dari brand-brand yang aku carry.
Orang lebih ingat brand DIANA ISHAK berbanding Fleur by Mrs Him.
Sampaikan dulu ada orang tak tahu GreenAard tu aku punya, dorang ingatkan aku endorser je.

Ini adalah antara kesalahan yang aku buat.
I built my business that took off without my name attached.
I created the brand.
I developed the brand.
Aku siang malam usahakan the entire process.
I am the voice of my own brand.
And yet I didn't think enough of myself as the owner to attach my name to it.

I thought I was being humble - letak nama and muka sendiri kat produk macam poyo sangat rasanya.
Atau sebenarnya aku memang tak nak letakkan diri aku di depan brand yang aku carry. Aku lebih suka bergerak di belakang.
So dalam bahasa mudahnya it was 100% my fault bila orang confused "Eh? GreenAard ni akak punya ke?"

Luckily, aku membina nama DIANA ISHAK lebih awal.
Since 2006 aku bina nama ni [Green Apple], so when my online business took off in 2015, orang beli sebab DIANA ISHAK, bukan sebab GreenAard.
Jadi, ada sikit kelebihan kat situ walaupun GreenAard tu takde nama aku.
Same goes to Fleur by Mrs Him, takde nama aku tapi sebab orang kenal aku, jadi ada sambutan.

Last week, aku buat Personal Branding talk kat zoom atas invitation sorang IG follower yang minta aku share stories and ideas.
Ini memang terkejutlah, sebab aku ingatkan aku share dengan dia je, rupanya ada 7 orang standby nak dengar sekali.
Dah la aku tak prepare apa-apa pun, ingatkan nak sembang-sembang gitu je, sekali jadi speaker rupanya.
Alhamdulillah, aku happy dapat share sedikit sebanyak experience kepada 7 orang startups.

This is what aku bagitau dorang - kalau belum dikenali, maknanya kena usaha lebih sikit untuk membangunkan brand - which bagi aku agak susah.
Tetapi susah tak bermakna tak boleh, kena kerja keras sikit.
Aku dah lalui phase ni masa membangunkan XZIZ Biotech.
Waktu tu, customers yang biasa berurusan dengan aku, takde masalah sebab dorang kenal aku, tahu cara kerja aku, jadi urusan jual beli smooth.
Tapi untuk new customer, dorang tak kenal aku.
Dah lah tak kenal aku, bila tanya company you apa? XZIZ Biotech.
Apa tu? Tak pernah dengar pun?
Then bila dia tanya brand company apa aku carry?
Aku sebut 10 jenis brand, satu pun dorang tak pernah dengar.
Yang ni lojiklah sebab company aku new so brand-brand yang aku carry pun mestilah baru juga.

Memang tough gila masa ni.
Dengan tak cukup rest-nya, dengan penat ke sana-sini, dengan duit habis banyak, dengan menangis almost every other day sebab stress gila - lengkap se-pakej.
Tapi tough-tough pun, blog tetap berupdate guyssss. Hahaha.

Nak membangunkan bisnes dengan diri kita takde orang kenal, perlukan kerja yang banyak.
Almost 2 years jugalah aku nak pacakkan nama XZIZ Biotech ni di lab-lab universiti.
Kena banyak bergerak, tu pasal kejap-kejap aku outstation, kadang tu takde projek penting pun tapi aku outstation juga sebab nak tunjukkan muka.
Lama-lama, customer terus ingat aku.
Kalau sebut DNA analysis - Diana.
Sebut Halal analysis - Diana.
Memang dua benda ni aku tekankan lebih so that nampak berbeza dari competitor lain.
Sampailah ke tahap dorang ingat aku lebih dari nama company.
Bila aku dah tak buat Biotech business, sesekali terserempak dengan customer lama, dorang masih ingat aku yang buat projek Halal, aku yang buat DNA analysis.

The truth is, meletakkan diri kita bersama-sama dengan our product is one of the smartest things we can do for our business.
Because people tend to trust a person more than they do a brand name.
Cuba kita fikir.
Kenapa kebanyakkan company hire celebrities jadi spokesperson instad of product specialist/advocates?
Padahal product specialist lebih faham produk, lebih mudah untuk explain things. Why?
Because it's human nature to trust people we "know" more than we do strangers.

Cuba tengok Oprah.
Apa je product dia recommend, semua selling fast.
Sebab people percaya apa yang dia suggest is going to be good.
Tapi semua ini akan jadi smooth provided kau seorang yang meyakinkanlah.
Meyakinkan tu maksudnya kau really faham the product, kau menggunakannya and kau boleh explain things in and out.
Bukan setakat selfie, calit-calit and done. Esok selfie and calit-calit product lain pulak.
Ini nak menjahamkan bisnes lagi ada.

Recognizable faces and names sell stuff - ini cara paling senang.
That's why bisnes yang kedua-dua ini berjalan seiring, walau dalam tempoh PKP, bisnes masih lagi jalan, contohnya Duck ni lah.
Neelofa pun jalan juga tapi Neelofa ni busines model dia berbeza, dia ada agen, dia ada shopee, dia ada Lazada [kalau tak salah].
Tapi Duck ni medium dia satu je, no agents pulak tu dan this brand sells sebab Vivy.
Kalau Duck tu dicarry oleh orang lain, impak dia mesti berbeza.

Even kalau company takde spokesperson, sebagai pengguna we naturally seek out someone yang kita boleh associate dengan the brand.
We tend to purchase from people rather than companies, especially online sales.
Contoh paling mudah GreenAard and Diana Ishak.
Kalau aku open order di blog atau IG, memang kurang sikit lah kerja admin-admin aku menjawab whatsapp.
Dorang akan dapat request semua dari customer dari FB and website GreenAard sahaja.
Yang kenal aku lebih suka berurusan dengan aku sebab they can tanya macam-macam soalan.

Lagi satu contoh - Apple.
Ada sebab kenapa orang obses dengan Steve Jobs.
Because connecting excellent product to a person buatkan kita lebih rasa connected dengan apa yang dijual, berbanding connecting product to a company.
Orang suka Apple sebab Steve Jobs. Dia dah jadi integral part of Apple's story.

Walaupun kita letakkan nama yang strong pada product, please consider letakkan your personal identity as part of your brand.
Muka kita, nama kita, karakter kita, personality kita, suara kita dan cerita kita can do a lot to convert your efforts into sales.
That day masa aku buat online training tu, ada sorang tanya penting tak create logo and konsep business.
Yes, itu penting. Tetapi, logo, color, konsep - ini semua brand identity, bukan the brand itself.
Your brand is not your logo.
Your brand is what people say about your business [and you] when you are not around.

Sebab itulah bila orang kata entrepreneurship is easy, boleh dapat duit banyak - aku nak gelak sambil memuntahkan kahak ke muka beliau je rasanya.
Aku tak berapa berkenan orang yang treat business as jalan mudah nak jadi kaya.
Especially yang umpan downline dengan sekian-sekian income bulanan. Please lah!
Hakikatnya tak semudah itu.
Yes, jual product orang lain yang ada nama memang easier but that does not mean it's easy.
You have to make the business/product a part of your brand.
Hat ni tak ramai nak buat. Dia cuma nak jual je. Dia takde rasa nak letakkan diri dia sebahagian dari brand tu.

To small business, dengarlah cakap aku ni.
You are the secret recipe.

Toksah bandinglah dengan company-company besar and big players yang dah buat multi million money.
Dorang dah besar, dorang boleh buat kaw-kaw punya marketing untuk letakkan brand lebih kedepan dari people.
I am talking about small business like me.
Now ni zaman internet.
You are going to have to put yourself into your brand and let people choose if they like it or not.
Your brand needs personality.
Kalau kita tak selesa nak tepek muka kita hari-hari kat media social, atau buat video hari-hari kat IG - tak payah buat. Aku pun menyampah nak buat gini.
But kita boleh share tulisan kita sebagai ganti. Make sure impactful.

Sekarang pun aku tengok dah banyak big companies start toward personal.
Pos Laju, Dominos, Pizza Hut, Nike, Adidas - kalau kat twitter atau FB bukan main lagi dia punya melayan bersembang dengan followers.
Dorang pun now dah mula nak create persona.

Zaman sekarang ni kita takde choice, kena letakkan diri kita sebahagian dari brand.
That's why aku enjoy buat bagi informative IG Story di IG aku.
Seronok sangat bila aku dapat educate followers and customers the science behind my product.
Kebanyakkan dorang appreciate effort aku.
Sepanjang tempoh PKP ni aku dah buat 3 online training [atas invitation] tentang topik biotech, food science and business.
At the same time dari situ aku nampak siapa crowd Diana Ishak and it helps me to develop new business, insyallah.



Semalam aku naikkan survey ni kat IG. Belum sempat view lagi.
Ini aku buat ada reason, insyallah reason dia nanti-nantilah aku cerita.
Cuma nak minta luang masa to complete this survey.
Refresh blog and isi form kat pop-up window.
Terima kasih.



posted by Diana Ishak @ 2:01 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER