walk on wings, tread in air: Some people have their own issues <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Some people have their own issues
2020-03-30


Too much negativity dalam media sosial, lately - baik di FB, IG and Twitter [aku takde twitter tapi taulah kecoh juga di sana].
Bila keadaan di luar tak berada baik, sedikit sebanyak akan effect emosi.
Itu normal, kerana manusia sifatnya mudah dipengaruhi dan mempengaruhi.
Mudah-mudahan bulan Ramadhan nanti semua tenang-tenang saja dan semoga kita semua ditunjukkan jalan keluar dari kesulitan dengan cara yang paling baik.

Sikap kita terhadap masalah menentukan samada kita mampu keluar dari masalah tersebut atau tak.
Ada beza antara orang yang mempunyai masalah besar dengan orang yang suka buat masalah besar.

Kalau kita check balik biografi orang-orang hebat sebelum kita, especially those yang jadi tokoh masyarakat, dorang ni bukannya dilahirkan dengan segala kesempurnaan baik dari lingkungan keluarga, pendidikan mahupun potensi.
Ada yang lahir cacat, buta, tempang, lumpuh, miskin, ibu bapa bercerai, anak yatim, etc.
Senang cakap, latar belakang dorang ni very stressful and disturbed situation, but they are people who are able to treat every problem that comes, well.

We all have things happened in life that we don't understand.
Kerja macam nak mati tapi tak naik-naik pangkat.
Buat 3-4 kerja tapi masih tak mewah.
Wabak penyakit yang melumpuhkan ekonomi negara.
Bakal hilang kerja, bakal dapat separuh gaji, dan boleh jadi bisnes bakal gulung tikar. Nauzubillah.

It's easy to live frustrated but apa yang kita tak nampak, everything serves His plan.
That door that closed, that contract that didn't go through, if that wouldn't have happened, we couldn't reach our destiny.
We want it so badly, tapi apa yang kita tak nampak was Allah has something better.
We may not like it, it doesn't seem fair, but it serves His plan.
Perhaps ini masanya kita membina kekuatan emosi to prepare what is coming.
When we understand that everything serves His plan, we won't live frustrated when something unfair happened.

Orang yang berjaya bukan hanya bijak tapi skill emotional intelligence tinggi.
90% of those at the peak of success were found to have high emotional intelligence.
Walaupun emotional intelligence susah nak diukur, those who have it are generally well-liked.
Selalunya gitulah, manusia lebih tertarik dengan orang yang bijak mengendali emosi berbanding dengan orang yang bijak pandai.

Maka bolehlah kita anggap masalah sebenar manusia adalah salah menyingkapi masalah.
Bila manusia salah mengambil hikmah sesuatu masalah, that masalah will eventually stop them from moving forward.

Salah satu masalah besar manusia adalah - tak mahu belajar tapi nak jadi pandai.



Khamis lepas ramai share pasal hand sanitizer tanpa alkohol ber-ruqyah.
Lantas aku up status ni kat FB.
Esoknya ada satu PM masuk.

"Awak siapa nak kata sanitizer takde alkohol tak boleh bunuh virus? Awak Tuhan ke tahu semua benda?"

😭😭😭😭😭😭

Nak je aku balas "Dah tu, kalau memang yakin kesembuhan tu Allah bagi, kenapa kau susah payah nak buat produk, apa tak tenyeh dengan taik kambing je. Siapa tau taik kambing boleh bunuh virus, kan?"

Tapi malas la aku nak sound.
Dia dah masuk bab Tuhan ni, aku back off je lah,
Makam dia tinggi sangat, bukan level aku nak berdebat, jadi aku biarkan.
Seriously, ada benda yang berbaloi untuk kita fight.
Tapi kalau perdebatan tu bukan untuk cari kebenaran tetapi lebih pada menaikkan ego, I rest my case.
Sukati kau lah. Janji kau bahagia.
Aku cuma share ilmu yang aku tahu. Rasa nak pakai, pakai.
Kalau tak nak pakai, tak perlu hentam aku.
Lebih baik kau share ilmu yang kau tahu.
Itu baru perdebatan yang bijaksana.

Oh by the way, rupanya bukan setakat hand sanitizer 95%, now dah ada yang claim sanitizer dia 160.5%!
Tak mau kalah masing-masing.
Dia ingat lagi tinggi percentage alkohol lagi power agaknya
Tersiat kulit tu baru tahu.

That day ada yang tanya kalau buat hand sanitizer pakai clorox dengan air, boleh tak?

Kalau tanya aku, jawapan aku, clorox tu as surface disinfectant bolehlah.
Untuk kulit, better don't sebab active ingredient dalam clorox ni sangat powerful [sodium hypochlorite].
Bila guna dengan kerap, boleh irritate membran mukus kita.
Membran mukus manusia ada kat tekak, hidung, mulut and kulit.
That's why kalau kita terdedah dengan bau clorox lama-lama jadi pening and nak muntah.
Walaupun to some people simptom pening and muntah ni takde, but still sodium hypochlorite ni akan bagi kesan pada membran mukus in the long run - especially kat peparu.

Tapi point paling penting nak bagitau, sodium hypochlorite ni walaupun powerful disinfectant, tapi effectiveness dia tak stay lama.
Katakan kau nak buat jugak hand sanitizer dari clorox, kau kena prepare fresh every 24 hours.
Habis atau tak habis, after 24 hours, kena buang because no point kau guna untuk besok lusa sebab effectiveness dia dah berkurangan.
That's why sodium hypochlorite ni murah because effectiveness dia tak lama.

Benda-benda macam ni aku lebih suka share kat blog sebenarnya, berbanding FB.
Some people bila guna media sosial like FB, IG and twitter, dorang lebih suka respond to reply, bukan respond to understand.
Tu pasal media sosial senang nak create negativity.
Dalam mana-mana perdebatan online, tak ada pihak yang nak mengalah.
Kau explain lah macamana pun, kalau dorang nak faham dorang faham.
Kalau tak, sampai ke sudah pung pang pung pang.
Masing-masing merasa betul.
I feel right with my arguments, you feel right with your arguments.
Jadi, salah sorang kena back off.
Dalam kes hand sanitizer ber-ruqyah tu, aku back off. Aman.

Bak kata Dalai Lama the 14th - Don't let the behavior of others destroy your inner peace.
Ini syarat hidup tenang.
Macam yang aku tulis dalam post LinkedIn aku kat atas tu - some people have their own issues.
Orang macam ni, kau cakap A, dia spin jadi B.
Kalau kau layan, lama-lama kau akan confuse because this type of people dia akan spin selagi boleh.
Just cut them out of your life entirely and move on.



Note : Yang nak book Pure Effective Hand Sanitizer, KLIK SINI.


posted by Diana Ishak @ 10:49 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER