walk on wings, tread in air: Hidup sederhana tanda bijaksana <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Hidup sederhana tanda bijaksana
2020-03-28

Kerajaan sedang cuba buat sehabis baik.
Bab individu rasanya selesai dah, baik B40, M40 dan T20 semuanya ada bahagian masing-masing, alhamdulillah.

Tapi dah mula dengar keluhan majikan, especially small business.
Aku faham bukan semua yang bergelar majikan tu kaya.
Ada yang income syarikat tak banyak mana pun.
Bukan semua bisnes menjual produk, ada yang training-based company.
Kawan aku buat training halal business.
Kalau classroom training dah tak boleh buat, business dah tentu tak jalan.
Nak buat audit halal pun tak boleh sebab premis restoran pun tak buka.

Yang jual produk pula, customer ada.
Tapi kalau supply chain bermasalah, sales tetap terganggu.
Contoh paling mudah, hand sanitizer aku tu lah.
Customer yang nak beli ada, reagent semua dah siap, tapi supplier botol pulak takleh hantar.
Seminggu aku menunggu botol.
Chain supply ni bahaya, sebab semuanya saling berkait.
Kalau satu tak jalan, semua hancus.

Geng-geng lab supplier biotech yang aku kenal, masing-masing mengeluh.
Kalau universiti tak bukak, maknanya lab pun tak jalan.
Some of their cold stock expiry date bukannya lama.
Tu semua kos yang bakal burn macam tu je.
Aku faham sangatlah reagent and consumables lab.
Mastermix PCR tu besar 1 jari je tapi harga sampai RM278.
Selalunya kita takkan bawak masuk satu tube.
Dulu, kalau sekali bawak masuk stok aku bawak at least 50 tube.
Benda ni sangat laju jual sebab sesiapa yang buat biotech memang akan guna.
Tapi now, lab tak bukak.
New sales dah tentu takde sebab customer pun tak pergi kerja. Acaner?

Jadi, aku boleh faham bila SME start persoalkan kenapa tak dibenarkan potong gaji atau buang pekerja.
Kerana secara lojiknya kalau sales takde, syarikat akan melingkup juga akhirnya.
Endingnya tetap sama, semua jobless.

Selain dari tu ada keluhan-keluhan dari celebrities and orang-orang famous se-Malaysia yang minta pembelaan juga.
Aku pun tak pasti pembelaan yang macamana yang dimaksudkan sebab kalau ikutkan plan rangsangan ekonomi Mak Kiah, rasanya dah jelas B40 hingga T20 semua ada bahagian.
Cuma T20 ni takdelah dalam bentuk cash, tapi dalam bentuk pengurangan bil letrik, internet and loan. Ada lah jugak something daripada takde.

Bila jadi musibah macam ni, semakin jelas bahawa hidup sederhana itulah yang paling bagus.

Jangan salah faham maksud sederhana dengan miskin.
Miskin adalah keadaan hidup.
Sederhana pula adalah cara hidup.
Jadi, maksud miskin dan sederhana tak sama.

Ramai orang kaya sometimes prefer to live simply berbanding menggunakan kekayaan mereka untuk tujuan yang tak jelas.
Tapi ada juga yang anggap berpenampilan sederhana bermakna keadaan hidup juga sederhana.
Pulak tu di zaman sekarang gaya hidup seringkali disamakan sebagai success dan hebat.
Jadi tak heranlah kalau ramai yang jump on the bandwagon.

But sadly, kebanyakkan yang berlumba tayang itu ini, bukanlah dari kalangan yang benar-benar mampu. Sekadar ikut-ikutan saja.
Bila terjadi musibah macam ni, boleh nampak ramai yang hilang punca sampaikan kita mula terfikir dorang ni memang takde simpanan langsung ke?
Yang benar-benar mampu nampak lebih rileks.
Tak surelah samada dorang memang rileks atau buat-buat rileks.
But those yang selama ni kita nampak sangat mewah, macam tak lojik pula bila mengeluh itu ini.
Because I know some of my friends yang tidaklah semewah orang-orang ni but masing-masing ada simpanan at least 4-5 bulan.
Bila bank bagi kelonggaran tak payah bayar loan 6 bulan, letrik and internet pun ada diskaun, insyallah yang ada simpanan 4-5 bulan ni boleh bertahan lebih panjang.

Selalunya gitulah, yang tak berapa kaya yang selalu berbelanja over the top.
Nak buktikan apa pun tak tahulah.
Bila terlalu nak hidup bergaya, tak mahu kalah dengan orang lain, jealous dengan orang lebih mewah, akhirnya terjerut diri sendiri.
Bila dah jadi macam ni kau ingat yang mewah-mewah tu nak tolong ke? Tak pun. Dia bukan kenal kita.
Kita je yang dulu terhegeh-hegeh nak ikut cara hidup dia, dia tak suruh pun kita ikut.
Dah jadi macam ni, pandai-pandai sendirilah nak hidup.

Zaman media sosial, makan pun nak kat tempat high class je.
Barulah gempak upload kat IG.
Upload gambar makan kat restoran tomyam Mak Kiah karang ada yang kata kita miskin pulak.
Hakikatnya makan tempat biasa-biasa hanyalah indicator hidup sederhana, bukan miskin.

Menerapkan kehidupan yang sederhana tak bermakna kena beli yang murah-murah, pakai yang murah-murah, makan pun yang murah-murah.
Bukan macam tu.
Hidup sederhana ada ciri-ciri bijak berbelanja ikut kemampuan.
Faham mana satu keperluan primer, keperluan sekunder and tertier.
Orang yang tahu susun keperluan ni, walaupun hanya kuli-kuli, nescaya payah nak miskin.

Miskin adalah satu keadaan hidup yang boleh diubah.
Semua orang boleh dapat mata pencarian yang lebih baik kalau mahu berusaha dan berdoa.
Tapi yang paling penting adalah kesediaan kita bila dah jadi terkenal dan berjaya nanti.
Kerana ramai yang bila dah famous, bila dah berjaya, tak bersedia dengan keadaan tu.
Tu pasal kadang boleh nampak perbezaan orang semasa belum kaya dengan sesudah kaya.
Karakternya dan gaya hidup mendadak-dadak berubah. Culture shock orang kata.
Inilah orang yang ada matlamat tetapi tak bersedia bila dia mencapai matlamatnya.

Orang yang sederhana, hidupnya tak berlebihan dan tidak menonjol.
Dia mampu hidup lebih mewah tetapi memilih hidup sederhana.

The key is : sederhana.
Sederhana itu bukan miskin.
Sederhana itu hidup yang tak berlebih-lebihan dan sesuai dengan kemampuan.
Orang yang sederhana tak semestinya berjalan dengan orang miskin.
Tak semestinya juga berjalan dengan orang-orang kaya dan berjaya.
Tetapi orang yang sederhana pasti 'berjalan' dengan orang bijaksana.
So, be simple, so that we can be wise.
Life is a choice, so we have to decide from now on, or that choice will eventually determine our lives.



Note : Yang nak book Pure Effective Hand Sanitizer, KLIK SINI.



posted by Diana Ishak @ 4:48 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER