walk on wings, tread in air: Sampah! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Sampah!
2020-03-13



Sedihnya aku tengok video ni.
Budak ni mesti dah disogok dengan statement "You are dark. And dark is ugly".

Ya Allah, aku faham sangat rasanya.
Cuma aku tak sangka benda yang aku alami tahun 80an, hingga ke tahun 2020 masih 'valid'.

Mengejek orang yang berkulit hitam ni jadi satu kepuasan to some people.
Tapi ikut pengalaman aku lah, yang kuat mengejek physical look orang ni, dia sendiri idok le cantik mana pun.
Kulit pun tak putih mana, cuma cerah sikit je dari aku.
Tapi dia punya perasan tu takleh bawak bincang, terasa diri dia dah cerah sangat!

Dari dulu lagi aku dah perasan those yang ejek-ejek aku hitam ni, kulit dorang kelabu asap gak, cuma aku gelap lagi.
Kalau aku takde kat skolah tu, konfem murung dia kena cop hitam.
Tu pasal orang-orang gini kuat mengejek, sebab dia nak highlite kat semua orang dia bukanlah paling hitam [padahal sejenis hitam juga], ada lagi yang jauh lebih hitam dari dia.
Lega lah konon ada yang lebih hitam.

Kau takkan boleh menang nak debat dengan dorang bab mengejek ni sebab level-level dorang ni kepakaran dia memang tahap tu je.
Jangan cuba-cuba nak handle dorang, kau buat dek je.
Kalau kau join dorang, dengan kau-kau sekali jadi taik.

Hari tu Rayyan tanya "Ma, kenapa kulit adik hitam?"

Aku tanya "Kenapa pun kalau hitam?"

Dia kata "Kawan adik kata adik hitam".

Aku tunjuk gambar dia time baby.
Rayyan memang kulit cerah, kalau Redza tu memang dari awal kulit gelap macam aku.
Then aku explain kenapa dulu dia cerah now gelap.
Pastu aku explain kenapa abang dia dari baby pun dah gelap.

Budak dah Darjah 4, dah blaja sains, just about time nak explain pasal melanin, what can melanine can do to our skin, etc.
Explain kat dia color of skin bukan indicator cantik atau tak.
Kulit hitam dan banyak pimples, itu baru namanya kulit sakit and need to be treated.
Kalau kulit hitam saja but clean and flawless, tak perlu treat, tak perlu malu, tak perlu risau pun.
Itu adalah warna semula jadi.
They need to know that.

Itu budak-budak. Budaya budak-budak memang suka ejek-mengejek.
Kita as parent nak pi tampar budak yang mengejek tu pun macam tak patut pulak sebab nama pun budak-budak.
Habis kuat pun kita pujuk [just like video atas], and tell positive things about it.

Dulu every time kena ejek, aku simpan sorang-sorang.
Tak pernah nak bagitau mak bapak, karang kena tambah lagi.
Jadi aku simpan sendiri.
Aku survived semua ejekan tu tapi impak dia sampai ke tua.
Aku jadi rendah diri.
Nak bergaya, segan.
Nak bersolek, segan.
Terasa tak layak nak bercantik-cantik sebab kulit hitam.
Dari dulu orang kaitkan hitam = buruk, jadi every time aku nak bersolek rasa macam buang masa because the 'fundamental' tak berubah.
Kulit masih hitam, buat apa pun tak cantik.

Merasa la dulu beli Pond's and Oil of Olay Whitening Effect, tetap tak white white sampai sekarang.
Tapi takpelah, janji kurang sikit berdekir kulit ni.
Masa bercinta dengan En Wan, bila dia ajak jumpa, beria aku explain jangan expect aku macam dalam gambar sebab gambar tu pakai flash. Kahkahkah.
Kena la bagitau siap-siap kan, supaya dia nak menaruh harapan yang tinggi.
Nasib baik aura aku masyallah, walau tak berapa cerah, tetap dia nak juga.

Sampai sekarang aku ingat lagi ada sorang kawan skolah cakap depan-depan aku "Kulit hitam! Orang perempuan kulit putih baru orang nak. Kulit hitam sape nak?"

Nak je aku tayang En Wan depan muka dia.
Ni ha, ada je orang nak kat aku. Tak payah jadi putih pun.

Walau macamanapun, statement mamat tu ter-doktrin dalam kepala aku agak lama juga.
Aku jadi percaya yang aku tak akan cantik selagi kulit aku masih hitam.
Every time habis subjek PJ, masa salin baju kat toilet, nak betulkan rambut atau adjust muka pun segan depan-depan orang.
Dalam hati aku "Tak payah nak la tengok cermin sangat, bukan aku cantik pun".

Dia punya impak tu sampaikan sharpener pun aku purposely beli yang takde cermin kat belakang.
Orang lain semua nak beli sharpener ada cermin, aku tak.
Sebab aku malu kalau orang nampak aku belek muka kat cermin, as if "muka macam kau ni tak payah tengok cerminlah, takkan jadi apa pun".

Yang tak pernah rasa kena ejek bab kulit, mungkin tak faham apa budak tu rasa [video].
Tapi aku tahu sangat rasanya.

Perasan tak budak dalam video tu mula-mula suara dia steady je masa kata diri dia ugly?
That is how aku dulu.
Aku punya steady tu sampaikan 2-3 orang 'berjenaka' pasal kulit aku depan-depan muka aku, aku boleh senyum and act macam takde apa.
Tapi sebenarnya aku menangis dalam hati.

Some people mengejek as a way to feel closer. To show friendship kononnya.
Still, aku rasa itu kurang ajar.
Tapi orang-orang macam ni insist kata dia hanya gurau.
Nanti dia kata kita serius sangat, tak cool and tak pandai accept joke.
The thing is, kalau nak berjenaka tu biar yang kelakar sikit. Joke pasal warna kulit lansung tak kelakar.
Tapi tak tahulah pulak aku kalau stok-stok bodoh ni memang mudah terhibur dengan joke macam tu.

Aku tak berdendam dengan orang yang ejek aku, cuma aku buat tak peduli.
Kau berzikirlah hitam hitam hitam kat tepi telinga aku, lantak kau situ.
Aku memang tak pernah confront dengan orang-orang ni.
Saje aku nak ajar dia 'siapa buli siapa'.
Kau rasa kau boleh buli aku dengan mengejek?
Meh aku buli kau dengan buat dek pulak.
Tengok sape lagi kental.
Lama-lama nanti dia terasa bosan sendiri, ujung-ujung senyap.

Mengejek ni seronok hanya bila lawan kau balas balik.
Bila lawan kau tak membalas, yang nampak macam orang tak betul tu adalah kau.
Just like kutu prahak bersidai tepi tembok acah-acah nak tekel awek yang lalu-lalang, tapi awek berlalu sambil buat dek. Malu okeh!
Like "Kau siapa aku nak bagi perhatian?"
Gitulah keadaannya bila kau beria ejek aku, ujung-ujung orang nampak aku kental dan dan orang boleh nampak kau bodoh.



Tak kiralah kau diejek, dikutuk, dikeji, dihina, dikondem - kalau apa yang dikata tak berbaloi untuk kau layan, maka jangan layan.
Some people memang bitter sebab ada banyak perkara dalam hidup dia yang tak settle.
Dan dia pulak tak nak accept life is not fair.
Tak nak accept that shit happens to everyone.
Orang-orang yang bitter macam ni, they will keep on facing bitterness sepanjang hidup.
Akan ada je benda-benda yang menyakitkan hati dorang.
Until at one point, dorang hanya boleh menikmati hidup jika dapat sakitkan hati orang.
That's how power-nya law of attraction.
Sebab Allah kan sebagaimana sangkaan HambaNya.
Kalau kau sentiasa buruk sangka, memang yang buruk-buruk je lah kau jumpa.

posted by Diana Ishak @ 2:04 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER