walk on wings, tread in air: Hikmah - susah nak cari tapi ada. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Hikmah - susah nak cari tapi ada.
2020-03-22

Setiap musibah dan ujian yang datang ada hikmah yang tersembunyi.
Walaupun ramai yang tak faham dan tak nampak apa hikmah di sebalik Covid-19.
Sejujurnya dalam keadaan genting macam ni, memang susah kita nak mencari hikmah, itu lumrah.
Manusia serba lemah untuk memahami setiap perkara apetah lagi untuk mencari seekcil-kecil positif ditengah-tengah negativiti.

Hakikatnya semua yang berlaku adalah dengan izinNya, tetapi tak bermakna kita mesti pasrah.
Kita orang beragama.
Orang beragama mesti tahu formula hidup adalah : usaha, kemudian doa dan tawakal.
Apa yang kita sedang usahakan sekarang adalah usaha untuk duduk diam-diam dalam rumah, hanya keluar untuk urusan penting, bukan untuk beriadah dan bersantai.
Social distancing adalah usaha kita.
Menjadi atau tidak usaha itu, bukan urusan kita. Itu urusan Allah.
Kalau pun kita dapat penyakit itu, setidak-tidaknya kita dah berusaha dan semoga usaha itu Allah nilaikan sebagai ibadah.
Bukankah Rasulullah saw dah berpesan supaya jauhi wabak?
Rasulullah saw tak janji pun jauhi wabak syarat untuk terus hidup tetapi baginda pesan agar jauhi wabak, jadi kita usahakan itu.

Bencana adalah sunatullah yang berlaku kepada hamba-hambaNya, tak ada yang terkecuali.
Sunatullah ini bukan saja terpakai untuk orang yang leka, cuai dan jauh dari norma agama, tetapi juga kepada orang beriman.
Begitulah juga dengan Covid-19.
Its spread is so extraordinary, macam-macam usaha dah dibuat untuk putuskan rangkaian penyakit ni.

Kaedah preventive yang kita usahakan sekarang tak jauh beza dengan apa yang diajarkan dalam Islam.
Tidak hanya membasuh tangan, tapi dianjurkan bersuci 5 kali sehari [wuduk].
Masa awal-awal Covid-19 tersebar di China, orang di sana katanya belajar untuk berwuduk.
Ustaz aku pernah kata, anggota badan kita yang terdedah dengan dosa adalah anggota wuduk'.
Mata, melihat yang tak patut dlihat.
Telinga, mendengar yang tak patut didengar.
Tangan dan jari, menyentuh dan melakukan sesuatu yang tak patut dibuat.
Mulut, bercakap sesuatu yang tak patut.
Kaki, melangkah ke tempat yang tak sepatutnya kita pergi.

Dari sudut sains, penyakit berpunca dari anggota wuduk juga.
Takde penyakit yang berpunca dari betis, bahu atau lutut, perasan tak?
Jadi, itulah hikmah besar bila Covid-19 tersebar melalui sentuhan.
Selain kena rajin basuh tangan, seelok-eloknya rajin berwuduk.
Itu rupanya cara Allah memaksa kita buat pahala.
Makin banyak berwuduk, makin banyak pahala kita.

Lagi satu, social distancing - maksudnya melindungi diri dari bersentuhan.
Dalam Islam kita dipesan untuk selalu menjaga diri dari bersentuhan dengan yang bukan muhrim.
Hikmahnya, pergaulan bebas semakin berkurangan.
Wajar jika teguran Allah ini untuk menghentikan pelbagai perilaku yang menyimpang dari norma agama.
Dalam masa yang sama mengurangkan pelbagai aktiviti rutin manusia di luar yang sebahagiannya hanya aktiviti yang sia-sia.
Duduk rumah diam-diam, buat kerja di rumah, spend time bersama keluarga, melahirkan kembali bibit sayang dan cinta.

Hikmah yang seterusnya, betapa musibah ini mengajar dan menyedarkan manusia untuk tak bersikap sombong.
Selama ni berapa ramai yang terlepas pandang pentingnya kerja orang-orang di hospital tu, bukan saja doktor tapi nurse-nya, pembantu hospital, hingga ke janitor cleaner.
Semua dah jadi orang paling penting sekarang.
Lagi satu, food supply people - dari farmers, peraih, peruncit, hingga je food delivery team.
Selama ni kita buat pandang tak pandang je dorang ni.
Oh jangan lupa - lori sampah!
Ya Allah, aku punyalah risau lori sampai tak lalu 4 hari that day.
Bila dia lalu, aku berlari turun ke bawah nak tengok dorang ambik sampah aku.
Emosi betul aku that day. Tengok lori sampah datang pun sebak.
Haa, baru kau tau kan pentingnya dorang ni.
Sebab kau nak keluar pi buang sampah pun takut.

Lagi satu, now aku tengok ramai interested nak jadi "saintist".
Baguslah, bila ramai yang dah mula berminat nak berlajar and ambil tahu pasal sains.
Tapi tulah, masing-masing nak buat hand sanitizer sendiri.
Tuang itu tuang ini, oastu pakai.
Ya Allah, orang lab sendiri tak berani nak suka-suki gitu main dengan reagents.
Ada sebab kenapa bahan-bahan tu duduknya dalam lab.
Ia bukan sekadar tuang itu tuang ini, siap!
Ada handling technique yang kena di-follow.

Ada juga yang dan-dan tukar nama company jadi "biotech" sebab nak jual hand sanitizer punya pasal.
Hat ni memang takde integriti punya orang.
Bila customer tanya pasal produk, gelabah.
Janganlah menangguk di air yang keruh.
Orang semua tengah dalam keadaan susah hati, kau sesedap anak tekak declare produk kau biotech padahal pegang pipettor pun tak pernah.

Betullah, semuanya adalah ujian.
Senang, ujian. Susah, pun ujian.
Kaya, ujian. Miskin, juga ujian.
Ujian bagi yang susah dah tentulah diuji dengan susahnya.
Ujian untuk yang senang, diuji dengan senangnya.
Asal boleh bawak income masuk, bedal semua.
Integriti campak tepi, janji dapat jadi "orang biotech".
Inilah yang dikata to some people, musibah Covid-19 membawa dia mendekat kepada perintah Allah.
But to some, Covid-19 membuat dia makin dekat dengan larangan Allah.

Nauzubillah.
Ampunkan kami Ya Allah.


posted by Diana Ishak @ 2:22 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER